Bournemouth – Everton 3:3

29/11/2015 0 Od Riči

Na Vitality Stadium Everton vedl 2:0, po vyrovnání strhl vedení na jeho stranu Ross Barkley v čase 94:45, přesto ještě Cherries dokázali odpovědět a vyrovnat na 3:3. Na straně Merseysiders tak panuje velké zklamání.

Roberto Martínez ponechal stejnou základní sestavu jako při debaklu Aston Villy, uzdravení Leigton Baines a Muhamed Bešić se prozatím nevešli ani na lavičku náhradníků. V dresu domácích vyběhli od první minuty dva bývalí Blues – Sylvain Distin a Dan Gosling.

A právě Gosling se poprvé dostal do zakončení, svůj volej z prostoru penalty mířil vedle, psala se 3. minuta. Howard se zahřál až za pár minut, když zasahoval proti pokusu Matta Ritchieho. Nováček v úvodu diktoval hru a naznačoval své možnosti, útočník King potáhl akci a Howard šel hbitě na zem.

Po čtvrthodině převzal kontrolu Everton, po v chaosu v obraně pálil Koné, Federici úspěšně zasáhl podobně jako při následné hlavičce Lukaka z rohového kopu a McCarthyho navštívence vzápětí. Australský brankař byl krátký až v 25. minutě, Barkley dobře zakroutil roh, do vzduchu se vyšplhal Funes Mori a otevřel si gólový účet v Premier League – 0:1. Toffees poprvé v letošní lize skórovali po standardní situaci!

Po neurovnané pasáži Everton zčista jasna zdvojnásobil vedení, v 36. minutě Deulofeu skvěle vysunul Lukaka, který se prosadil přes svého strážce a bezchybně zakončil – 0:2. V 39. minutě Tim Howard zaváhal při centru, při výběhu se nedostal k míči. Naštěstí ho při Francisově hlavičce zastoupil na brankové čáře John Stones.

O poločasové představce nahradil Ryan Allsop v bráně Adama Federiciho, ten si v 15. minutě poranil kotník při doskoku. Po ošetření stačil dohrát aspoň poločas. Pro 23 let starého Allsopa šlo o debut v Premiership, v klubu mu jinak patří až pozice třetího gólmana. Jedničku Artura Boruce do zápasu nepustily zdravotní komplikace kolena.

Cherries se snažili o kontaktní trefu, Daniels z úhlu vyzkoušel pozornost Tim Howarda a Stanislasova střela byla ztenčována vedle. V 68. minutě James McCarthy musel opustit hřiště kvůli poraněnému kotníku, nahradil po 3 měsících uzdravený Tom Cleverley.

Everton se v druhé půli prezentoval příliš pasivní hrou, křídla Deulofeu a Koné se úplně vytratila, otázka je, proč Martínez nestřídal, když mu na lavičce seděli připravení Mirallas a Lennon. Bournemouth se dostával do zakončení, ovšem více vytěžit nedokázal, jako třeba Ritchie v 68. minutě, trefil jen Howarda.

Změnu přinesla 80. minuta, Adam Smith se parádně opřel do balonu zpoza vápna a vymetl šibenici – 1:2. Branka domácí povzbudila, což vyústilo ve vyrovnání. Za sedm minut obrana nepohlídala Stanislase (chyba Cleverleyho a Funese Moriho), jenž po centru zblízka vyrovnal – 2:2. Nicméně to nebylo vše. V 95. minutě byl Coleman připraven o míč ve vápně domácích, našel si ho však Barkley a pohotovou střelou vyrovnal – 2:3. Nadšení Evertonians bohužel trvalo jen minutu a půl. Ostrý Danielsův pas do šestnáctky si našel hrdina Junior Stanislas a hlavičkou doprostřed brány určil konečný stav, Howard se nestihl přesunout – 3:3.

Branky: 80. Adam Smith, 87. a 90+8. Junior Stanislas – 25. Ramiro Funes Mori, 36. Romelu Lukaku, 90+5. Ross Barkley
ŽK: 82. Dan Gosling, 90+9. Charlie Daniels
AFC Bournemouth: Adam Federici (46. Ryan Allsopp), Sylvain Distin, Simon Francis, Charlie Daniels, Steve Cook (46. Adam Smith), Andrew Surman, Dan Gosling, Harry Arter (76. Glenn Murray), Matt Ritchie, Junior Stanislas, Joshua King
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, Ramiro Funes Mori, John Stones, Brendan Galloway, Gareth Barry, James McCarthy (68. Tom Cleverley), Ross Barkley, Arouna Koné (90+7. Darron Gibson), Romelu Lukaku, Gerard Deulofeu (86. Aaron Lennon)
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 11 228