Tottenham – Everton 0:0

29/08/2015 0 Od Javor

Howard mužem zápasu v den, kdy byl Everton mírně horší a bod rozhodně získal.

V základní sestavě oproti utkání s Manchesterem City došlo k jedné vynucené změně, zraněného Gallowaye nahradil Oviedo. Koné tak dostal pro některé překvapivě přednost před Mirallasem, který se posadil na lavičku.

Z prvních patnácti minut stojí za zmínku snad jen střely Bentaleba a Kanea vedle, za hosty zahrál na housle Roseovi Koné. Hned poté Walker pěkně stopl dlouhou přihrávku zprava, ale přímo do běhu Cleverleymu a Lloris se musel proletět pod břevno, aby pěknou střelu vyrazil míč na roh. Z protiútoku Masonovu střelu zblokoval Stones. První dvacetiminutovku uzavřela střela Kanea nad. Mladému útočníkovi Spurs to opravdu nešlo, po odkopu Masona šel od půlky sám na Howarda po chybě stoperské dvojice hostů, ale ze dvou metrů brankáře neprostřelil. Následně si skryl hlavu do dlaní…

Další velkou šanci vousatý Američan chytil ve 27. minutě Masonovi, když ho pěkně vysunul Chadli. Po dalším snadném odevzdání míče Stonese Kaneovi pálil zdálky Bentaleb, Howard vyrazil, naštěstí nikdo nedobíhal na dorážku. Další šanci chytil Howard Alderweireldovi, když jeho hlavičku vyrazil nad břevno. Po své chybě fauloval Barry Kanea, dostal za to žlutou kartu. Dier pak zrušil Cleverleymu při jasném faulu pravý kotník, ale rozhodčí Jones nesmyslně ukázal pouze aut. Je jisté, že to bude absence na několik týdnů. Mirallas ho tak musel vystřídat ještě na konci první půle. Ve čtyřminutovém nastavení se ale nic nestalo a tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Na začátku druhé půle srovnal Tottenham i stav zraněných pravých kotníků, za Tottenham musel střídat Dembélé. Na rozdíl od Cleverleyho, resp. Diera si ale zranění způsobil sám. Nahradil ho Alli. Poté druhou nevětší šanci domácích zařídil Barry, když váhal s odkopem, k míči se cca na penaltě dostal Mason, ale Howard opět hodně dobře zakročil. Chvilku poté dostal Alli druhou žlutou zápasu, hloupou, za překážení při rozehrání trestného kopu. A třetí žlutá karta byla ukázána za (stejný prohřešek jako Barry v první půli) Bentalebovi. Zatáhl Koného za dres po ztrátě míče. První čtvrthodinu druhé půle ukončilo další napomínání, tentokrát Dier zfauloval Barkleyho.

Další šancí pohrdl Chadli, když se k němu odrazil míč po Jagielkově bloku Kaneovy střely. Nicméně trefil nad branku. Vertonghenovo sólo od poloviny hřiště také brankou neskončilo, když ji nad břevno vyrazil Howard. Posledních 20 minut si zahrál i Naismith, když vystřídal Lukaka. Vzápětí zahrozil Koné, když si naskočil na Oviedův centr zleva, ale jeho hlavička skončila těsně vedle branky. Everton začal přebírat otěže zápasu, byly tam nějaké trestňáky z nebezpečných vzdáleností, ale nic, co by vedlo k šanci (Barkley k druhému protihráči, Mirallas nad). Na posledních pět minut Deulofeu vystřídal Koného a Pritchard Masona. Chadli ještě stihl v nastaveném čase za strčení do Mirallase inkasovat žlutou kartu. Poslední akcí byla hlavička Mirallase po trestňáku Deulofeua, ale přímo do Llorise.

Everton si tak odváží bod ze hřiště soupeře a zůstává v tabulce devátý. Potěšující zprávou je, že ani ve druhém ligovém zápase venku Toffees neinkasovali.

ŽK: 56. Dele Alli, 59. Nabil Bentaleb, 61. Eric Dier, 90. Nacer Chadli – 38. Gareth Barry
Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Jan Vertonghen, Danny Rose, Kyle Walker, Toby Alderweireld, Eric Dier, Moussa Dembélé (53. Dele Alli), Nacer Chadli, Ryan Mason (85. Alex Pritchard), Nabil Bentaleb, Harry Kane
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Séamus Coleman, Bryan Oviedo, John Stones, Gareth Barry, Ross Barkley, Tom Cleverley (45. Kevin Mirallas), James McCarthy, Arouna Koné (84. Gerard Deulofeu), Romelu Lukaku (69. Steven Naismith)
Rozhodčí: Mike Jones
Diváci: 35 865