Everton – Newcastle United 3:0

04/02/2016 0 Od Riči

Toffees po měsíci a půl slaví ligovou výhru (naposledy se radovali právě v Newcastlu), blažený pocit gólově zajistili Lennon a dvakrát z pětky Barkley.

Dvě lehčí zranění Tima Howarda (koleno) a Johna Stonese (sval) dopřáli základní sestavu Joelu Roblesovi a Funesovi Morimu. Stones možná spíše nabírá psychickou pohodu po nevydařeném období, tak či tak ani o víkendu si nekopne.

V základní sestavě se udržel i Bryan Oviedo, Baines zůstal jen na lavičce. Nejen víkendová branka zaručila úvodní XI Aaronu Lennonovi.

Domácí se od úvodu pustili k dobývání soupeře. V 5. minutě Lukaku nabil Cleverleymu, jehož táhlý pokus vyrazil Rob Elliot. Zadařilo se v 23. minutě, na konci svižné akce po levé straně Cleverley vybídl Lennona, následovala rychlá otočka na hranici vápna a přesné zakončení k tyči – 1:0.

Po Elliotově výletu mimo bránu zkoušel nalézt odkrytou bránu Ross Barkley, jenže z dálky přestřelil. Aaron Lennon byl pro změnu na poslední chvíli zablokován. Everton nehrál nikterak úžasný fotbal, na druhou stranu na hřišti panoval. Z hostů sršel nezájem korunovaný špatnou taktikou McClarena. Přísnější měřítka snad snesl pouze bojující středopolař Shelvey či křídelník Townsend.

O přestávce odstoupil pro naražení zad Romelu Lukaku. Nemělo by se jednat o vážné zranění, každopádně jeho výlet do Stoke je v ohrožení. Belgičana nahradil Arouna Koné.

S chutí hrající Lennon se opět ukázal na začátku druhé půle, nebojácně si to namířil do středu hřiště a zastavit ho musel až dobrým reflexem Elliot. Koného dorážka se nesla v duchu „zavři oči a napal to“, skončila tedy mezi diváky. V 56. minutě se opět vytáhl gólman Elliot, s pomocí břevna vyrazl Barkleyho útáhlou placírku.

Nejlépe se projevovala ofenzivní trojice Lennon-Barkley-Cleverley. Čechraný míč posledně jmenovaného Shelvey málem prodloužil do vlastní sítě, ťuklo břevno. A následný Cleverleyho trestný kop skončil pro změnu na tyči, jak jinak s přispěním pozorného Elliota.

Střídající Mitrović mohl trestat, naštěstí ostrý centr z první poslal v obrovské šanci jen mimo. V 76. minutě se zákroku dočkal i Robles, skákavý volej Wijnalduma vyrazil. Evertonians v hledišti se právem začali obávat o hubený náskok. Hosté se však připravili o potenciální vyrovnání vlastními hloupostmi v poslední pětiminutovce. Nejprve Rolando Aarons zezadu sejmul Lennona ve vápně. Penaltu s klidem proměnil Barkley – 2:0. Další příležitost opět zahodil Koné, jemu se tedy utkání nevyvedlo.

V závěru Ross Barkley oslavil svůj stý zápas v Premier League dalším úspěšným pokutovým kopem. Frustrovaný Lascelles ho nedovolně zastavil v postupu na bránu (za druhou žlutou kartu) a evertonská dvacítka si mohla zahrát na Panenku – 3:0.

Branky: 23. Aaron Lennon, 88. a 90+3. Ross Barkley (obě pen.)

ŽK: 74. Séamus Coleman – 61. Jonjo Shelvey, 88. Jamaal Lascelles

ČK: 90+3. Jamaal Lascelles

Everton FC: Joel Robles – Séamus Coleman, Phil Jagielka, Ramiro Funes Mori, Bryan Oviedo – James McCarthy, Gareth Barry, Aaron Lennon, Ross Barkley, Tom Cleverley – Romelu Lukaku (46. Arouna Koné)

Newcastle United: Rob Elliot – Daryl Janmaat, Chancel Mbemba (44. Jamaal Lascelles), Fabricio Coloccini, Paul Dummett (46. Rolando Aarons) – Henri Saivet (55. Aleksandar Mitrović), Jonjo Shelvey, Moussa Sissoko, Georginio Wijnaldum, Andros Townsend – Ayoze Pérez

Rozhodčí: Craig Pawson   Diváci: 36 061