Everton – Sunderland 6:2

01/11/2015 0 Od Javor

Nejlepší zápas Koného v dresu Evertonu (hat-trick a přihrávka) – Barry směrem dopředu v první půli nezvykle útočný a měl podíl na druhé brance – Deulofeu pokračuje v sérii gólových přihrávek

Kapitánem při Jagielkově a Osmanově absenci je Barry, který dostal nového parťáka za sebe – na levé obraně nastoupil Oviedo. Galloway tak usedl na lavičku a naopak vpravo nastoupil nečekaně Coleman. Everton hrál v podstatě 4-4-2, Lukaka na hrotu doplnil Koné. Sunderland hodně překopal obranu, Rodwell byl mezi náhradníky. Utkání začalo minutou ticha za oběti především první světové války. Obvyklé vlčí máky měli hráči na dresech.

A hosté začali zostra – Fletcher vysunul van Aanholta a jeho střela trefila tyč. V páté minutě si vyslechl tam nahoře Howard Kendall potlesk vestoje, přidali se i fanoušci hostů, což je od nich pěkné gesto. Za Everton odpověděl šourákem zpoza vápna Lukaku, ale tohle kdyby Pantilimon pustil, tak by musel ukončit kariéru. O chvilku později mířil ze stejné vzdálenosti metr vedle Barkley. Několik dalších slibně se rozvíjejících akcí na obou stranách bylo zazděno špatnými přihrávkami na křídlo. Ve 13. minutě předvedla pěknou akci na jeden dotek trojice Coleman-Lukaku-McCarthy, ale Pantilimon byl u míče dříve než posledně jmenovaný. A málem za to bylo zaplaceno. Van Aanholt vystihl Barkleyho rozehrávku, neatakovaný přeběhl půl hřiště a přihrál Defoeovi, jehož střelu vykopl nohou Howard a následnou dorážku napálil Johnson do tyče. Míč se odrazil k Fletcherovi a jeho střela byla zblokována Colemanem. Následně dostal Defoe žlutou kartu po faulu na Stonese.

Následovalo nedáš-dostaneš v praxi. Výkop brankáře hostů byl Morim sklepnut ke Konému, ten uviděl za obranou zcela volného Deulofeua. Španěl si navedl míč do středu hřiště a zblízka po zemi prostřelil brankáře, kterému zahrál na housle – 1:0! Další akci vpravo po další dlouhé přihrávce, tentokrát od Barryho, vedl opět Deulofeu, jeho přetažený centr se po Lukakově špatné přihrávce dostal zpět ke kapitánovi a ten střelou zpoza vápna trefil jen překážejícího Koného.. Pak hosté zblokovali střelu Colemana.

Oviedo pak prokázal, že je opravdu ze skla a musel ve 24. minutě střídat, protože ho začal tahat zadní stehenní sval. Galloway si tedy zahrál poločas a půl. Hosté pak začali útočit, střelu Defoea zblokoval Barry a Howard vyrazil na roh střelu Johnsona. Sunderland útočil, Everton dával góly. Koné si narazil s Lukakem a pak levačkou poslal míč asi z patnácti metrů pod břevno – 2:0!

Poté si Cattermole řekl, že Sunderland srovná aspoň počet střídání v první půli, takže zraněný uvolnil místo Rodwellovi. Útočné snahy domácích pro první půli skončily ve 42. minutě střelou Lukaka zpoza vápna do středu brány, Pantilimon bez problémů kryl. Této střele předcházel faul Coatese na dnes vynikajícího Koného. Jenže Sunderland se přece jen do konce poločasu trefil. Nákop Coatese   se po chybě Stonese dostal k Defoeovi a tomu se podařilo prostřelil Howarda ke vzdálenější tyči, když míč ještě tečoval Stones – 2:1. Ještě předtím vystřelil Fletcher přibližně z úrovně penalty přímo do Howarda.

O poločase byly na hřišti rodině Howarda Kendalla předány květiny a fanoušci jim zatleskali.

Na začátku druhého poločasu bylo rychle srovnáno. Coleman nezachytil náběh Defoea, přihrál van Aanholtovi, pomoc nepřišla (no, Deulofeu se celkově moc nevrací) a po jeho centru Fletcher přeskočil na malém vápně Moriho – 2:2. Stones krátce poté z frustrace fauloval M´Vilu a viděl žlutou kartu. Druhou dostal o minutu později Deulofeu za nafilmovaný pád ve vápně soupeře.

