Manchester City – Everton 3:1

28/01/2016 0 Od Javor

Favorit nakonec projevil svou sílu. Odvetu na domácím hřišti zvládl.

Manažer Martínez sestavou překvapil, nasazení Stonese na pravou obranu se nečekalo, když je k dispozici Coleman a upřednostnění Osmana před někým z dvojice Koné-Cleverley pak doslova šokovalo.

Aktivněji začali domácí, ale do vedení se dostal Everton. Barkley se dostal k míči kousek za půlkou, jednomu skluzu se vyhnul, dalšího protihráče přesprintoval a cca z 22 metrů našel místo u pravé tyče Caballerovy branky – 0:1! Citizens srovnali rychle, Sterling a Touré netrefili zařízení, ale Fernandinho již ano. Nicméně to byla šťastná branka, Agüerova střela byla zblokována k Fernandinhovi a míč skončil v brance po výrazné Bainesově teči, která poslala Roblese na jednu stranu a míč na druhou – 1:1. Největší šanci na třetí gól promeškal Silva, když nedokázal svou dorážku Agüerovy střely do tyče nasměrovat k tyči. Španělský záložník trefil střed branky a Robles vyrazil na roh. Do konce poločasu ještě musím zmínit střely Lukaka a Deulofeua mimo.

Druhý poločas začal střídáním domácích, Delph přepustil Navasovi. A v 48. minutě to mělo být 1:2. V dalším povedeném brejku hostů Barkley přihrál doleva Deulofeuovi, ale ten ze strany Caballera neprostřelil. Zde se lámal chleba…Citizens zareagovali střelou Agüera vedle a další střelou do brankové konstrukce, tentokrát po Zabaletově centru a hlavičce Silvy. Tlak domácích narůstal, střelu Sterlinga musel na roh zblokovat Cleverley, pak střílel hlavou nad Otamendi. V 60. minutě Everton sáhl k dvojímu střídání, Koné nahradil Osmana a McCarthy Deulofeua. Zásadnější střídání se událo v 66. minutě, kdy kapitána Yayu Tourého vystřídal de Bruyne.

A čím bylo tohle střídání tak zásadní? Belgický záložník vstřelil rozdílový gól. Ten ale neměl platit, Sterling nestihl míč na hrací ploše. Barry (který byl v pozici, že by neměl problém s odkopnutím míče) to správně signalizoval, přestal hrát, ale praporek pomezního zůstal dole, Agüero pustil míč na lépe postaveného spoluhráče a ten zamířil k levé tyči přesně – 2:1. Konečnou podobu výsledku dala opět dvojice de Bruyne – Agüero, v tomto zápase opět aktivní argentinský útočník se trefil netradičně hlavou, když přeskočil Stonese – 3:1. Následně Everton vystřídal naposledy, Coleman vyměnil právě mladého stopera. Vystřídali též domácí, Fernando nahradil Silvu. Poslední desetiminutovka byla relativně tvrdá, žluté karty postupně viděli Cleverley, Otamendi a Baines. Za zmínku stojí snad ještě neproměněná šance Agüera opět po centru belgického záložníka.

Ve Wembley se tak ve finále 28. února střetnou favorité semifinálových bojů, Liverpool nastoupí proti Manchesteru City.

Branky: 24. Fernandinho, 70. de Bruyne, 77. Agüero – 18. Barkley

ŽK: 85. Otamendi – 84. Cleverley, 88. Baines

Manchester City FC: Caballero – Zabaleta, Otamendi, Demichelis, Clichy – Fernandinho, Delph (46. Navas) – Silva (80. Fernando), Yaya Touré (66. de Bruyne), Sterling – Aguero

Everton FC: Robles – Baines, Jagielka, Mori, Stones (78. Coleman) – Barry, Cleverley- Osman (60. Koné), Barkley, Deulofeu (60. McCarthy) – Lukaku

Rozhodčí: Martin Atkinson

Diváci: 50 048