Everton – Burnley 1:0

18/04/2015 0 Od Riči

Kevin Mirallas okořenil svůj návrat do základní sestavy vítěznou brankou a Everton natáhl neporazitelnost na pět ligových kol. K ideálnímu odpoledni scházelo stvrdit převahu více brankami, tři body se ale počítají.

Roberto Martínez změnil počáteční jedenáctku na jednom místě, zraněné tříslo nepustilo do hry Leona Osmana, nahradil ho uzdravený Kevin Mirallas, v základní sestavě po měsíci. Na lavičce se objevili už i zdraví Aiden McGeady a Romelu Lukaku. Stevena Pienaara vyřadily problémy s kolenem.

O první vzrušení se postaral Ross Barkley, v 3. minutě přebral sklepnutí od Koného za půlící čárou a namířil si to k bráně. Před vápnem se odhodlal ke střele, minul o metr. Anglický talent promarnil ideální možnost ke skórování v 11. minutě. David Jones nedovoleně zastavil Aarona Lennona na hranici šestnáctky a sudí Jones nařídil pokutový kop. K němu se postavil trochu překvapivě právě Barkley, jenže Tom Heaton jeho pokus vyrazil. Přes nezdar Toffees pokračovali v aktivním přístupu. Heaton zastavil Bainesův volej a Lennonova křižná rána po dobrém tahu na bránu se jen těsně nevešla mezi tři tyče.

Kevin Mirallas si dal za cíl v posledních šesti kolech nastřílet stejný počet branek a v 29. minutě započal plnění předsevzetí. Koné v rychlé akci vysunul do strany Colemana, jehož pas si zpracoval Mirallas a pohotově zakončil – 1:0. Ihned ale mohlo být vyrovnáno, Danny Ings vysunul Davida Jonese, který sám před Howardem zakončoval pouze nad břevno.

Do konce poločasu tempo opadlo a diváci se zvedli ze sedačky pouze ve dvou případech. Nejprve se Gareth Barry vytasil s parádním skluzem proti pronikajícímu Ashleymu Barnesovi a těsně před přestávkou uviděl tentýž hráč Burnley druhou žlutou kartu, čímž si řekl o předčasný odchod do sprchy.

Everton odstartoval druhou část aktivně a vypracoval si rovněž přímé ohrožení brány soupeře. Arouna Koné se jemnou tečí snažil překvapit Heatona na přední tyč, bývalý brankař ManUtd se však nenechal zaskočit. Útočník z Pobřeží Slonoviny se zanedlouho ocitl v další dobré pozici po Bainesově přihrávce, připravil si palebnou pozici, jenže vystrašil maximálně fanoušky v horních řadách Gwladys. Mezitím si Kevin Mirallas oddechl, že jeho atak za hranicí pravidel na kotníky Boyda byl ohodnocen za žlutou kartu, vyloučení by se sudímu těžko vyčítalo.

V 56. minutě si Aaron Lennon naběhl za obranu a předložil výbornou nabídku MccCarthymu, ten zakončil trestuhodně vedle brány technickým pokusem z prostoru penalty. Další útok, i se zapojením střídajícího Lukaka (zastoupil krajana Mirallase), dovršil hladový Lennon. Tom Heaton zakročil pohotovým skokem, to se psala 70. minuta.

Klidný Goodison Park vyhlížel druhou trefu. Nedočkal se jí po dělovce Colemana, ač třeba ocenit úmysl Ira, po vysunutí Lukaka, kterého pro změnu zradil špatný první dotek, a ani po Barryho voleji po trestném kopu či McCarthyho halfvoleji.

Všechny výše zmíněné šance mohly Blues stát vítězství, své o tom pověděla 86. minuta, kdy se Danny Ings měl předvést s lepší hlavičkou po dobrém centru. Na druhé straně vtrhl do otevřené obrany Ross Barkley a bez ostychu provětral Heatonovy rukavice. Toť vše, výsledek se již neměnil.

Branka: 29. Kevin Mirallas
ŽK: 51. Kevin Mirallas – 23. Ashley Barnes, 53. Scott Arfield, 61. Jason Shackell
ČK: 45. Ashley Barnes po 2ŽK
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, John Stones, Aaron Lennon, Gareth Barry, Ross Barkley, James McCarthy (88. Muhamed Bešić), Kevin Mirallas (61. Romelu Lukaku), Arouna Koné (80. Steven Naismith)
Burnley FC: Tom Heaton, Jason Shackell, Michael Duff, Kieran Trippier, Ben Mee, David Jones (84. Matthew Taylor), Scott Arfield, Ashley Barnes, Sam Vokes (59. Lukas Jutkiewicz), George Boyd (84. Ross Wallace), Danny Ings
Rozhodčí: Mike Jones
Diváci: 39 496