Naismith patří Canaries

19/01/2016 0 Od Riči

Skotský reprezentant podle očekávání uzavřel svou kapitolu na Goodison Parku a přestoupil do Norwiche City za oficiálně nepotvrzenou částku £8,5m.

O odchodu Stevena Naismithe se mluvilo už od letního Deadline Day, kdy po něm Norwich prvně zatoužil. Nabídka byla odmítnuta za strany Evertonu s důvodem krátkého času na sehnání náhrady. Jenže během podzimu Naismith začal vysedávat na lavičce náhradníků, a tak se pochopitelně v hráčově hlavě začaly sílit myšlenky na změnu a v posledních dnech se potom měnit se v uskutečněné přání.

Vzhledem k širokému kádru Toffees nenastane problém s Naismithovým prodejem, jak aspoň referoval samotný manažer. Zvlášť když v létě přijde švýcarský mladík Shani Tarashaj, jenž se nejlépe cítí na postu za útočníkem.

Z mého osobního pohledu odchod Stevena Naismithe mrzí. Everton za něj sice zinkasoval pěknou sumu (jestli se navíc Norwich zachrání, doplatí prý další £1,5m), na druhou stranu Toffees ztratili důležitého člena kabina se stoprocentním odhodláním a vášní na hřišti, což některým jeho už bývalým kolegům občas chybí. Nelíbí se mi ani upřednostňování Koného, avšak manažer je Martínez a ten sází na jiné koně.

Naismith hrával v Evertonu od léta roku 2012, kdy ho David Moyes podepsal jako volného agenta z Rangers. V první sezóně mu s adaptací na anglickou Premier League nepomáhal fakt, že jej Moyes stavěl na pravou zálohu, kam se stylem hry nehodí. To záhy pochopil Roberto Martínez a z pozice podhrota, zde nejvíce vyniknout jeho přesné náběhy a skvělá orientace ve vápně, pomohl k 5. místu v sezóně 2014/15.

Góly nepřestával střílet rovněž v následující nevydařené sezóně z hlediska klubu, na jejímž konci nicméně začal vypadávat z úvodní jedenáctky. Situace se nezměnila ani v první polovině letošního ročníku, proto se Naismith loučí. Celkově naskočil do 67 duelů od první minuty a v 56 případech jako náhradník, přičemž vstřelil 25 branek.

V modrém dresu si naposledy kopl přes Vánoce při domácí prohře se Stoke City. Jinak v září zazářil hattrickem do sítě Chelsea, přestože do utkání zasáhl coby střídající v 9. minutě.

Na Carrow Road mu bude šéfovat starý kamarád ze Scottish Premier League, Alex Neil.