Preview: Swansea City – Everton

18/09/2015 0 Od Riči

Roberto Martínez a jeho svěřenci se dočkali oprávněného uznání za výkon a výhru nad Chelsea, nyní je třeba body potvrdit v jižním Walesu.

Katalánec se vrací na místo, kde začínal se svou kariérou manažera. Návrat však rozhodně nebude snadný, znepříjemnit se mu ho bude snažit jeho starý známý. Garry Monk, nynější manažer Swans, pod Martínez působil jako hráč, později se vypracoval v oporu zádních řad a v únoru roku 2014 povýšil na dočasně hrajícího manažera, aby se později ujal funkce šéfa lavičky na plný úvazek.

Vloni ve své premiérové plné sezóně v pozici manažera dovedl mužstvo k osmému místu a naznačil své schopnosti. Martínezovi se podobá v taktické oblibě při dominantním držení míče, zároveň ale dokáže najít rovnováhu mezi převahou na míči a přímočarými útoky. Ano, s tím slavil Everton úspěch v sezóně 2013/14.

Swansea se letos prezentuje v dobrém světle, pouze v minulém kole poprvé prohrála, když selhala na hřišti Watfordu. Proti nováčkovi se nedokázala dostat do tempa a zaslouženě ztratila. Trápila se jinak nebezpečná ofenzíva, prosadit se nedokázala ani dvojice André Ayew a Bafetimbi Gomis, která vstřelila dosavadních šest branek ze sedmi celkových. Prvně jmenovaný se zatím výborně zabydluje v Premier League, a jestliže bude pokračovat v nastoleném trendu, nejeden klub si bude trhat vlasy, že ho v létě nezískal zdarma z Marseille. A Gomis pro změnu začíná naplno naplňovat svůj potenciál. Spolu s dalšími hráči jako Sigurdsson, Montero či Shelvey se bude muset mít obrana Toffees velmi na pozoru.

A právě složení obrany je jedním z otazníků pro sobotní odpoledne. Seamus Coleman předčasně opustil hřišti proti Chelsea, naštěstí svalové zranění podobně jako u Mo Bešiće není vážné a oba mají šanci naskočit do akce už o víkendu. Pokud by se tak nestalo, Colemana může na pravém beku nahradit mladík Tyias Browning (případně Matthew Pennington), či další variantou je přesun Johna Stonese na kraj a jeho místo by zaujala posila Funes Mori. Jak tomu ostatně došlo před týden v závěrečných minutách.

Jubilea se dočká Phil Jagielka, jehož čeká 300. utkání za Everton. Stihl je za osm let, přesně před tolika lety – v červenci roku 2007 – přestoupil na Goodison Park za £4m ze Sheffieldu United. A kapitán se na výkop evidentně těší.

Steven Naismith si hattrickem zcela zřejmě řekl o základní sestavu. V ní by se mohl objevit v ofenzivním trojlístku s Barkleym a Koném, což by znamenalo opět jenom místo na lavičce náhradníků pro Kevina Mirallase a Gerarda Delofea. Mnozí fanoušci by rádi viděli tuto dvojici na trávníku, sezóna je však dlouhá a čas obou ještě přijde. I Mirallas se nechal slyšet, že si na příležitost počká.

Co se týče zraněných hráčů, Garry Monk se lišácky usmívá, všichni z jeho kádr jsou totiž kompletně zdraví. Na straně soupeře je situace totálně opačná, kromě zmíněného Colemana a Bešice zdravotní komplikace vyřadily ze hry Ovieda, Cleverleyho, Bainese, Gibsona, Pienaara a Hibberta.

Swansea City: Fabianski, Tremmel, Alfei, Amat, Bartley, Fernández, Naughton, Rangel, Tabanou, Taylor, Williams, Ayew, Britton, Cork, Fulton, Grimes, Ki, Lucas, Montero, Routledge, Shelvey, Sigurdsson, Barrow, Éder, Emnes, Gomis.

Everton FC: Howard, Joel, Browning, Coleman (?), Funes Mori, Galloway, Jagielka, Stones, Barkley, Barry, Bešić (?), Lennon, McCarthy, McGeady, Mirallas, Osman, Deulofeu, Koné, Lukaku, Naismith.

Co: Swansea City AFC – Everton FC, 6. kolo Premier League
Kdy: 19. 09. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Liberty Stadium, Swansea, Wales (kapacita: 20 750)
Rozhodčí: Stuart Attwell

COYB!