Everton – Manchester City 0:2

23/08/2015 0 Od Javor

Soupeř nás přehrál a zaslouženě si odváží všechny tři body.

Manažeři obou týmů ctí zásadu, že vítězný tým se nemění. Mirallas tedy začal na lavičce a na pozici levého záložníka pokračoval Cleverley. Citizens dle očekávání s Mangalou na stoperu vedle Kompanyho a Agüero obstarával povinnosti hroťáka.

Ač pršelo, tak se začalo zostra. Obrana Evertonu zapomněla při prvním útoku soupeře za sebou právě Agüera a proti jeho střele z úhlu musel nohou vykopnout na roh Howard. Centr z rohu ale opustil hřiště. V 10. minutě po přihrávce zprava střílel opět Argentinec, když ho neuhlídal Stones, ale z první trefil střed brány, takže Howard v klidu vyrazil, opět nohou. První čtvrthodina končila střelou Silvy, ale opět přímo na brankáře, ten kryl nadvakrát.

Pak se ukázalo, že útočník by se neměl vracet na vlastní půlku. Koné získal míč u autové čáry poblíž velkého vápna a místo rozehrávky/odkopy si s míčem začal hrát. Ten mu byl Navasem vzat a přihrávka Silvy naštěstí nenašla na malém vápně zcela volného Sterlinga, který ve skluzu minul. Hosté většinu svých akcí táhli celkem logicky přes Gallowaye, tedy svou pravou stranu, přeci jen tenhle devatenáctiletý hráč postrádá zkušenosti. První střelu na bránu soupeře pak za Everton obstaral Barkley, se zákrokem neměl Hart problémy.

O něco později se již diváci dočkali branky, dokonce do sítě hostů, ale neplatila kvůli ofsajdu. Míč se po práci dvojice Koné-Barkley dostal k Lukakovi, ten komplikovaně rozvlnil síť, ale praporek pomezního byl proti. Opakované záběry ukázaly, že Lukaku v ofsajdu nebyl a mohl být mávnut maximálně tak mrtvý ofsajd hráči, který do hry nezasahoval. Později pěkné sólo po pravé straně předvedl Coleman, ale střela byla těsně vedle. Těsně předtím Yaya Touré opět protáhl Howarda. Citizens byli určitě nebezpečnější, zvlášť při politice „jakmile se přiblížíš k bráně, tak vystřel“. Při jednom z útoku trefil odkop Stonese Jagielku, naštěstí brankář u tyče kryl. Z protiútoku odpověděli domácí hlavičkou Jagielky z rohu těsně nad.

Po několika dalších příležitostech pro hosty si vynutil Barkley žlutou kartu na Mangalovi za přišlápnutý kotník. Následně faulovaný vystřelil z trestňáku asi metr za krajem déčka dva metry nad. Škoda. Na konci poločasu ještě zraněného Gallowaye (to si udělal sám po sporném souboji ve vlastním vápně, rozhodčí penaltu nenařídil) vystřídal Browning, vypadalo to, že Galloway má něco s kotníkem. A Cleverley si krásným sprintem vynutil na Fernandinhovi žlutou kartu, který při svém skluzu opravdu neměl šanci trefit míč. K trestnému kopu se postavil asi metr za vápnem Lukaku, jeho střela lízla vrchni část břevna a odrazila se nad bránu. Do šaten se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Druhá půle začala tyčkou, kterou trefil Silva, pěkně ho našel po celý zápas bučený Sterling. Naštěstí se míč od tyče odrazil k Barkleymu. I nadále pokračoval tlak hostů, ale ústil spíše v držení míče než skutečné šance. Bylo k vidění pár nebezpečných centrů či amatérský pokus Silvy zaháknutím za nohu Barryho vymodlit si penaltu. Dominance ale nakonec byla odměněna vedoucím gólem. Silva se Sterlingem potáhli akci po levé straně, druhý jmenovaný přihrál Kolarovovi a ten téměř z brankové čáry našel mezeru mezi Howardem a bližší tyčí. Jednoznačně branka, kterou by brankář neměl pouštět – 0:1.

A začalo se opět hrát vyrovnaně. Colemanova přihrávka skončila u Koného ten se otáčel s míčem, zkoušel ještě přihrát Lukakovi, ale přišel o míč. Z protiútoku šel Navas skoro sám na brankáře, místo přihrávky Aguërovi zakončil sám, Howard vyrazil na roh. Potom Koného vystřídal Naismith a Everton začal více útočit. To netrvalo dlouho a opět přišel tlak hostů, byť bez šancí. Nicméně výkon domácích byl poznamenán tím, že už prohrávali. Ale přesto po vystřídání Sterlinga Nasrim šance přišly. Nejdřív donutil Coleman obranu hostů k odkopu na roh, ze kterého Citizens jen tak tak, že odkopli míč a po následném centru zleva hlavičkoval pěkně Barry a za již překonaného Harta vykopával z brankové čáry Kompany. Chvilku nato Bony vystřídal Agüera.

Několik účinných výpadů podél pravé čáry měl Coleman, který patřil k lepším hráčům, ale byly z toho jen rohy, ze kterých gól nepadl. Z následného brejku získal míč Lukaku, přihrál ho Naismithovi, ale ten místo střely či průniku nesmyslně kombinoval na hranici velkého vápna s Barkleym na dva metry. A tak přišlo to, co asi přijít muselo. Nasri (v tu dobu již majitel žluté karty) zakombinoval s Yayou Tourém a přehodil vybíhajícího brankáře – 0:2. To již byl na hřišti Deulofeu, který vystřídal Cleverleyho. Poslední šanci Evertonu spálil Naismith, když po přihrávce Barkleyho neprostřelil dobře vyběhnuvšího Harta. Docela by mě zajímalo, proč do hry nebyl poslán Mirallas…

Everton tak prohrál utkání, ve kterém byl horší a celkově by se jeho výkon dal označit jako podprůměrný.

Branky: 60. Aleksandar Kolarov, 88. Samir Nasri
ŽK: 42. Eliaquim Mangala, 45+3. Fernandinho, 86. Samir Nasri
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Séamus Coleman, John Stones, Brendan Galloway (45+2. Tyias Browning), Gareth Barry, James McCarthy, Tom Cleverley (86. Gerard Deulofeu), Ross Barkley, Arouna Koné (64. Steven Naismith), Romelu Lukaku
Manchester City: Joe Hart, Bakari Sagna, Vincent Kompany, Aleksandar Kolarov, Eliaquim Mangala, David Silva (90. Fabian Delph), Yaya Touré, Jesús Navas, Fernandinho, Raheem Sterling (76. Samir Nasri), Sergio Agüero (81. Bony Wilfried)
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 38 523