Everton – Tottenham Hotspur 1:1

04/01/2016 0 Od Riči

Do nového roku a druhé poloviny Premier League Everton vstoupil slušným výkonem proti silnému Tottenhamu. Po pěkném utkání berou oba týmu po zaslouženém bodu.

Leighton Baines a Aaron Lennon vyběhli na hřiště od první minuty, místa jim uvolnili Galloway a Deulofeu. Na lavičce náhradníků se objevil po zranění kolena vracející se Phil Jagielka.

Hosté odstartovali aktivně, nebezpečný Walkerův centr odvracel Seamus Coleman před Delem Allim a poté v 9. minutě Harry Kane orazítkoval tyč křižným pokusem z úctyhodné vzdálenosti. Nicméně do vedení se dostali Blues, v 22. minutě Romelu Lukaku sklepl nákop na Lennona, který se prosadil zakončením na vzdálenější tyč – 1:0. Perfektní a přímočará akce po zisku míče na polovině soupeře.

Spurs kontrovali Daviesem, po rohovém kopu ho za vápnem našel Eriksen a bek dělovkou rozezvučel břevno. Vyrovnal až Dele Alli. Toby Alderweireld patří v aktuální sezóně k nejlepším stoperům ligy, spolehlivou defenzivní hru doplňuje dobrou rozehrávkou a právě po jeho pasu mladý Angličan v náběhu zpracoval míč a rozvlnil síť – 1:1.

První poločas patřil Tottenhamu, Everton až příliš často ztrácel míče a hlavně kolem své šestnáctky si musí počínat důrazněji.

V úvodu druhé půle na poslední chvíli zažehnal gólovku John Stones, skvěle skočil Kaneovi do zakončení. Výkon Evertonu gradoval s přibývajícími minutami (i zásluhou povedeného dvojitého střídání z 60. minuty), povedl se hlavně závěr. Přes dobré šance ale domácí nedokázali vyzrát na Huga Llorise. Ten nejprve skvěle zlikvidoval Bešićův volej zpoza vápna, následně Funes Mori hlavičkoval těsně vedle po rohovém kopu a v samém závěru opět Lloris odrazil pokus Rosse Barkleyho z úhlu.

Branky: 22. Aaron Lennon – 45+1. Dele Alli
ŽK: 35. Séamus Coleman – 69. Erik Lamela, 72. Tom Carroll
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Ramiro Funes Mori, Leighton Baines, Ross Barkley, Gareth Barry, Tom Cleverley, Aaron Lennon (60. Gerard Deulofeu), Romelu Lukaku, Arouna Koné (60. Muhamed Bešić)
Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Kyle Walker, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Ben Davies, Eric Dier, Tom Carroll, Christian Eriksen (69. Heung-Min Son), Dele Alli (83. Nacer Chadli), Erik Lamela (88. Joshua Onomah), Harry Kane
Rozhodčí: Michael Oliver
Diváci: 38 482