Hearts of Midlothian – Everton 1:3

27/07/2015 0 Od Fip

Everton o víkendu započal turné po Skotsku na půdě nováčka tamní nejvyšší soutěže. Výsledek není úplně podstatný, vyzkoušela se herní varianta, projevili se nějaké nedostatky, ale celkový dojem je, jak jinak, velmi pozitivní.

Toffees nastoupili v rozestavění, které variovalo mezi 4-2-2-2 a 4-3-3, protože Mirallas se vysouval k útočníkům Konému s Lukakem a naproti tomu Osman inklinoval spíše ke středu zálohy, kde doplnil nesmrtelné/nesmrtící duo McCarthy-Barry. Svůj podíl na rozestavění a větším prostoru pro krajní obránce má i určitá znouzectnost, k absentujícím křídlům McGeadym a Deulofeuovi přibyl před zápasem bohužel nešťastník Pienaar. Hearts se loni zpamatovali z administrace a v Scottish Championship zastínili Rangers i sektářské rivaly z Hibs, z 36 zápasů nasbírali pouze 3 porážky.

Zápas nezačal úplně z pohledu EFC úplně šťastně, v 9. minutě totiž inkasoval snad po rohovém kopu z hlavičky Patersona. Na vině je strnulá obrana, jíž sekundoval Howard, který číhal na brankové čáře. Vůbec jeho start byl trochu překvapením, podle oficiálních stránek totiž zápas měl zahájit Robles, ten ale nezasáhl ani do druhého poločasu. Everton se vcelku brzo oklepal, když z přísně nařízeného pokutového kopu za ruku vyrovnal Lukaku. Ještě do poločasu přidal stejný hráč druhý gól po spolupráci Mirallase s Colemanem. Krátce po poločasu si Lukaku pojistil pozici exekutéra penalt a dovršil hattrick. Zbytek zápasu i přes změny Everton dominoval, hra se ale postupně i s počtem střídání rozmělnila. Hearts naznačili, kde je asi úroveň 2. nejvyšší soutěže ve Skotsku, nezbývá než jim popřát hodně štěstí v Premiership, dalším zástupcem soutěže, který prověří Everton, bude v úterý Dundee.

Mužem zápasu tak patrně Lukaku, přesto si neodpustím poznámku, že toho dost zkazil. Jeho gólové řádění vyvolalo v médiích vlnu spekulací a jeho přestupu k  oufalému van Gallovi. Příjemně překvapil v druhém poločase zatracovaný Koné, vzhledem k odchodu Longa a vynechávání McAlenyho zřejmě Martinezova druhá volba do útoku. Sympaticky působil Mirallas a oba krajní obránci, otazníky naopak vyvolal trochu nezúčastněný přístup dua Stones-McCarthy, snad neoprávněně.

Videosestřih.

Branky: 9. Paterson – 18. (pen.), 35., 49. (pen.) Lukaku

Hearts: Alexander (79. Hamilton), Paterson, McHattie, Ozturk, Rossi (69. Smith), McGhee, Nicholson, McKirdy (78. Buchanan), Gomis, Walker (78. Oliver), Sow (65. Reilly).

Everton: Joel, Baines (64. Oviedo), Stones, Jagielka, Coleman, Barry, McCarthy (46. Cleverley), Mirallas (82. Dowell), Osman, Kone (76. Naismith), Lukaku (76. Barkley).