Southampton – Everton 0:3

16/09/2015 0 Od Javor

Sensační výkon našich hochů, tentokrát v zeleném – Nejlepšími hráči Lukaku a Barkley – Mládí vpřed – Koné znovu hrál dobře.

Referát ze zápasu musím tentokrát neobvykle začít rozcvičením. Lukaku si všiml, že jedna z jeho střel mimo trefila starší paní za brankou. Obvykle je v takovém případě omluvou zdvižená dlaň, někdy ani to ne. Lukaku přispěchal s omluvou slovní a paní na tribuně objal. A zřejmě to přispělo i k jeho lepšímu střeleckému výkonu v zápase.

Sestava tentokrát trochu netradičně obsahovala tři obranné záložníky, byť Cleverley pokračoval na levém křídle. Dobrý výkon proti Watfordu do základu vynesl Koného, naopak Oviedo nebyl ani na lavičce, čili v zastupování Bainese pokračoval Galloway. Trojice uzdravených marodů Mirallas-Bešić-Deulofeu začala na lavičce. U domácích nastala oproti minulému zápasu jedna změna, Long nahradil Rodrigueze.

Chuť do zápasu Lukaku již na začátku mače ukázal, po jeho dlouhém sólu musel hasit faulem ve skluzu Targett, za což viděl žlutou kartu. Z trestňáku a rohu ale nic nebylo. V tlaku ale byli spíše domácí a Everton se spoléhal na protiútoky. Po střele Targetta ze 20 metrů přišla největší šance Saints. Pellé vtipně prostrčil míč na Maného, ale ten naštěstí zblízka (byť z úhlu) trefil přímo Howarda. Následoval roh a opět se potvrdila pravdivost onoho otřepaného přísloví „nedáš-dostaneš“. Obrana Evertonu odhlavičkovala míč k Barkleymu, který ho vyvezl a přihrál Konému. Ten s míčem popoběhl na kraj velkého vápna a nacentroval nadýchaný bochánek lehkonohému tykadélku přesně na hlavu Lukaka. Belgičan byl sice zdvojený, ale soupeři ani nevyskočili, takže to měl zjednodušené. Míč se odrazil do branky u vzdálenější tyče o spodní hranu břevna – 0:1.

O chvilku později Lukaku pěkně uvolnil McCarthyho, ale ten z velkého úhlu Stekelenburga neprostřelil. A zatímco za neproměnění téhle šance Martínez uši vytahovat nebude, tak za neproměnění té další by měl. Lukaku našel na penaltě zcela volného Barkleyho, který zakončil jediným špatným způsobem – trefil střed brány, takže brankář s vyražením neměl problém (kamkoliv mimo střed by byl gól). K dorážce se dostal Cleverley, ale ten vůbec netrefil bránu. I nadále lze říci, že měli domácí mírný tlak, ale útočili hlavně vzduchem a Jagielka se Stonesem neměli problém si jejich centry pohlídat. Za zmínku stojí aspoň hlavička Wanyamy po rohu.

A po druhé žluté zápasu (Pellé za faul na Colemana) se zvyšovalo skóre. Kdo si myslí, že v něm prsty měla dvojice Barkley-Lukaku, tak získává bludišťáka. Druhý jmenovaný získal míč ve středu hřiště, přihrál Barkleymu, ten mu vrátil a belgický útočník z první uklidil míč z asi 17 metrů k levé tyči Stekelenburgovy brány – 0:2. Půle končila hloupou žlutou (ale zaslouženou) pro Barkleyho za faul. Následný Tadićův centr musel Howard vyboxovat.

To byla poslední věc, kterou Tadić v zápase udělal, do druhé půle ho vystřídal Romeu, který 3 minuty po příchodu na hřiště dostal žlutou kartu za faul na McCarthyho. O chvilku později Southampton málem snížil, centr zprava se odrazil od Colemana přímo k Pellému, ale jeho akrobatickou střelu k pravé tyči Howard do brány nepustil. Následně Romeu zfauloval Gallowaye a může být rád, že utkání dohrál.

Opět Pellé hrozil, ale jeho střela hlavou nebyla zas tak nebezpečná. Následně tohoto útočníka domácích takticky fauloval na půlce McCarthy a dostal za to žlutou kartu. To již bylo v době, kdy Long byl na lavičce a místo něj Rodriguez na hřišti. Chvilku po žluté kartě pro Davise pěkně vystřelil Mané, Howard skvěle vyrazil na roh. Pokračovalo se ve střídáních, Ward-Prowse nahradil právě Davise a Koné uvolnil místo Naismithovi. A po dalším přestřelní branky od Wanyamy viděli diváci poslední gól zápasu – a opět do správné branky. Hezká kombinace Evertonu skončil přiťuknutím Colemana Barkleymu, ten nechal projet protihráče po zadku, zasekl do středu hřiště a polovysokou střelou k levé tyči Stekelenburgovy branky zatloukl třetí hřebík do rakve domácích ambicí aspoň na bod v tomto utkání – 0:3.

A pokud by rozběhnutému Naismithovi nesebral míč Fonte, tak mohlo utkání skončit i vyšším rozdílem. V poslední minutě Galloway přepustil místo Browningovi a Deulofeu nastoupil ke svému prvnímu zápasu jako člen Evertonu, když vystřídal Lukaka.

Celkově opravdu hodně dobrý výkon a Martínez tak má pro příští zápas (doma v neděli proti Manchesteru City) příjemně zamotanou hlavu.

Branky: 22. a 45. Romelu Lukaku, 84. Ross Barkley
ŽK: 6. Matt Targett, 38. Graziano Pellè, 49. Oriol Romeu, 77. Steven Davis – 45. Ross Barkley, 75. James McCarthy
Southampton FC: Maarten Stekelenburg, Maya Yoshida, José Fonte, Cédric Soares, Matt Targett, Steven Davis (79. James Ward-Prowse), Dušan Tadić (46. Oriol Romeu), Victor Wanyama, Sadio Mané, Shane Long (72. Jay Rodriguez), Graziano Pellè
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Séamus Coleman, John Stones, Brendan Galloway (88. Tyias Browning), Gareth Barry, James McCarthy, Tom Cleverley, Ross Barkley, Arouna Koné (80. Steven Naismith), Romelu Lukaku (89. Gerard Deulofeu)
Rozhodčí: Michael Oliver
Diváci: 30 966