Barnsley – Everton 3:5

26/08/2015 0 Od Javor

Kopie domácího ligového zápasu s Watfordem – první půle strašná, ve druhé zlepšený výkon. Tentokrát ale bylo potřeba k vítězství prodloužení.

Sestava byla silnější, než se čekalo, pouze na lavičku usedli Howard, Barkley, McCarthy a Koné, Coleman dostal volno, takže si soutěžní debut odbyl na pravé obraně Pennington. Stones pokračoval v základní sestavě vedle Jagielky. A po dlouhé době se do základní sestavy vrátil (tentokrát nalevo) McGeady. Odchovanec Barnsley Mason Holgate také byl na lavičce.

Utkání začalo minutou ticha za mrtvé fobalisty, kteří zemřeli v Shorehamu při letecké nehodě. Domácí si ze slavných hostů nic nedělali a začal náporem, asi největší šanci měl Winnall, ale jeho hlavička naštěstí proskákala asi dva metry vedle pravé tyče. Lukaku odpověděl střelou zpoza vápna asi metr nad. O chvíli později tentýž hráč sebral míč ve slušné příležitosti Nasmithovi po přihrávce Penningtona, Skot si zřejmě nekřikl a nedošlo ani ke střele. Další centr zprava od stejného hráče minuli ve 20. minutě jak Lukaku, tak Naismith.

Pak ale přišel šok. Centr zprava odstatoval Stones, Jagielka s Penningtonem nebyli schopni odkopnout míč a Winnall prostřelil Roblese křížnou střelou po zemi k pravé tyči – 1:0. Hned z rozehrávky byl ve velkém vápně soupeře postrčen na zem Mirallas Scowenem, ale po zákroku, který byl na hraně, rozhodčí penaltu nepísknul. A bylo ještě hůř – Robertsův centr od levé autové čáry byl Crawleym sklepnut k levé tyči a tam byl Watkins důraznější než chybující, protože pozdě vybíhající, Robles – 2:0. O chvilku později se do velké šance po špatném odkopu obrany dostal Naismith, ale správný moment pro zakončení prováhal a Lukakova střela byla zblokována obráncem. Z dalšího útoku aspoň McGeady donutil brankáře k zákroku, byť rutinnímu. I další šance si obrana domácích celkem v klidu pohlídala a tak se není co divit, že cestou do kabin si vyslechli potlesk tribun.

Do druhého poločasu Deulofeu vystřídal Penningtona a Barkley McGeadyho. A Everton začal dobře. Centr Ovieda odhlavičkovala obrana domácích jen k Mirallasovi a ten akrobaticky prostřelil brankáře – 2:1. Málem hned nato vyrovnal Deulofeu, který si pěkně narazil s Lukakem, ale Davies vykopl míč k Barkleymu. Ten hlavičkou netrefil bránu. A za chvilku bylo vyrovnáno. Deulofeu odcentroval téměř od rohového praporku, Roberts neuhlídal Naismithe a ten prokázal, že je slušný hlavičkář – 2:2. Jenže hned z protiútoku si vzalo Barnsley vedení zpět. Besić a Oviedo byli snadni přehráni na své straně a přihrávku kousek za penaltu z první proměnil střelou k pravé tyči Crowley, kterého neuhlídal Stones – 3:2. Následně po další akci Deulofeua vykopával obránce z čáry za již překonaného Daviese. Houlrihane krátce poté těsně minul šibenici z trestného kopu.

V 69. minutě Watkinsovi prošel faul předloktím do krku Ovieda, taktéž ve velkém vápně. Přece jen se ale povedlo vyrovnat – přihrávka Deulofeua, který hru opravdu hodně oživil, našla nohu Lukaka, která poslala rybu do čeřenu – 3:3. A hned z dalšího útoku opět po Deulofeuově přihrávce a Mirallasově sklepnutí střílel Barkley zpoza vápna hodně těsně vedle pravé tyče. Everton začal opravdu tlačit, Lukaku za vápnem přenechal míč Naismithovi a jeho střela opět prošla kousek vedle. A protože hosté z dalších dvou či tří příležitostí branku nevstřelili, tak se šlo do prodloužení (Deulofeu přestřelil z pěkného brejku v posledním útoku v normální hrací době).

Prodloužení začalo tečovanou střelou Naismithe, ze které byl roh. Po jeho rozehrání se dostal k míči opět Deulofeu a po jeho přihrávce na malé vápno si srazil míč do vlastní brány Roberts – 3:4. Následně Lukaku pěkně zaútočil po pravém křídle a přihrál Mirallasovi, ale tomu překážel Naismith a Deulofeuovi dneska šly mnohem více přihrávky než střely, opět netrefil zařízení. Další střelu mimo ke konci první části prodloužení předvedl Mirallas.

V druhé polovině prodloužení začalo Barnsley tlačit, Hourihan krátce po jeho začátku zakroutil míč do spojnice tyče a břevna. Robles se pouze díval.. Tento hráč Barnsley byl i nadále aktivní, ve 111. minutě musel proti jeho střele vyrážet Robles míč na roh. Everton v této fázi utkání míč pouze odkopával na půlku. Ale nakonec to dopadlo dobře, hostům se povedl brejk tři na dva, kdy Barkley přihrál na Lukaka a ten neměl problém prostřelit Daviese v brance domácích – 3:5. Další přečíslení, tentokrát tři na jednoho, Lukaku naopak zadrbal.

Ač domácí tým prohrál, tak byl na konci zaslouženě vytleskán. Everton se ve třetím kole Ligového poháru střetne s Readingem na jeho hřišti.

Branky: 22. Winall, 28. Watkins, 60. Crowley – 50. Mirallas, 59. Naismith, 78. a 115. Lukaku, 96. Roberts vlastní
ŽK: Winnall, Mawson
Barnsley: Davies, Wabara (Rothwell 94), Roberts, Nyatanga, Mawson, Watkins (Smith 105), Scowen, Crowley, Hourihane, Pearson, Winnall (Wilkinson 83)
Everton: Robles, Pennington (Barkley 46), Jagielka, Stones, Oviedo, Cleverely, Besic, McGeady (Deulofeu 46), Mirallas (McCarthy 110), Naismith, Lukaku
Rozhodčí: Simon Hooper
Diváci: 12 290