Everton – Norwich City 1:1 (4:3 pen)

28/10/2015 0 Od Riči

Hodinu hry Toffees vypadali na ručník, naštěstí střídání jim pomohla ožít, vyrovnat a v závěrečným pokutových kopech potom Joel Robles završil svůj povedený večer. Můžeme se těšit na čtvrtfinále Ligového poháru.

Realizační tým provedl hned šest změn v základní sestavě, dvě z nich přitom byly vynucené. Joel Robles zastoupil v bráně Howarda a do pol vyběhli Tyias Browning, Ramiro Funes Mori, Bryan Oviedo, Darron Gibson, Kevin Mirallas, Arouna Koné a kapitán Leon Osman. Mimo základní jedenáctku zůstali Coleman, Jagielka (zranění), Galloway, Barry (trest za vyloučení), Lennon, Deulofeu a Barkley.

Hosté vstoupili do utkání aktivně, k čemuž přispěla i dezorganizace v zadních řadách Evertonu, přeci jenom několika hráčům chybí herní vytížení a sestava není zvyklá hrát v podobném složení. S chutí hrál zejména uzdravený Youssouf Mulumbu, jeho tečovaná střela nejprve minula bránu, když Gibson nedokázal zažehnat chaos ve vápně, a následně z rohového kopu zblízka nestlačil svůj první dotek pod břevno. Joel Robles poprvé s větším úsilím zasahoval proti Hoolahanovi, rychlým skokem na zem odvracel do zámezí.

Everton dostala do zápasu až 25. minuta, kdy Browning, v jednom z jeho mála světlejších momentů, na půlce obral soupeře o míč a vysunul Lukaka. Jeho úprk zastavil až zákrokem brankař Declan Rudd. Belgičanovi posléze chyběl krok, aby dosáhl na McCarthyho centr po velmi pěkné akci napříč hřištěm. Aktivní první poločas ze strany Canaries zakončil Vadis Odjidja-Ofoe (ano, tři roky zpět málem hráč EFC, jeho přestup z belgických Brugge zablokovala FIFA). Se štiplavou navštívenkou si Robles poradil.

Jak skončila první půle, začala ta druhá – tedy převahou Norwiche, která vyústila v branku. V 51. minutě opět pro jednou zazněl neposlouchatelný evergreen v podání Evertonu s názvem “jak nebránit rohy“, balon se vrátil do vápna, kde ho nehlídaný Bassong uklidil do sítě – 0:1. Vzápětí Martínez dobře vycítil potřebu oživit hru, a tak Ross Barkley a Gerard Deulofeu vyběhli na plac, místa jim uvolnili nevýrazní Browning a Koné.

Změna se projevila na projevu EFC takřka ihned, v gólovém vyjádření potom už po šesti minutách. Kevin Mirallas našel ve vápně Leona Osmana a kapitán přesným zakončením vyrovnal – 1:1. Rázem byl cítit hlad po obratu, Bassong na poslední chvíli uklízel před Mirallasem po Oviedově centru a McCarthy v nadějné pozici trefil jen protihráče, když těžil z Deulofeova brejku.

Riskantní rozestavení ovšem přinášelo okénka a chyby v obraně. Po jedné takové Gibson podcenil napadání a situaci zachraňoval až Joel Robles po Grabbanově hlavičce. Velké drama přinesla závěrečná desetiminutovka normální hracího času, nejprve Lukaku hlavičkoval nad bránu. Posléze se Martin Olsson příliš lehce propracoval do zakončení a opět hasil španělský brankař. Na druhé straně Mirallasově trestnému kopu scházely centimetry k dokonalosti. V 90. minutě předvedl zákrok večera Joel Robles, skvělým reflexem zklikvidoval Grabbanovu hlavičku.

V prodloužení nejprve pohořel Mirallas, po Barkleyho dobré nabídce selhal ve finální fázi. Zahrozili i protivník, střídající Matt Jarvis se připomněl nadějnou hlavičkou, ale blíže ke gólu byl Everton. Penalty nedokázal odvrátit nejprve Lukaku a ani Barkley, oba měli vytěžit více ze svých příležitostí.

O čtvrtfinalistovi tedy rozhodovaly pokutové kopy:

Dorrans skóroval, 0-1
Deulofeu skóroval, 1-1
Whittaker skóroval, 1-2
Barkley skóroval, 2-2
Hoolahan vychytán, 2-2
Lukaku skóroval, 3-2
Grabban skóroval, 3-3
Gibson skóroval, 4-3
Redmond minul, 4-3!

Branky: 68. Osman – 51. Bassong  ŽK: Bennett, Olsson, Mulumbu

Everton: Robles – Browning (61. Barkley), Stones, Funes Mori, Oviedo, McCarthy, Gibson, Mirallas, Osman, Koné (61. Deulofeu) Lukaku

Norwich City: Rudd – Wisdom (91. Whittaker), Bennett, Bassong, Olsson, Mulumbu (76. Dorrans), O’Neil, Redmond, Hoolahan, Odjidja (69. Jarvis), Grabban

Rozhodčí: Roger East  Diváci: 31 694