Koné následně vystřelil těsně vedle, z další akce ukázal Deulofeu, že centry mu jdou nejlépe. Jeho přihrávku na malé vápno zprava si srazil do vlastní brány před dotírajícím Lukakem Coates, bývalý hráč RS – 3:2! Se žlutými kartami se roztrhl pytel, po brance ji dostal dnes již sunderlandský Rodwell. Další branka Evertonu byla ukázkou toho, že když ztratíte míč před vápnem soupeře, tak byste se měli rychle vracet. Geniální přihrávka Deulofeua z vlastní půlky na Lukaka vyřadila ze hry Browna, belgický útočník udělal kličku Pantilimonovi a trefit prázdnou branku pro něj není problém – 4:2! Z dalšího útoku další branka – M´Vila ztratil míč a Evertonu se podařilo správně vyřešit přečíslení tři na dva, po přihrávkách Barkleyho a McCarthyho se dostal k míči Koné a ten by dnes dal branku snad i z vlastní poloviny. Tentokrát jeho střela našla vzdálenější šibenici – 5:2!

Pak se už začalo střídat, Deulofeu udělal dnes tři kanadské body a nastoupil místo něj Mirallas. V dresu hostí Yedlina nahradil Larsson. Poté se už hra uklidnila, ale třeba Mirallas měl dát dalšího, leč i to obejití brankáře se musí umět. Brankář hostů ho dobře vytlačil. To ještě nebylo vše – Koné si dnes opravdu vzal kopačky strelky a pro svůj hat-trick si došel, respektive doskočil. Lukaku zprava centruje levou nohou šajtlí, Koné utekl Coatesovi a sám před Pantilimonem hlavičku k tyči proměnil – 6:2! Hned po brance Osman vystřídal Lukaka a ještě před ní v dresu hostí Fletchera Watmore. V 82. minutě právě Watmore hezky prošel po levé straně a přihrál Larssonovi, ale ten neprostřelil obranu Evertonu, konkrétně ho zblokoval Stones. Watmore opět zazlobil o minutu později, Stones byl rád, že míč odkopl na roh.

Sunderland se evidentně snažil dát aspoň třetí gól, domácí už nehráli naplno, tak pouštěli hosty do nebezpečných situací. Přihrávka Johnsona zprava jen proletěla velkým vápnem. Mirallas následně poslal svůj obstřel ke vzdálenější tyči těsně vedle ní. Do další šance se opět dostal Watmore, ale šanci „jdu sám na brankáře“ v gól neproměnil, Howard zůstal stát a míč vyrazil. Defoe v poslední minutě vyprášil rukavice Howardovi, ten míč vyrazil na roh. Ještě musím zmínit žlutou kartu pro Gallowaye, kterou dostal v poslední minutě. Poslední střelu Sunderlandu obstaral van Aanholt, ale neprostřelil opět Stonese.

Everton tak po skvělém útočném výkonu Sunderland vyklepl a udělil mu lekci z útočné efektivity. Kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, pokud by aspoň jedna ze dvou střel hostí do tyče ještě za stavu 0:0 skončila brankou.. Nejlepší trojice v dresu Evertonu byla nejspíš Barry, Deulofeu a Koné (autor hat-tricku, dokonce hlavou, pravou a levou nohou).

Branky: 31., 62. a 76. Arouna Koné, 19. Gerard Deulofeu, 55. Sebastián Coates (vl.) 60. Romelu Lukaku – 45+4. Jermain Defoe, 50. Steven Fletcher
ŽK: 53. John Stones, 54. Gerard Deulofeu, 90+1. Brendan Galloway – 18. Jermain Defoe, 58. Jack Rodwell
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Ramiro Funes Mori, Bryan Oviedo (25. Brendan Galloway), James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley, Gerard Deulofeu (65. Kevin Mirallas), Arouna Koné, Romelu Lukaku (78. Leon Osman)
Sunderland AFC: Costel Pantilimon, Sebastián Coates, Wes Brown, Billy Jones, DeAndre Yedlin (64. Sebastian Larsson), Patrick van Aanholt, Lee Cattermole (38. Jack Rodwell), Yann M’Vila, Adam Johnson, Jermain Defoe, Steven Fletcher (75. Duncan Watmore)
Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 36 617