Chelsea – Everton 3:3

18/01/2016 0 Od Javor

Patička Terryho v 98. minutě z ofsajdu zamezila cennému dovozu tří bodů ze Stamford Bridge. Stále tedy platí, že Everton v lize na Chelsea nevyhrál od listopadu 1994…

Cleverley se dohromady nedal, byl pouze lavičce na náhradníků, a tak v pozici Barryho parťáka pokračoval Bešić. Role křídel byla tentokrát svěřena dvojici Lennon a Mirallas, interní konkurs na pravého obránce vyhrál Oviedo, vedle Jagielky očekávaně nastopil na stoperovi Stones.

V první vážnější akci zápasu se ocitl Barkley po sklepnutí Lukaka, ale obrana jeho střelu zpoza vápna zblokovala. Z prvních dvaceti minut snad stojí ještě za zmínku příležitost Williana po kombinaci Costy a Fábregase, ale Howard zvládl jeho střelu vyrazit na roh. V druhé polovině první půle byl aktivnější Everton a málem se na jejím konci ujal vedení. Mirallas pěkně vystřelil z 25 metrů a Courtois měl v brance domácích co dělat, aby míč vytáhl na roh. To bylo ze zajímavých akcí vše, srdce fanklubu defenzivního fotbalu jistě plesalo.

Zato druhá půle, to bylo něco úplně jiného. Zřejmě si oba týmy uvědomily, že když chtějí vyhrát, tak musí poslat rybu do čeřenu. Jako první s tím začali hosté. Barkley našel ve velkém vápně Bainese, ten hned z první dával do ohně a míč po trase Terryho levá noha-Terryho pravá noha se ocitl za čarou. Jeden z hezčích vlastních gólů, ze tří metrů brankář šanci nemá – 0:1! Zjevně se to Barkleymu zalíbilo a prakticky z dalšího protiútoku se dostal za obranu Chelsea. A pak, řečeno slovy slabikáře, „(…)bum a rána! Ale kde je míč? Chytila ho tyč!“. Hosté ale smutnili pouze několik minut. Ostrý zákrok Costy na Ovieda (ale bez karty) byl potrestaný nejlepším možným způsobem. Přihrávku Bainese si na prsou naprosto ukázkově zpracoval Mirallas, obtočil se kolem obránce a Courtois plachtil k levé tyči marně – 0:2!

Ještě před druhým gólem vystřídal Oscar Matiće a Chelsea začala tlačit. Snížila rychle. Fábregasovu střelu po centru Azpilicuety ještě Howard vyrazil, ale o tři minuty později se již radovala. Costa zvládl před vápnem obehrát Stonese i vybíhajícího Howarda a s trefením prázdné branky z malého vápna neměl problém – 1:2. A za několik desítek vteřin již bylo srovnáno. Přihrávku zleva přiťukl Costa Fábregasovi, jeho střelu tečoval mimo původní směr (kam se Howard vrhal) Besić a míč skončil přesně u pravé tyče branky Evertonu – 2:2. Hned po brance byl vystřídán Pedro Kenedym a nuceně i Oviedo Morim. Kostarický obránce byl odnesen na nosítkách, lze tedy důvodně předpokládat, že opět stráví na stolech lékařů spíše týdny než dny.

Everton přečkal minitlak domácích a mohl se ujmout vedení, ale tentokrát Courtois vyhrál souboj s Mirallasem a míč do branky nepustil. V 80. minutě se třikrát vystřídalo, zraněný Costa uvolnil místo Rémymu, Lennona vystřídal Deulofeu a Pienaar Barkleyho. Chelsea i nadále tlačila, těsně přestřelil Mikel. Vedení se tak znovu ujal Everton. Po rohu se míč dostal k Deulofeuovi, ten prošel netečovaný až na vzdálenější tyč a Mori ukázal, že by se mohl živit i kung-fu. Poslal polovysoký míč nohou ke vzdálenější tyči – 2:3! Následně argentinský stoper dostal žlutou kartu za přehnanou oslavu.

Chelsea samozřejmě prohrát nechtěla, hnala se tedy za vyrovnáním. Rémyho střelu srazil na roh Mirallas, Kenedyho projektil našel rukavice Howarda, Willian vypálil těsně vedle. Ivanovićova byla sražena mimo vápno. Pak už zbyl jen poslední útok a v něm neodvolatelně poslední střela – 3:3. A i Terry dostal žlutou kartu za oslavu vyrovnávací branky.

Branky: 64. Costa, 66. Fábregas, 90.(+8) Terry – 50. Terry vlastní, 56. Mirallas, 90. Mori

ŽK: 90. (+9) Terry – 90. (+2) Mori

Chelsea: Courtois – Azpilicueta, Terry, Zouma, Ivanović – Mikel, Matić (54. Oscar) – Pedro (67. Kenedy), Fábregas, Willian – Costa (80. Rémy)
Everton FC: Howard – Baines, Jagielka, Stones, Oviedo (70. Mori) – Barry, Bešić – Mirallas, Barkley (80. Pienaar), Lennon (81. Deulofeu) – Lukaku

Rozhodčí: Mike Jones

Diváci: 41 633