Martínez nevylučuje Naismithův odchod. A nejen jeho

12/12/2015 0 Od Riči

Manažer si plánuje promluvit se Stevenem Naismithem, aby se prodiskutovala hráčova budoucnost. V otázce je tedy možný odchod, což se týká i dalších členů kádru.

Naismith už byl jednou nohou z Goodison Parku na Deadline Day v září. Norwich City za něj předložil £8m a představenstvo Evertonu sumu schválilo. Transfer zablokoval až Roberto Martínez, který Skota označil za důležitého muže mužstva. Aniž by za něj sehnal náhradu, nehodlal ho ztratit.

Nicméně po více než třech měsících (včetně hattricku do sítě Chelsea) Naismithovy myšlenky na změnu nabírají na hlasitosti. Do základní sestavy má momentálně daleko, prim hrají Arouna Koné, Gerard Deulofeu a Ross Barkley, a tak zbývá pouze místo na lavičce náhradníků. Martínez si situaci uvědomuje a zaujímá rozumné stanovisko. Nehodlá nikoho dusit na střídačce a je otevřený uvažovat o Naismithově odchodu. To prozradil na tiskové konferenci ve středu.

„Nabídka od Norwiche dorazila velmi pozdě, nesehnal bych již náhradu. Byl jsem ke Stevenovi upřímný, řekl jsem mu, že je důležitou součástí, než abych svolil jeho ztrátu. V tu chvíli jsem netušil, jakými výkony se bude prezentovat Arouna Koné, či jak zapadne do sestavy Gerard Deulofeu. Uvědomoval jsem si Stevenův přínos pro naší hru, a to se i potvrdilo.

Od mého příchodu do klubu odvádí stabilně dobrou práci, ovšem v 29 letech plně rozumím jeho přání odejít do mančaftu, kde bude klíčovou postavou. Respektuji ho jako hráče a profesionála. Je na něj spolehnutí a když promluví, nasloucháte. Nechci ho ztratit, ale chápu ho. Dle mého pokud by Naisymu bylo 22 let, s povděkem by bojoval o místo. V té době jste dravý a sebevědomý, jenže jestliže coby 29 let starý fotbalista nehrajete často, jedná se o kompletně odlišnou situaci.

V lednu promluvím se Stevenem a zhodnotíme celou věc. Pokud uvidí příležitost strávit v klubu prospěšných následujících šest měsíců, poté výborně. V opačném případě se mu budeme snažit vyhovět.“

V případě udržení současného kádru pohromadě nehodlá Martínez razantně posilovat. Na druhou stranu by nerad do druhé poloviny sezóny vstupoval oslaben. Ve vzduchu visí několik otazníků ohledně hráčských pohybů, zvlášť, když se v létě koná mistrovství Evropy a někteří jedinci by o něj neradi přišli kvůli malé herní vytíženosti. Viz Kevin Mirallas.

„Pár hráčů mohou vést k odchodu osobní důvody. Například Kevin Mirallas určitě přemýšlí, zda jeho absence v zápasech za Evertonu neovlivní nominaci na Euro. V takovém případě se musíme pokusit o schůdné řešení pro obě strany.

V minulosti jsme našim svěřencům pomohli. Nikica Jelavić si toužil zahrát na posledním mistrovství světa proti Brazílii. Nelze ignorovat podobně ambiciózní tužby. Nakonec jsme upekli vynikající obchod v hodnotě £6,5m s Hullem. Vše dávalo smysl.

Dále zmíním Johnyho Heitingu. Louis van Gaal mu řekl, že ho nepovolá za předpokladu nedostačující herní praxe v klubu. A proto jsme mu dovolili přesun do Fulhamu. Za nás nekopal, dohodli jsme se na jediném možném a slušném východisku.“

Aiden McGeady a Darron Gibson by rovněž potřebovali lepší pozice, jinak budou v ohrožení jejich červnové letenky na palubě irského speciálu do Francie. Oba si prošli (a pravděpodobně ještě projdou) zdravotními trablemi a nyní ani zdraví se zdaleka nepřibližují základní XI. V srpnu McGeady údajně smetl ze stolu nabídky Norwiche a Sunderlandu, rozhodl se zabojovat o post u Blues. Výsledek je převtělení se během posledních měsíců do paní Columbové.