Everton – Manchester United 3:0

27/04/2015 0 Od Javor

Památka Sira Philipa Cartera se uctila opravdu parádně. Účka odjížděla s opožděnou velikonoční pomlázkou a forma, se kterou bychom hráli o titul (5 výher a remíza z posledních 6 utkání, tedy 16 bodů z 18 možných), pokračuje.

V sestavě domácích došlo ke dvěma změnám oproti poslednímu zápasu, Osman hrál vpravo místo Mirallase a na hrot se vrátil Lukaku, místo mu uvolnil Koné. V týmu hostů hrál Rooney vepředu zcela sám, Falcao se podadil na lavičku a v základu nastoupil Blind.

Utkání začalo minutou ticha za Philipa Cartera a brzy se Goodison Park dočkal branky – do té správné sítě. Roh Úček odkopl Barry, Valencia byl přehlavičkován a míč se dostal k McCarthymu. Ten útok tři na tři zvládl a poté, co si udržel míč po  nedůrazných atacích McNaira s Blindem, zvládl zakončit pod padajícím a vyběhnuvším De Geou – 1:0 pro domácí. Vzápětí mohlo být srovnáno, Fellaini obral Barryho o míč a vystřelil kousek za vápnem, ale nad. Dva nabíhající spoluhráči by zakončovali do prázdné… O chvilku později právě belgický záložník dostal žlutou, když v krátkém sledu zfauloval Colemana s Barkleym, napomenutí bylo uděleno za ten druhý faul.

Man U se snažil vyrovnat, Blind vystřelil vedle, Smalling hlavičkoval přímo do Howarda, který mezitím musel vyběhnout proti Rooneymu a vzít mu míč z nohy. Po narážečce s ním střílel na konci první půlhodiny nad Young. Obrázek v téhle části hry byl stejný – červení mají míč a zdolávají dobře organizovanou obranu modrých, ale jsou schopni si vypracovat pouze příležitosti, ne šance. A po chvilce se opět měnilo skóre. Colemanovo varování nestačilo (špatná přihrávka na Lukaka) a tak domácí zvýšili náskok. Po třetím rohu v řadě posadil Baines míč na hlavu Stonese, kterého neuhlídal Valencia a mladý stoper se z rohu malého vápna trefil přesně. Young se střele na brankové čáře snažil zabránit, ale nepovedlo se mu to – 2:0. Posledních deset minut první půle byli lepší domácí, Lennon pěkně přihrál pod sebe Barkleymu, ale ten přestřelil. Man U měl 62% držení míče, ale bylo mu to k ničemu. (V zápase celkově 66%.)

Do druhé půle již nenastoupil Fellaini, kterého vystřídal Falcao. A hned ve 47. minutě přišla opravdu šance. Smalling po rohu hlavou sklepl míč na Rooneyho u vzdálenější tyče, ten si míč zpracoval a vystřelil. Howard zareagoval skvěle, rychle se přemístil a míč ho trefil do hrudníku. Skóre zůstávalo stále stejné a tak u hostů došlo k dalšímu střídání, Di María za Matu. Krátce nato dostal Shaw jasnou žlutou za faul na Lennona. Na posledních 20 minut poslal Martínez na hřiště Mirallase, který vystřídal Lennona. A bylo to povedené střídání. Barkley přihrával Lukakovi, který byl v ofsajdu. Míč ale propadl doleva na Mirallase, který si ho celkem bez problémů zpracoval, popoběhl pár metrů a cca z úrovně penalty prostřelil De Geu k bližší tyči – 3:0! Zřejmě někdo obraně United nevysvětlil, že když rozhodčí nepískne, tak se hraje.:)

A zajímavá byla i poslední desetiminutovka. Nejdřív zavěsil Falcao, ale z ofsajdu, takže branka neplatila. O tři minuty později málem zvýšil Mirallas na 4:0, ale De Gea vyrazil povedenou střelu neméně povedeným zákrokem na roh. A po trojím střídání (Koné za Lukaka, Naismith za Barkleyho, van Persie za Rooneyho) následoval už jen finální hvizd rozhodčího. Tým vyznávající královskou modř si zaslouženě vyslechl ovace vestoje. A někde na obláčku se Sir Carter usmál.

Branky: 5. James McCarthy, 35. John Stones, 74. Kevin Mirallas
ŽK: 12. Marouane Fellaini, 64. Luke Shaw
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Leighton Baines, Gareth Barry, Aaron Lennon, Ross Barkley (88. Steven Naismith), James McCarthy, Leon Osman (69. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku (87. Arouna Koné)
Manchester United: David de Gea, Luis Valencia, Chris Smalling, Paddy McNair, Luke Shaw, Daley Blind, Ander Herrera, Marouane Fellaini (46. Falcao), Juan Manuel Mata (63. Ángel Di María), Wayne Rooney (88. Robin van Persie), Ashley Young
Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 39 497