West Ham United – Everton 1:1

08/11/2015 0 Od Riči

Toffees vybojovali na Upton Parku zaslouženou remízu, na druhou stranu pokud pošilhávají po umístění mezi čtyřmi nejlepšími, měli by podobné zápasy vyhrávat.

Roberto Martínez provedl pouze jednu změnu v základní sestavě, a to ještě vynucenou. Zraněného Bryana Ovieda nahradil Brendan Galloway, po povedeném duelu se Sunderlandem si ostatní hráči logicky udrželi místo v základní XI. Na lavičce náhradníků byl potom připraven jenom jeden obránce, mladý Mason Holgate.

Do první šance se dostali domácí, Dimitri Payet ladně proplul a vybídl Mosese, jehož střela mířila do boční sítě. Everton reagoval převahou na balonu a Barkleyho navštívenkou, po šikovné otočce lehce zahřál Adriána. O pár minut později oba aktéři navázali podobnou situací a i se stejným výsledkem. Do černého nezamířil ani Aaron Creswell, svůj volej nedokázal vměstnat mezi tři tyče.

Tempo utkání nebylo nikterak závratné, diváky zvedla ze židlí až 30. minuta. Zblokována rána aktivního Mosese se odrazila k Manuelovi Lanzinimu, mladý křídelník si na hranici vápna připravil pozici a technickým obloučkem vymetl šibenici – 1:0. V kontrastu s Argentincovým uměním byl viděn velký chaos v obraně Blues.

Victor Moses z postu pravého záložníka velice zlobil Gallowaye, postupem času mu v jeho prostoru začal vypomáhat Gareth Barry, a tak hlavně ve druhé půli vliv kmenového hráče Chelsea polevil. Ve 34. minutě McCarthy ostře zajel do Payeta a mohl být rád za žlutou kartu, červený kartonek visel ve vzduchu. Domácí tvůrce hry si ze střetu odnesl zranění a později v 50. minutě musel vystřídat.

Everton vyrovnal z čista jasna. Barry obral o míč Payeta, posunul na Deulofea, jenž z půlící čáry krásně našel mezi stopery v náběhu Lukaka. Ten nezaváhal, rychlou kličkou obešel brankaře a zakončil do prázdné – 1:1.

Ve druhém poločase pokračovalo vyrovnané představení. Evertonu trochu vázla souhra v ofenzivě, Gerard Deulofeu sice pokračoval v povedených výkonech, ovšem Arouna Koné potvrdil letošní výkyvy v zápasech, když jeho sobotní přínos byl zanetbatelný. Více se očekával rovněž od Barkleyho, snaha se mu upřít nedala, střenutí ale nediktoval.

Za Irons střílel Lanzini, nicméně Howardovu bránu netrefil. Stejně si počínal jeho spoluhráč Winston Reid hlavičkou po rohovém kopu. Z úhlu neuspěl ani Deulofeu. Na závěrečnou půlhodinu vyběhl na hřiště Kevin Mirallas, nahradil Koného, jenže též on nepřinesl zvrat. Výsledkem 1:1 nepohnula Jenkinsova střela (Howard zasáhl) ani Lukaku po centru Gallowaye. Body se dělily.

Branky: 30. Manuel Lanzini – 43. Romelu Lukaku
ŽK: 90. Mauro Zárate – 4. James McCarthy, 59. Ramiro Funes Mori
West Ham United: Adrián, Winston Reid, James Tomkins, Aaron Cresswell, Carl Jenkinson, Dimitri Payet (50. Enner Valencia, 69. Mauro Zárate), Mark Noble, Victor Moses, Cheikhou Kouyaté, Manuel Lanzini, Andrew Carroll (87. Nikica Jelavić)
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, Ramiro Funes Mori, John Stones, Brendan Galloway, Gareth Barry, Ross Barkley, James McCarthy, Arouna Koné (65. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku, Gerard Deulofeu (83. Aaron Lennon)
Rozhodčí: Paul Tierney
Diváci: 34 977