Budování týmu na mladých

12/05/2015 0 Od Riči

Roberto Martínez si pro léto předsevzal dva úkoly, rád by přivedl dvě nebo tři posily a nadále hodlá pokračovat v budování mužstva kolem mladých es Lukaka, Stonese, Barkleyho a McCarthyho.

Po loňské vydařené sezóně se nese aktuální ročník ve výrazném poklesu formy a navíc nejeden hráč se řadí ve věkové kategorii do skupiny třicetiletých. Zklamaní fanoušci se proto ubírají k letnímu přestupovému oknu s přáním přestavby kádru, ovšem katalánský manažer neplánuje razantní změny. A zároveň rezolutně vylučuje ztrátu klíčových mužů sestavy.

„Nechci o nikoho přijít. Loňské léto jsme pracovali do úmoru, abychom navázali na předešlý progres a Romela Lukaka a Garetha Barryho podepsali na stálo. Také jsme uzavřeli nové kontrakty s Rossem Barkleym a Johnem Stonesem. Do těchto dvou talentů jsme učinili obrovské investice, proto se nechystáme nikoho prodávat, nýbrž naopak vylepšit kádr o dvě či tři jména.

Na druhou stranu pochopitelně pokud někdo netouží nadále oblékat dres Evertonu, na konci srpna si musíme být jistí, že jsme neoslabili, ale posílili. Nyní hovořím ve všeobecné a teoretické rovině, nikoli o jednotlivých případech z naší sestavy.

Nic se nám nerozpadá, kontrolujeme situaci. Co se týče posil, poohlížíme se po postech, kde potřebujeme zkvalitnit. Neuvažuji o velkých hvězdách, hledáme hráče, kteří jsou schopní zastat specifické úkoly a zapadnout do našeho plánu. Jsem nadšený, čeho už jsme v klubu dokázali,“ prozradil Martínez.

Jedním z diskutovaných témat jsou brankaři, často se hovoří o dlouhodobé náhradě za stárnoucího Tima Howarda, ale Martínez podobným směrem neuvažuje. Do budoucna také počítá s gólmany z akademie. „Jsem spokojený s Timem Howardem a Joelem Roblesem, naděje potom vkládáme do Russella Griffithse a důležitější roli pro příští sezónu dostane i Jindřich Staněk.“

Zbytečný odchod visí nad Lukem Garbuttem. Talentovanému levému obránci skončí smlouva v červnu a vzhledem ke konkurenci na jeho postu není jasné, zda dojde k jejímu prodloužení. „Chtěl bych ho udržet, jenže těžko nutit někoho proti jeho vůli. Snad vše vyřešíme a dohodneme se na vzájemné a respektované spolupráci. Je třeba hledět rovněž na pocity fotbalistů,“ zakončil Španěl.