Colin Harvey slaví 71. narozeniny

06/11/2015 0 Od Riči

Od dětství vychovávaný Evertonian se zapsal do klubové historie jako hráč, asistent manažera a manažer. K příležitosti jeho dnešních narozenin se podíváme na jeho debut v prvním týmu.

Harvey si dočkal památného dne 25. září 1963, ve věku 18 let debutoval na San Siru před zraky 90 000 fanoušků. Everton, anglický šampión, odcestoval do Milána k odvetnému utkání 1. kola Poháru mistrů evropských zemí (předchůdce Ligy mistrů), aby se postavil Interu, který si z Anglie přivezl bezbrankovou remízu.

Osobní vzpomínky reflektoval samotný aktér v roce 2005: „Léto předtím jsem tvrdě makal během předsezónní přípravy a dostal jsem se do rezervy. Po střetnutí se Sheffieldem Wednesday mi Gordon Watson řekl, ať se sbalím na souboj s Interem.

Kromě mě obdrželi povolání rovněž Barry Reece a Ray Parnell. Popravdě jsme si mysleli, že budeme pouze podrž tašky. Jimmy Gabriel sice utrpěl zranění o víkendu, takže jeho místo se uvolnilo, ovšem ani na chvíli mě nenapadlo uvažovat o mém debutu.“

Nicméně se tak stalo, čímž Harvey započal kariéru profesionálního fotbalisty s vizitkou 383 startů za Toffees korunovanými ligovým triumfem a ziskem FA Cupu.

„Harry Catterick posunul Dennise Stevense na pozici čísla 4 a mě postavil na číslo 8. Neměl jsem čas stresovat se nervozitou, vše se seběhlo opravdu bleskově. Vůbec jsem nic netušil – to byl skvělý tah od manažera. Nedal mi šance o ničem uvažovat, prostě jsem vyběhl na hřiště a hrál. A nevedl jsem si příliš špatně.“

Osmnáctiletý zelenáč opravdu předvedl solidní výkon a Everton jen těsně prohrál 0:1 po brance brazilského křídelníka Jaira Da Costy. Italové tedy postoupili do dalšího kola a nakonec celou soutěž vyhráli. Everton vypadnutí nikterak nerozhodilo, v lize si počínal si velmi dobře a dokonce v 31. kole se vyhoupl na první příčku. Bohužel nezvládl závěr First Division a skončil na konečném třetí místě za mistrovským Liverpoolem a druhým Tottenhamem.

Harvey se od ročníku 1964-1965 profiloval do základního stavebního kamene sestavy. Na Goodison Parku vydržel do roku 1974, než odešel do Sheffieldu Wednesday, kde po 13 měsících musel kvůli zranění ukončit kariéru. Blues ho později opět vítali jako pravou ruku manažera Howarda Kendalla a v letech 1987 až 1990 coby manažera.


Colin Harvey vytvořil s nedávno zesnulým Howardem Kendallem a brilantním fotbalistou Alanem Ballem památnou Holy Trinity, jedno z nejlepších uskupení záložníků v anglickém fotbale.

K uctění jejich památky klub uvažuje o postavení sochy Holy Trinity před stadionem. Everton nyní sbírá nápady fanoušků, zapojit se můžete i vy, více se dozvíte na tomto odkazu.