Everton – Chelsea 3:1

12/09/2015 0 Od Javor

Importance of having Naismith.

Galloway se uzdravil, na lavičku se posadili Mirallas a Lennon a i McCarthy překonal lehké zranění. I Mori začal na lavičce.

Největší událostí první desetiminutovky bylo zranění Bešiće, za které si mohl sám. Udělal si něco s lýtkem a hned v deváté minutě ho musel vystřídat Naismith. A byl vidět hned. Zatímco dva centry zprava (od McCarthyho a Koného) jeho hlavy nenašly, tak třetí, pro změnu zleva, už byl jiná káva. Galloway našel hlavu blonďatého Skota celkem přesně a míč našel síť pod břevnem branky soupeře – 1:0! O tři minuty později si Naismith zahrál na nahravače, nacentroval přesně na hlavu Koného a Begović byl donucen k těžkému zákroku. Koné si hned schoval hlavu do dlaní, tohle byla velká šance. Z následujícího rohu provětral jeho rukavice zdálky McCarthy. V této části utkání byl Everton lepší a jasně Chelsea přehrával.

Naismith si zřejmě dnes před zápasem řekl, že do čeho kopne, to spadne do sítě. Lukaku zakombinoval pěkně napravo a ve středu s Barkleym a po jeho přihrávce popošel Skot kousek za velké vápno a ránou k levé tyči zvýšil vedení – 2:0! Za Chelsea se do slušné šance dostal Pedro, leč Howarda nepropálil. Z následného protiútoku, který vedl Koné, se k zakončení Lukaku nedostal. Psychickou pohodu týmu pěkně předvedl Stones, když si proti Pedrovi dovolil kličku na vlastním malém vápně. Chelsea se vepředu dostala k několika rohům, ale složité situace domácí řešit nemuseli. Pak Matić ukázal chování dle hesla „když nevíš, co s míčem, tak vystřel“. Napřáhl asi z 25 metrů a poslal míč do pravé šibenice Howardovy branky – 2:1. Krátce poté z dalšího rohu nacentroval Hazard na Terryho hlavu, ale ten přestřelil. Další Matićova rána byla zblokována Barrym na roh. Před poločasem měli hosté tlak, Ivanovičova teč Hazardovy střely skončila vedle. První půli zakončila střela Pedra výrazně nad a Colemanova hlavička po centru Naismithe mimo branku.

Chelsea začala očekávaně tlakem, ale nic z toho. Za Everton odpověděl zblokovanou střelou mimo Naismith. Po jednom z rohů a po srážce s Barrym byl ošetřován Zouma, který rozchodil a pokračoval ve hře. V 55. minutě vystřídal Brazilec Kenedy Mikela, tedy jednoznačné posílení útoku. Připomněl se i Everton, po Barryho přihrávce Lukaku neprostřelil Begoviće, pak zahrál Terry (Begović míč jen vyrazil) malou domů, ale Marriner ji neodpískal. Stejný hráč po přihráce Koného trefil boční síť. Další střela Evertonu, tentokrát od Koného, šla přímo do rukavic Begoviće. Z protiútoku vyplynul roh a žlutá karta pro Gallowaye za faul na Pedra. Každopádně to bylo období, kdy domácí svého soupeře tlačili.

To byla poslední věc, kterou Pedro ve druhé půli udělal, vystřídal ho Falcao. Poté   ale Chelsea zahrozila. Everton špatně rozehrál roh, k brejku se dostali hosté, Ivanović našel zcela volného Costu, ale ten se ke střele nedostal, skončilo to rohem. Martínez vystřídal Koného Lennonem a nuceně musel odstoupit i Coleman. Toho nahradil ve své premiéře Mori, neviditelný Fabregas byl nahrazen Willianem. A Chelsea zahájila závěrečný nápor. Jenže se jí nějak nepovedl, Everton bránil opravdu dobře a Naismith nakonec dovršil hattrick. Co střela, to gól. Stones, Lennon a Barkley pěkně vykombinovali obranu Chelsea a ač Naismithovo křížné zakončení bylo hodně z úhlu, tak přece jen se napnula síť u pravé tyče Begovićovy svatyně – 3:1! Navíc zahrál brankáři na housle. V závěru už jen viděli po žluté kartě Stones (zbytečné zakopnutí míče před trestňákem soupeře) a Azpilicueta (odsekl Lennona z trávníku). Mori korunoval výkon Evertonu odvážným průnikem, kdy ho klepl zezadu přes párky Costa, za což taky viděl napomenutí.

Everton tak po nadprůměrném výkonu (Barkley dvě přihrávky, Stones skvělý ve středu obrany) přehrál hosty a dlouhotrvající potlesk diváků na konci zápasu byl zasloužený.

Branky: 17., 22 a 82. Steven Naismith – 36. Nemanja Matić
ŽK: 65. Brendan Galloway, 87. John Stones – 88. César Azpilicueta, 90. Diego Costa
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Séamus Coleman (77. Ramiro Funes Mori), Muhamed Bešić (9. Steven Naismith), John Stones, Brendan Galloway, Gareth Barry, Ross Barkley, James McCarthy, Arouna Koné (72. Aaron Lennon), Romelu Lukaku
Chelsea FC: Asmir Begović, John Terry, Branislav Ivanović, César Azpilicueta, Kurt Zouma, Cesc Fàbregas (74. Willian), John Obi Mikel (55. Kenedy), Nemanja Matić, Eden Hazard, Pedro (70. Falcao), Diego Costa
Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 38 311