Preview: Tottenham Hotspur – Everton

28/08/2015 0 Od Riči

Při pozdvižení okolo Johna Stonese by snad i jeden zapomněl na víkendovou Premier League, v níž Toffees zajíždějí na neoblíbený White Hart Lane.

Talentovaný stoper podal v úterý žádost o transfer. Evidentní zájem Chelsea dokumentovaný třemi nabídkami v rozmezí £20 až £30 milionů a masivní kampani ze strany anglických médií o nutnosti přestupu do většího klubu udělaly své. Everton však, jak celé léto avizoval, nehodlá Stonese pouštět, což po středečním Ligovém poháru Roberto Martínez deklaroval brilantním prohlášením: „Někdy si za peníze vše nekoupíte – toho se v Evertonu držíme. Tentokrát neplatí, že obdržené finanční prostředky by znamenaly zkvalitnění.

Situace ohledně Johna je jednoduchá. Záleží nám na něm, budeme ho chránit a poskytneme mu vše, čeho jsme schopní, aby se bavil fotbalem. Máme s ním velké ambice a plány. Chceme být vítězným týmem, a proto musíme udržet nejlepší hráče. John představuje základní stavební kámen naší budoucnosti.“ A manažerova odvážná slova podpořil oficiálním prohlášením i předseda Bill Kenwright. Toffees zvolili riskantní, ovšem velmi chvályhodnou cestu, jelikož den, kdy peníze přebijí morální stránku, bude znamenat konec fotbalu.

John Stones tedy bude připraven po psychické stránce na sobotní utkání, jak Martínez deklaroval na předzápasové tiskovce. Avšak celé události na něm pochopitelně zanechají stopy, přeci jde jenom o jednadvacetiletého nezkušeného fotbalistu. Na konečné rozhřešení si nějaký ten pátek počkáme.

Základní sestavu lze předpokládat ve složení: Howard, Coleman, Jagielka, Stones, Oviedo, Barry, McCarthy, Mirallas, Barkley, Cleverley, Lukaku. Bryan Oviedo přesvědčil o fyzické kondici ve středečním poháru, když odehrál porci 120 minut. Kevin Mirallas se, doufám, rovněž objeví v základní XI, byla by škoda mařit jeho tah na bránu a gólový instinkt na lavičce náhradníků. Na ní naopak bude čekat hladový Gerard Deulofeu. Španěl ještě potřebuje potrénovat, aby naskočil od úvodní minuty. Jako oživení z lavičky se bude hodit, viz souboj s Barnsley a jeho tři asistence.

Everton triumfoval na hřišti Tottenhamu naposledy v listopadu roku 2008, je tedy co napravovat. Svěřenci Mauricia Pochettina neoplývají oslnivou formou v úvodu ročníku, na výhru stále čekají, trápí se hlavně v ofenzivní souhře. Tým se až přespříliš spoléhá na Harryho Kanea, a i když anglický útočník šance svým spoluhráčům připravuje, sám na gól zatím čeká. Spurs reagovali aktivitou na přestupovém trhu, za nemalé peníze přivedli Clintona Njiého z Lyonu a Heung-min Sona z Bayeru Leverkusen. Víkendový mač se týká pouze prvního jmenovaného, druhý totiž čeká na vyřízení pracovního povolení. V hledišti se může posadit vedle Christiana Eriksena, klíčového tvůrce hry stále drží mimo hru zraněné koleno.

Everton necestuje do Londýna na výlet, tři body jsou reálným cílem, zvláště vezmeme v potaz lepší formu na hřištích soupeřů než na Goodison Parku. Ve venkovním prostředí mužstvo působí uvolněnějším a svižnějším dojmem, čerpá z přímočarého stylu fotbalu, jenž platí za účinný v modrém provedení.

Tottenham Hotspur: Lloris, Vorm, Alderweireld, Davies, Dier, Rose, Trippier, Vertonghen, Walker, Wimmer, Yedlin, Alli, Bentaleb, Carroll, Chadli, Dembélé, Lamela, Mason, Pritchard, Onomah, Winks, Townsend, Kane, N’Jie.

Everton: Howard, Joel, Browning, Coleman, Holgate, Jagielka, Oviedo, Stones, Grabutt (?), Barkley, Barry, Bešić, Cleverley, McCarthy, McGeady, Mirallas, Osman, Deulofeu, Koné, Lukaku, McAleny, Naismith.

Co: Tottenham Hotspur FC – Everton FC, 4. kolo Premier League
Kdy: 29. 08. 2015 od 18:30 SEČ
Kde: White Hart Lane, Tottenham, Londýn (kapacita: 36 310)
Rozhodčí: Mike Jones

COYB!