Aston Villa – Everton 3:2

03/05/2015 0 Od Riči

Nedostatek motivace, či podcenění soupeře, anebo prostě jednoduše hladovější Villans – to jsou příčiny nevydařeného výjezdu do Villa Parku a přerušení šesti zápasové série bez prohry.

V základní sestavě podle očekávání Kevin Mirallas nahradil Leona Osmana, další a trochu překvapivou změnou se stalo upřednostnění Stevena Naimisthe před Barkleym, Skot se objevil v úvodní jedenáctce po sedmi ligových kolech.

Domácí vstoupili do utkání aktivně a v 10. minutě se postarala o jejich vedení dvojice opor, Fabian Delph dobře nacentroval a Christian Benteke až příliš lehce přehlavičkoval Bainese s Jagielkou – 1:0. Aston Villa se hnala za vítězstvím, naopak defenziva hostí si vysluhovala přívlastek chaotická. V 28. minutě opět zaspala a Ron Vlaar měl rozhodně mířit přesněji svou hlavičkou po rohovém kopu.

Everton za první poločas nedokázal vyprodukovat jedinou střelu na bránu, proto nepřekvapuje vedení Villy, které se ke konci půli zdvojnásobilo. Jack Grealish po celou dobu zahrával nebezpečné rohové kopy a v 45. minutě spoluhráči zužitkovali um mladého talentu. Míč propadl na zadní tyč, kde jej uklidil do odkryté brány osamocený Benteke – 2:0. Na Belgičana pozapomněl John Stones.

V kabině Blues bylo o přestávce pravděpodobně pořádně rušno, a snad i proto už po dvou minutách druhého poločasu musel poprvé vážněji zbystřit 39 let starý Shay Given, kterému dobré výkony v FA Cupu vynesly start v Premier League poprvé od srpna roku 2012. Po Lukakově úprku od půlící čáry ale ještě nezasahoval, střela po zemi směřovala vedle.

V 58. minutě Lukaku, v utkání nejlepší hráč Evertonu, rozjel akci, na jejímž konci Vlaar nešikovně fauloval Stevena Naismithe ve vápně. K nařízené penaltě se postavil právě belgický útočník hostí a přesnou ranou k tyči skóroval – 2:1. Jenže obranná hra Evertonu byla otřesná, v 64. minutě Leonardo Bacuna skvělým pasem vysunul nabíhajícího Toma Cleverleyho, jenž si počínal v zakončení jako mazák – 3:1.

Toffees v závěru sice snížili, v nastavení se po několika odrazech z rohového kopu prosadil hlavou Phil Jagielka, přičemž všemu předcházel neodpískaný faul Colemana na Givena – 3:2, ovšem celkovým představením na Midlands zklamali.

Branky: 10. a 45. Christian Benteke, 64. Tom Cleverley – 59. Romelu Lukaku (pen.), 90. Phil Jagielka
ŽK: 84. Ron Vlaar, 90. Shay Given – 73. Séamus Coleman
Aston Villa: Shay Given, Ron Vlaar, Jores Okore, Charles N’Zogbia (90. Joe Cole), Kieran Richardson, Fabian Delph, Ashley Westwood (75. Carlos Sánchez), Tom Cleverley, Leandro Bacuna (81. Alan Hutton), Jack Grealish, Christian Benteke
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, John Stones, Aaron Lennon, Gareth Barry, James McCarthy, Steven Naismith (75. Ross Barkley), Kevin Mirallas (75. Leon Osman), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Mark Clattenburg
Diváci: 37 859