Everton – Swansea 1:2

24/01/2016 0 Od Javor

Špatný výkon proti kandidátovi sestupu symptomaticky podtrhl Coleman v poslední minutě. Navíc Everton přišel o Bešiće a Mirallase.

Martínez pro zápas provedl dvě změny, do základu se vrátil Mori, Jagielka nebyl ani na lavičce, stejně jako McCarthy. Tam se naopak posadil Coleman, Oviedo začal v základu a na pravé záloze Deulofeu nahradil Lennona. Swansea udělala jednu změnu, Naughtona nahradil na pravé straně obrany Angel Rangel.

Everton se málem dostal do vedení ve čtvrté minutě, když se na půlicí čáře dostal k míči Besić po přiťuknutí Lukaka. Srbský záložník postupil neatakován až skoro k velkému vápnu a vystřelil, míč se otřel o vnější část levé tyčky a do autu. Fabianski se pouze ohlédl.. To ale bylo vše, co Bešić předvedl, v desáté minutě musel odstoupit a odešel rovnou do kabiny. Vystřídal ho Cleverley. Je možné, že to srbská sedmnáctka šla jen zkusit. O chvilku později sejmul Britton skluzem zepředu Barkleyho, rozhodčí Taylor nechal žlutou kartu v kapse.

První branku zápasu vstřelila Swansea z penalty. Stones nesmyslně přihrával brankářovi, ale u míče byl dříve Ayew a Howard ho podrazil. Penaltu proměnil Sigurdsson střelou do šibenice – 0:1. Je pravdou, že hosté do té doby byli aktivnější, měli tlak bez příležitostí. Po špatném odhlavičkování Stonese se do další příležitosti dostal Ayew, ale zdálky přestřelil asi o tři metry. O chvilku později Bainesův centr zleva propadl až k Deulofeuovi, jeho střela byla zbokována obráncem na roh. A z něj už udeřilo. Španěl nacentroval na přední tyč, kde se prosadil zadovkou s pomocí teče Corka dnešní kapitán Barry – 1:1! Hned po brance musel nuceně vystřídat Mirallas, něco se šlachou, na hřiště šel Pienaar.

Tlak Swansea pokračoval a byl tentokrát zúročen i gólově. Po neodpískané úmyslné ruce Williamse si na přihrávku Taylora zleva naběhl Ayew a s pomocí teče Stonese překonal Howarda – 1:2. Málem vyrovnal Lukaku, ale netrefil branku a z další akce zasobčil Barkley a místo přihrávky na Lukaka vystřelil, míč byl sražen na roh. Ten obrana hostů bez problému odvrátila. Do konce poločasu ještě byla udělena první žlutá karta, dostal ji Angel Rangel za faul na Cleverleyho. Ani z tohoto mráčku ale nezapršelo. Při cestě do kabin si tak vysloužili hráči domácích mírný pískot.

První šanci druhé půle si vypracovali opět hosté, Ki pěkně uvolnil Routledge, ale Howard zakročil dobře. Everton odpověděl pěknou kombinací Lukaka s Pienaarem, ale přihrávka útočníka na Bainese šla do ofsajdu. A Barkley stejně přestřelil. Chvilku poté dostal žlutou kartu za zdržování Fabianski. Pienaar následně pohrdl velkou šancí, když k němu propadl centr Deulofeua, zblízka netrefil branku. V 61. minutě vyzkoušel své štěstí obstřelem Lukaku, míč skončil asi půl metru vedle pravé tyče. To bylo období tlaku Evertonu. Ale bez šancí.

Třetí žlutou kartu zápasu dostal Sigurdsson za faul na Cleverleyho, v následující minutě provedl Everton poslední možné střídání, Coleman šel na plac místo Ovieda. Po dalším rohu byl ve vápně rukama odstrčen obráncem Barry, ale i tentokrát se nepískalo. Domácí se hnali za vyrovnáním, hodně se útoky tahaly po pravé straně, kde se činili Coleman a Deulofeu. Právě Španělův polovysoký centr promáchl ve vyložené brankové příležitosti Lukaku. V této fázi utkání se hrálo už pouze na jednu bránu, hosté bránili jednobrankový náskok. Swansea opravdu měla problém dostat se s míčem za půlku, ale Everton si loženky nevypracovával.

Další šanci pro Lukaka vypracoval Barkley, ale s jeho hlavičkou si brankář poradil. Ještě větší šancí po skvělé přihrávce Stonese pohrdl Coleman, když si hezky povodil Williamse, ale z pozice pro leváka poslal míč pravačkou mimo branku. Ještě v poslední akci zápasu po rohu Bainese Stones hlavičkou přiťukl Colemanovi a ten z metru přestřelil.. Hosté si tak odvezli do Walesu všechny body. Everton po prohře zůstává dvanáctý v ligové tabulce.

Branky: 26. Cork vlastní – 17. Sigurdsson z penalty, 34. Ayew

ŽK: 43. Rangel, 52. Fabianski, 66. Sigurdsson (všichni Swansea)

Everton FC: Howard – Baines, Mori, Stones, Oviedo (67. Coleman) – Barry, Bešić (11. Cleverley) – Mirallas (28. Pienaar), Barkley, Deulofeu – Lukaku

Swansea: Fabianski – Rangel (90+1. Naughton), Fernández, Williams, Taylor – Cork, Britton, Ki – Sigurdsson – Routledge (77. Amat), Ayew (89. Éder)

Rozhodčí: Anthony Taylor

Diváci: 36 908