Middlesbrough – Everton 0:2

02/12/2015 0 Od Riči

Oproti víkendové lize Everton udržel poločasové vedení 2:0 a po profesionálním výkonu postoupil do semifinále Ligového poháru. V něm se střetne s Manchesterem City. První duel je náplánován do Goodisonu na 6. ledna a odveta u soupeře se uskuteční tři týdny poté.

Roberto Martínez překvapil, když do základní sestavy ukázal na Leona Osmana, jenž nahradil Arounu Koného. Zraněného McCarthyho potom zastoupil Tom Cleverley a do brány se postavil Joel Robles. Na lavičce opět zůstal Kevin Mirallas, prostor dostal jenom na posledních deset minut zápasu. Po závěrečném hvizdu si navíc proti sobě poštval fanoušky, když jim nešel poděkovat a rovnou zamířil do šaten. Konec drsného Belgičana v klubu se asi blíží.

Evertonians v hledišti si pochvalu určitě zaslouží, vždyť jich na Riverside Stadium přicestovalo 5 600 a během utkání byli hodně slyšet.

První zaměstnaný z brankářů byl Joel Robles, Stewart Downing otestoval jeho pohotovost trestným kopem. Blues si od začátku počínali zodpovědně a vyráželi do rychlých protiútoků, přičemž jeden z nich se ujal v 20. minutě. Gerard Deulofeu přebral ve středu hřiště míč, trochu se štěstím se prosadil přes dva hráče a parádně posadil střelu do levého dolního rohu – 0:1. A talentovaný křídelník se znovu připomněl za osm minut. Po sérii přihrávek na něj Barkley přenesl hru, Delboy roztočil přešlapovačky a přesným centrem na přední tyči našel výborně hlavičkujícího Lukaka – 0:2.

Do poločasu ještě zaujala Kikeho chytrá myšlenka, z 20 metrů zkoušel přelobovat Roblese, naštěstí těsně minul.

V druhé půli Everton zodpovědně bránil, k zakončení se domácí dostávali zřídka. Po hodině hry ostře pálil Downing, připravený Robles vyrazil. A ojedinělou chybu defenzivy Toffees nevyužil Christian Stuani, z malého vápna hlavičkoval nad břevno.

Aktivní Mirallas toužil po zápisu do střetnutí, nicméně jeho volej z 85. minutě postrádal větší přesnost, gólman Mejías se pro něj dokázal natáhnout, a tak skóre zůstalo 0:2.

Potěšil rovněž návrat uzdraveného Leightona Bainese, na posledních 18 minut vystřídal Gallowaye. Před náročným zimním programem je příjemné mít zpět klíčového muže sestavy. Ačkoliv bych tipoval, že v nejbližších kolech bude sbírat zatím minutové starty.

Branky: 20. Gerard Deulofeu, 28. Romelu Lukaku
ŽK: 47. Fernando Amorebieta – 77. Leighton Baines, 89. John Stones
Middlesbrough FC: Tomás Mejías, Fernando Amorebieta, Daniel Ayala, Ben Gibson (83. George Friend), Stewart Downing, Grant Leadbitter, Emilio Nsue, Adam Clayton (76. Albert Adomah), Carlos De Pena (46. Adam Forshaw), Christian Stuani, Kike
Everton FC: Joel Robles, Séamus Coleman, Ramiro Funes Mori, John Stones, Brendan Galloway (73. Leighton Baines), Gareth Barry, Leon Osman, Tom Cleverley, Ross Barkley, Romelu Lukaku (86. Steven Naismith), Gerard Deulofeu (81. Kevin Mirallas)
Rozhodčí: Roger East
Diváci: 31 628