Arsenal – Everton 2:1

25/10/2015 0 Od Riči

I zanícený Evertonian viděl o třídu lepší výkon Arsenalu, přesto v samém závěru zápasu 10. kola Merseysiders mohli pomýšlet na remízu, jenže to by chtělo přesnější mušku, že Deli.

Ač před týdnem Goodison Park protrpěl tříbrankový debakl z režie Manchesteru United, Roberto Martínez provedl pouze jednu změnu v základní sestavě. Gerard Deulofeu nahradil Naismithe.

K uctění památka Howarda Kendalla hráči navlékli černé pásky.

Domácí vstoupili do utkání aktivněji a dostali se rovněž do prvního vážnějšího vzrušení večera. Giroud vyhrál hlavičkový souboj s dvojicí Stones a Jagielka, kteří od něj odletěli jak papíroví panáci, nicméně volný Mesut Özil šancí pohrdl. Sám před Howardem na Američana nevyzrál.

Everton se vydal před branku soupeře až po 28 minutách, Petr Čech střílený centr vyrazil pouze k zaskočenému Stonesovi. Mladý stoper nevyužil možnosti uklidit míč do odkryté brány a zakončoval mimo. Skóre se paradoxně otevřelo v době, kdy tempo hry upadalo. V 36. minutě Özil poslal přesný centr na hranici malého vápna, kam mezi Jagielku a Howarda naběhl Olivier Giroud a hlavičkou skóroval – 1:0. Navíc po dvou minutách Gunners vedení navýšili. K trestnému kopu ze strany se postavil Cazorla a na jeho pas si naběhl hlavičkující Koscielny – 2:0. Přestože se u akce opět nachomýtl Jagielka, chyba padá na Howardovu hlavu. V malém vápně musí kralovat

Nevýrazný první poločas nakonec Toffees zakončili důležitým kontaktním gólem. Ross Barkley postupoval proti čtyřnásobné přesile, přesto se propracoval ke střele, jež do Čechova protipohybu tečoval stoper Gabriel – 2:1.

Na začátku druhého poločasu opustil hřiště zraněný Phil Jagielka, kapitána zradilo koleno. Jeho místo zaujal Funes Mori. A Tim Howard, nový muž s céčkem na ruce, se rozhodně nenudil. Dvakrát se vytasil se zákrokem proti Sanchézovi a jednou proti Giroudovi. Právě aktivní Giroud byl opět v záři reflektorů v 69. minutě, placírku zakroutil do břevna.

V těchto chvílích se konečně začali hlásit o slovo také Blues. Gallowaye z úhlu hlavičkoval vedle a lépe, ovšem nikoliv dostatečně, si vedl kolega Lukaku, který otřel svůj pokus čelem o horní část břevna. Tato Lukakova momentka z 78. minutě byla ze strany hráče ojedinělým zábleskem, jinak se proti dvojbloku Koscielny-Gabriel vůbec nedokázal prosadit.

Hlad po gólu ukázal střídající Mathieu Flamini, avšak Howard se při jeho finiši příliš nenadřel. Naopak na druhé straně předvedl kvality Petr Čech a pravděpodobně svému týmu zachránil výhru. V 86. minutě skvěle vyběhl proti Deulofeuvi, čímž mu zmenšil střelecký úhel a následným reflexem čaroval. Ve zbytku střetnutí si Martínezovi svěřenci další příležitosti nevypracovali, i tak se ale diváci nenudili. Özil nastřelil tyč a Barry se nechal po druhé žluté kartě hloupě vyloučit, do poháru proti Norwichi tedy nezasáhne.

Arsenal se vítězstvím (aspoň do neděle) posunul do čela tabulky, Everton zůstává v jejím středu.

Branky: 36. Olivier Giroud, 38. Laurent Koscielny – 44. Ross Barkley
ŽK: 25. Francis Coquelin, 70. Olivier Giroud – 67. Gareth Barry
ČK: 90. Gareth Barry po 2ŽK
Arsenal FC: Petr Čech, Nacho Monreal, Laurent Koscielny, Gabriel Paulista, Héctor Bellerín, Mesut Özil, Santi Cazorla, Francis Coquelin, Alex Oxlade-Chamberlain (81. Mathieu Flamini), Alexis Sánchez (89. Kieran Gibbs), Olivier Giroud
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka (52. Ramiro Funes Mori), Séamus Coleman (89. Arouna Koné), John Stones, Brendan Galloway, Aaron Lennon (70. Kevin Mirallas), Gareth Barry, James McCarthy, Ross Barkley, Romelu Lukaku, Gerard Deulofeu
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 59 985