Carlisle United – Everton 0:3

01/02/2016 0 Od Javor

Everton teoreticky těžký duel zvládl bez problémů, soupeři ze středu čtvrté ligy nadělil trojku.

Martínez pro čtvrté kolo Anglického poháru provedl hodně změn, Baines a Mirallas nebyli nominováni k zápasu, Howard, Stones a Lukaku usedli na lavičku. Na hrotu zvládl celý zápas odehrát Koné, o minuty se podělil Osman s Pienaarem. Ještě taková malá vsuvka – osobně mě překvapilo, že domácí zkusili na soupeře hrát se třemi obránci.

Everton začal ideálně. Po prvním ubráněném útoku soupeře přišel náš útok po pravé straně. Cleverley přihrávkou za obranu našel Lennona, ten zasprintoval, setřásl ze sebe krajního obránce a předložil Konému přihrávku tak, že ze tří metrů skórovat musel – 0:1! Carlisle to nezlomilo, snažilo se srovnat, hlavně s dělovkou Sweeneyho měl Robles problémy, ale míč za svá záda nepustil. A brzy bylo ještě veseleji.

Po asi 22 přihrávkách našel Oviedo Lennona, ten si pravou nohou míč zpracoval, popoběhl kousek a levačkou zahrál brankáři Gillespiemu na housle – 0:2! Everton pokračoval v tlaku, Barkley vystřelil hodně mimo, některé centry odvrátila domácí obrana. Domácí sem tam zahrozili z brejku, v jednom takovém McCarthy zfauloval Comleyho a viděl za to žlutou kartu.

Domácí zahájili druhou půli s dvěma čerstvými hráči, Gilliead vystřídal Dickera a bývalý hráč Evertonu, Hallam Hope, Gillespheyho. Minutu poté viděl žlutou kartu Kennedy za faul na McCarthyho. I tak ale hrál Everton se soupeřem bago, stejný obrázek byl k vidění převážně také v první půli. V 58. minutě si málem připsal třetí kanadský bod Lennon, když pěkně našel Colemana, ale střelu irského obránce zblokovala obrana domácích.

O chvilku později přišlo již mnou avizované střídání, když Pienaara vyměnil Osman. A hned byl jeho vliv znát – přiťukl Barkleymu míč na třetí gól, když si mladší z této dvojice navedl míč na střed a po přizvednutí střely hlavou domácího stopera skončil kulatý nesmysl u pravé tyče – 0:3!

Ještě před brankou Ibehre vystřídal Comleyho. Střídání Evertonu zmíním už jen ze zpravodajské povinnosti, střelec třetí branky přepustil místo na trávníku Gibsonovi na posledních 15 minut a poslední desetiminutovku zvládl místo Colemana Galloway. Střelecké kopačky si ale celkově v zápase nenazul Cleverley, jednou střílel těsně vedle a podruhé trefil spojnici malého vápna s brankovou čarou.

Celkově byl v utkání vidět jasný výkonnostní rozdíl mezi první a čtvrtou ligou. Potěšující též je, že se nikdo nenechal vyloučit a nezranil se. Část domácích diváků se ale nevyznamenala, když prý rasisticky urážela trojici Koné – Lennon – Pienaar (ano, to byla ta věc, kvůli které se oba manažeři sešli v technické zóně ve 3. minutě s hlavním rozhodčím Masonem). Závěrem bych rád poděkoval komentátorovi stanice Nova sport, panu Havrillovi, že čte náš web.

Branky: 2. Koné, 14. Lennon, 66. Barkley

Karty: 47. Kennedy – 44. McCarthy

Carlisle United FC: Gillespie – Atkinson, Ellis, Raynes – Miller, Comley (65. Ibehre), Dicker (46. Gilliead), Gillesphey (46. Hope) – Sweeney, Kennedy – Asamoah

Everton FC: Robles – Coleman (83. Galloway), Jagielka, Mori, Oviedo – Cleverley, McCarthy – Lennon, Barkley (75. Gibson), Pienaar (63. Osman) – Koné

Diváci: 17 101