Preview: Aston Villa – Everton

30/04/2015 0 Od Riči

Atraktivní podívanou slibuje 35. kolo mezi Aston Villou a Evertonem, oba celky se na závěr ročníku propláchly živou vodou a domácí navíc bojují o holý život.

Do poloviny února by se těžko našlo v lize mnoho nudnějších a trápících se týmů než Villans. Paul Lambert již nedokázal nabídnout nic inovativního a jeho odchod představoval jediné možné řešení. Skotského manažera nahradil Tim Sherwood a změna se prozatím vyplácí. Bývalý lodivod Spurs přenesl na hráče svou energickou povahu a mužstvo, zdá se, kráčí za záchranou. A za chvályhodnou zmínku stojí také postup do finále FA Cupu, kam se rovněž chystá obhájce z Arsenalu.

Markantní zlepšení prokázala ofenzivní složka hry. Zatímco pod Lambertem Villa vstřelila 12 branek v 25 ligových zápasech, pod Sherwoodem jich dokázala vsítit o dvě více, přičemž mluvíme o devíti odehraných duelech. Nabyté sebevědomí dokládá i další statistika, Aston Villa nyní dokáže rozvlnit síť každou šestou střelu, pod bývalým bossem šlo o každou šestnáctou.

Útočné oživení výrazně podporuje opět motivovaný Christian Benteke. Není tajemstvím, že s ním Sherwood po příchodu několikrát hovořil, aby našel jeho ztracenou chuť do fotbalu. A promlouvání do duše patrně pomohlo, osm ligových branek z posledních sedmi kol mluví za vše.

Lepší období si užívají i na Goodison Parku. Není pochyb o zmařené sezóně, očekávání řadila Toffees na příjemnější místa, ovšem průnik do první poloviny tabulky by aspoň trochu napravil reputaci. Po odmítnutí záchranářských bojů a prakticky o povinném doklepnutí sezóny, přestože činí rozdíl v umístění na deváté či patnácté příčce, opadl tlak na hráče, jehož zvládnutí představuje jednu z nejtěžších úloh v cestě za úspěch v Premier League, a výsledky se dostavily.

Za progresem stojí rovněž forma Jamese McCarthyho. Everton byl často kritizován za sestavu s dvěma defenzivními záložníky, což hlavně proti papírově slabším celkům, kdy měl diktovat tempo, znamenalo nedostatek kreativity. McCarthy tedy dostal ofenzivnější úkoly a Roberto Martínez si svůj krok pochvaluje: „Týmu dodává důležitou rovnováhu, pro mě je zárukou kvality.

V posledních šesti týdnech jsme mu dali za úkol odlišnou roli, na hřiště se pohybuje trochu výše. Pro něj jde o něco nového, přesto si tuto pozici užívá a navíc prokazuje efektivitu. James je velmi talentovaný a mladý hráč, který se umí přizpůsobit různým požadavkům. Rád pracuji s tak všestranným fotbalistou.“

Oproti vydařenému debaklu Manchesteru United se nedá očekávat mnoho změn v základní sestavě, snad pouze Kevin Mirallas by mohl vytlačit Leona Osmana. Belgičan se dostává do střelecké pohody a navzdory spekulacím o úmyslu změnit dres, se v týdnu kladně vyjádřil k prodloužení stávajícího kontraktu.

Zápasová fakta

• AVFC – 16. místo s 32 body, EFC – 10. místo s 44 body
• Aston Villa neporazila Everton v osmi střetnutích v řadě, naposledy v říjnu si odvezla z Goodisonu tříbrankový příděl
• schyluje s k prvnímu vzájemnému souboji v rámci anglické ligové historii, jenž si připíše pořadové číslo 200, v předešlým 199 utkáních Aston Villa zvítězila 72x, Everton 74x a 53x se zrodila remíza
• Blues nasbíral stejně bodů (16) v posledních šesti ligových kolech stejně jako v předchozích 19
• Gabriel Agbonlahor vsítil debutovou trefu proti Evertonu, stalo se tak v březnu roku 2006, v dalších letech se proti němu prosadil celkem v sedmi případech.

Týmové novinky

Alan Hutton vyléčil pochroumaný kotník a je k dispozici. Gabriel Agbonlahor laboruje se stehenním svalem a jeho start určí až poslední hodiny před výkopem. Vážnější zranění ponechávají delší dobu mimo trávníky Nathana Bakera, Ciarana Clarka, Chrise Herda a Libora Kozáka.

AVFC: Given, Guzan, Steer, Bacuna, Cissokho, Hutton, Lowton, Okore, Senderos, Vlaar, Cleverley, Cole, Delph, Gil, Grealish, N’Zogbia, Richardson, Sánchez, Westwood, Benteke, Agbonlahor (?), Sinclair, Weimann.

Bryan Oviedo si v tréninku zlomil záprstní kůstku a přijde o zbytek sezóny včetně účasti na Golden Cupu, šampionátu zemí Střední a Severní Ameriky. Chybí rovněž Steven Pienaar, doplácející na svalovou únavu, a dlouhodobí marodi Tony Hibbert a Darron Gibson.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Atsu, Barkley, Barry, Bešić, Lennon, McCarthy, McGeady, Osman, Koné, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Co: Aston Villa FC – Everton FC, 35. kolo Premier League
Kdy: 02. 05. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Villa Park, Trinity Road, Birmingham (kapacita: 42 682)
Rozhodčí: Mark Clattenburg