Everton – Watford 2:2

09/08/2015 0 Od Javor

Dva štíty proti nováčkovi doma. Bod zachráněný 5 minut před koncem. Ztráta, zklamání, pláč.

Marodi se uzdravili, ale přibyl jeden prominentní. Baines si den před zápasem zranil na tréninku kotník a prý to nebude otázka pouze tří týdnů. Vlevo tak nastoupil nečekaně Galloway. Zařazení Barkleyho na křídlo taky moc logiku nedávalo. Hosté posadili oba Čechy na lavičku.

Everton byl od začátku aktivnější, přihrávek před vápnem bylo asi tak 225, ale nestřílelo se a vždy byla jedna zachycena. Watford se v tom případě snažil nákopem najít Deeneyho na hrotu. A dali gól hned z první vážnější akce. Deeneyho nůžky netrefily míč, ale ten doběhl Jurado a k jeho centru se asi na třinácti metrech dostal Layún a ve skluzu napálil míč k pravé tyči Howardovy branky. Z první půle stojí za zmínku snad jen dvě střely Barkleyho mimo a Barryho hlavička nad po rohu. V nastaveném čase mohl Watford zvýšit na 0:2, ale šatjle Layúna prosvištěla těsně mimo. To již měl Deeney na svém kontě žlutou po faulu na Gallowaye, přísnější rozhodčí by vytáhl kartu jiné barvy.

Druhá půle byla výrazně zajímavější celkově, modří již vědí, že v ní padly tři branky. Nejdřív ale Coleman dostal žlutou za faul na Capoueho a Koné vystřídal Gallowaye. Jinak diváci viděli stále stejný obrázek – Everton útočí do plných. Holebasově pěkné ráně ze třiceti metrů a Howardově dobrému zákroku předcházela žlutá karta pro stejného hráče Watfordu za zdržování při házení autu. A věci se začaly dít poté, co Behramí zajel do Mirallasova kotníku. Ten to nerozchodil a musel ho vystřídat Oviedo. Ale těsně předtím Everton srovnal. Colemanovu přihrávku do vápna zpracoval Koné a přiťuknul Barkleymu. O něm jsou známy tři věci. 1. dává málo branek, 2. umí střílet ze střední vzdálenosti, 3. když už jednou za čas vsítí, je to minimálně gól kola. To potvrdil i touhle střelou, brankář neměl šanci.

Ale opět dostal Everton lekci z produktivity. Výkop brankáře Gomese zpracoval Deeney, přihrál Ighalovi a ten si celkem v klidu položil Stonese a prostřelil Howarda, když míč šel těsně kolem jeho rukavic a Colemanovy nohy. Vyrovnávací gól byl také pěkný. Rozehrávka Jagielky našla Lukaka u levé postranní čáry, ten s míčem přeběhl až na kraj velkého vápna soupeře a přesně přihrál Konému. Útočník z Pobřeží slonoviny přesprintoval obránce a z první prostřelil brankáře ke vzdálenější tyči. Nad tímhle zakončením dost lidí valilo oči. Do konce zápasu se již nic nestalo.

Slabší první poločas tedy zapříčinil ztrátu bodů, naopak výkon v tom druhém zavdává důvod k mírnému optimismu. Dva body ale ztraceny, to zcela bez debaty.

Branky: 76. Ross Barkley, 86. Arouna Koné – 14. Miguel Layún, 83. Odion Ighalo
ŽK: 54. Séamus Coleman – 42. Troy Deeney, 66. José Holebas
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Brendan Galloway (63. Arouna Koné), Gareth Barry, James McCarthy, Ross Barkley, Tom Cleverley, Kevin Mirallas (77. Bryan Oviedo), Romelu Lukaku (90+1. Steven Naismith)
Watford FC: Heurelho Gomes, Allan Nyom, Sebastian Prödl, Craig Cathcart, José Holebas, Ikechi Anya, Étienne Capoue, Valon Behrami (79. Ben Watson), Miguel Layún (59. Juan Carlos Paredes), José Manuel Jurado (74. Odion Ighalo), Troy Deeney
Rozhodčí: Mike Jones
Diváci: 39 063