Everton – Crystal Palace 1:1

07/12/2015 0 Od Javor

Převaha k výhře nevedla. Jednoznačně dva body ztraceny.

Oba týmy udělaly v základní sestavě jednu změnu oproti poslednímu ligovému zápasu, zraněné tříslo nepustilo očekávaně do zápasu McCarthyho, takže naskočil Cleverley. Místo suspendovaného Zahy nastoupil poprvé v sezóně Jedinak.

Hosté zahrozili hned v první minutě, Wickhamovu střelu ale nadvakrát Howard kryl. Everton odpověděl akcí po levé straně, Gallowayův centr ale k Lukakovi nedoletěl. Lukaku byl i nadále aktivní, kombinace s Koném byla přehnaná, pak nahrál Barkleymu cca na hranici velkého vápna, ten poslal svůj obstřel asi metr vedle vzdálenější tyče. Prvních 10 minut se hrálo na branku hostů, ale předfinální fáze Evertonu vázla. O chvilku později šel Deulofeu sám na posledního obránce hostů, ale příliš si předkopl míč, k zakončení se tak nedostal a Hennessey neměl s odkopem problémy. Hosté měli poté krátký tlak, Stones následně předvedl, že i na stoperu mohou hrát techničtí hráči a po třech kličkách soupeřům hezky rozvinul akci Evertonu, leč Deulofeu po Barryho přihrávce hned přišel o míč. A málem se to vymstilo – Bolasie zleva našel hlavu Wickhama, který předskočil Barryho, ale ten hodně zblízka trefil Howarda, který dobře zakročil.

V 18. minutě pěkně vpravo zakombinoval Deulofeu, ale rány Lukaka s Barrym byly zblokovány obranou soupeře. A Lukaku krátce poté srovnal i na velké neproměněné šance – se štěstím prošel mezi obránci hostů a z hranice velkého vápna trefil pravou tyč, od které se míč odrazil mimo. Další šanci zahodil Koné, ale levačkou mířit na bližší tyč nahoru.. no, existují pro praváka snadnější střely a pozice. Za zmínku stojí i příležitost Barkleyho po přízemní přihrávce Deulofeua, ale míč byl odkopnut na roh. Z něj po centru Stonese sklepával Galloway na Lukaka, ale hosté odkopli. Crystal Palace tahal hodně útoky přes pravého obránce Warda, který byl opravdu aktivní. Po jednom rohu měl hodně místa ve vápně soupeře Koné, ale místo přesné přihrávky našel jen hráče soupeře. McArthur, Cabaye a Bolasie zakončili střelami mimo, což bylo vše, co směrem dopředu hosté do konce poločasu předvedli. Z dalšího rohu Evertonu se po špatném odkopu Wickhama dostal míč k Barrymu, ale ten svou střelu namířil přímo na Hennesseyho. Do šaten se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Do druhé půle se dvaadvacítka hráčů nezměnila a Coleman s Deulofeuem hned vybojovali rohové kopy, leč nic z toho. Z dalšího útoku vystřelil Koné po kombinaci s Lukakem asi půl metru nad. Následně byla Evertonu odpuštěna penalta, když před rohem Barry evidentně držel za dres Jedinaka, z protiútoku posadil Koné míč na hlavu Barkleyho, ale ten hlavičkoval vedle tyčky. Wickham zfauloval nato Stonese, uviděl první žlutou kartu zápasu. Velmi slušnou šanci zazdil Bolasie po samostatné akci, Howard míč vykopnul. Podruhé měli hosté štěstí v 60. minutě. Ward fauloval Gallowaye, Barkley poslal trestný kop do ohně a Wickhamova hlavička se odrazila od spodní části břevna směrem dolů. Zřejmě ne za čáru a tak se pokračovalo ve hře.

To byla poslední věc, kterou Galloway udělal, v 63. minutě ho vystřídal Baines. Everton měl převahu, ale nic z toho, Deulofeu byl dobře hlídán a jeho centry se dařilo hostům pravidelně srážet, v pro hosty horším případě na roh. Koné taky hrál jedno ze svých slabších utkání. Hezky po přiťuknutí Lukaka vystřelil Cleverley, přesně pod břevno, ale Hennessey ještě lépe vyrazil na roh. Další střela téhož hráče byla zpoza vápna, ale přímo po zemi doprostřed, čili brankář lapil bez problému.

Mladý Španěl dnes opravdu nehrál dobře, často chodil s míčem do hráče místo centru. Hezký protiútok předvedl Cabaye, ten se uvolnil přes Stonese, míč se dostal k Puncheonovi a jeho střelu musel na roh vyrazit Howard. A z něj udeřilo. Barry neudržel Danna a ten hlavičkou doprostřed otevřel skóre utkání – 0:1. Odpověď Evertonu? Lukaku levačkou šajtlí zpoza vápna trefil břevno… Pak se ale už zadařilo. Barkley přihrál Deulofeuovi a ten našel Belgičana před prázdnou brankou. Ze tří metrů následovalo snadné doklepnutí, kterým bylo vyrovnáno – 1:1! Vstřelil tak 50. gól ve stém zápase za Everton.

Bolasie zahrozil po samostatné akci, ale jeho střely byly zblokovány. Druhou žlutou kartu mače dostal za faul na Cleverleyho McArthur. Počet žlutých karet následně snížil Mori za faul na Bolasieho. Rozhodnout zkoušel Mutch, obral o míč Barryho, ale netrefil branku. Svému špatnému výkonu nasadil rozhodčí Pawson korunu v momentě, kdy Everton vybojoval poslední akcí zápasu roh, ale ten mu nebylo umožněno rozehrát, protože odpískal konec utkání. Prakticky všechny souboje 50:50 byly posouzeny ve prospěch Crystal Palace.

Crystal Palace bude i nadále jezdit do Goodison Parku rád, odváží si již sedmý bod z devíti možných v posledních třech ligových vzájemných zápasech. A zřejmě pouze Martínez ví, proč střídal pouze jednou. Útoční hráči na lavičce proseděli celý zápas (vyměnit levého obránce za levého obránce fakt není podpora útoku)…

Branky: 81. Romelu Lukaku – 76. Scott Dann
ŽK: 88. Ramiro Funes Mori – 53. Connor Wickham, 87. James McArthur
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, Ramiro Funes Mori, John Stones, Brendan Galloway (62. Leighton Baines), Gareth Barry, Tom Cleverley, Ross Barkley, Arouna Koné, Romelu Lukaku, Gerard Deulofeu
Crystal Palace: Wayne Hennessey, Damien Delaney, Scott Dann, Joel Ward, Pape Souaré, Yohan Cabaye (77. Jordon Mutch), Mile Jedinak, Jason Puncheon, James McArthur, Yannick Bolasie, Connor Wickham (77. Dwight Gayle)
Rozhodčí: Craig Pawson
Diváci: 35 736