Swansea City – Everton 0:0

20/09/2015 0 Od Riči

Bod ze hřiště Swans bude v letošní sezóně patřit ke zdařilým počinům, ovšem vzhledem k průběhu utkání Toffees rozhodně pomýšleli na vítězství.

Oproti duelu s Chelsea Tyias Browning a Steven Naismith nahradili zraněné Colemana a Bešiće. Pro mladého anglického obránce šlo o první start od úvodní minuty v Premier League.

Everton začal střetnutí aktivně, Lukaku zkoušel štěstí z přímého kopu, když trefil blokujícího Williamse. Z následných rohů zahrávaných Barkleym se k hlavičce dostal Jagielka, svůj pokus nedokázal stlačit pod břevno. Domácí kontrovali protiútokem, na jehož konci Gomis akrobaticky zakončoval jen na připraveného Howarda. Urostlý útočník se po chvilce dostal do nebezpečnější situace, po Barryho chybě minul z dobré pozice sám před brankařem.

V rychlém protiútoku Lukaku vybídl Naismithe, jehož až v gólovém zakončení zablokoval Taylor. Škoda, chyběla lepší kontrola míče od hrdiny minulého víkendu. V závěru poločasu nejprve pálil zpoza vápna opět Steven Naismith a Lukaku se snažil tečovat, bohužel pouze do prostoru brankaře. Vzápětí Lukaku i s pomocí teče po rychlé kličce střílel vysoko nad.

Útoky Blues tahal Ross Barkley, navázal na své letošní povedené výkony, po jednom z jeho centrů Koné nedokázal srovnat krok a doklepnout míč do brány z malého vápna. Po další Barkleyho nabídce se v šestnáctce šikovně uvolnil Galloway, ale v zakončení netrefil bránu.

Daleko větší příležitost zahodil Lukaku, Barryho ho ideálně vysunul do běhu a Belgičan z 12 metrů před Fabiańskim trestuhodně přestřelil. Gylfi Sigurdsson na druhé straně zkoušel překvapit z přímého kopu, k ideálu mu scházely centimetry. Trestat mohl zase Lukaku, avšak nebyl to jeho den, na druhý pokus sice trefil míč a překonal nevýraznou střelou Fabiańskeho, ovšem na brankové čáře snadno odvracel Williams.

Z ojedinělé akce Swansea  si Jefferson Montero dokázal pohrát s jinak jistým Browningem a ranou z úhlu zaměstnal Howarda. V 65. minutě Gerard Delofeu nahradil Koného (osobně bych spíše stáhnul Lukaka) a ihned se uvedl rychlým uvolněním a dobrým centrem, na něhož o kousek nedosáhl Lukaku ani Naismith.

Barkley posléze vybídl Lukaka, který pomalým zpracováním dal příležitost vrátit se Taylorovi a připravit ho o zakončení. V nastavení vyměnil Kevin Mirallas výborného Barkleyho, aby pouze po dvou minutách předvedl hloupý zkrat. Zbytečně zajel do Barrowova kotníku a uviděl červenou kartu.

ŽK: 45+1. Jack Cork, 80. André Ayew – 56. Gareth Barry, 74. Tyias Browning
ČK: 90+4. Kevin Mirallas
Swansea City: Łukasz Fabiański, Federico Fernández, Kyle Naughton, Ashley Williams, Neil Taylor, Jack Cork, Jonjo Shelvey, André Ayew (87. Modou Barrow), Gylfi Sigurdsson (61. Sung-Yueng Ki), Jefferson Montero, Bafetimbi Gomis (81. Éder)
Everton FC: Tim Howard, Tyias Browning, John Stones, Phil Jagielka, Brendan Galloway, James McCarthy, Gareth Barry, Arouna Koné (65. Gerard Deulofeu), Ross Barkley (90. Kevin Mirallas), Steven Naismith, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Stuart Attwell
Diváci: 20 805