Stoke City – Everton 0:3

06/02/2016 0 Od Javor

V pro Stoke tak typickém počasí (10 stupňů, déšť, silný vítr) podal Everton skvělý výkon. Bilance tohoto týdne tak je 6 bodů a skóre 6:0.

Otazníky sestavy byly vyřešeny následovně: Lukaku a Oviedo v základu, Koné, Staněk a uzdravený Mirallas na lavičce. Cleverley pokračoval v práci na pravém kraji zálohy. V týmu domácích Wollscheid prošel předzápasovým testem, vytvořil tak stoperskou dvojici s Muniesou, nová posila Imbula si odbyl debut v základní sestavě. Na lavičce seděla i odpověď Potters na dvojici Koller-Baroš, tedy Crouch s Krkićem.

První příležitostí pohrdl Everton, když hlavičku Moriho mířící do branky omylem tečnul Coleman mimo. Z druhé šance se už ale karamelky ujaly vedení. Po ubráněném rohu předvedl dobré fotbalové myšlení Barkley, když českou uličkou našel Cleverleyho a toho jasně ve vápně podrazil Butland. Penalta. Na ty má Everton Lukaka. Ten se tentokrát rozmyslel ve stylu hesla „brankář určitě skočí do strany“ a poslal míč po zemi doprostřed – 0:1! Stoke se samozřejmě snažilo o vyrovnání, ale byl to tlak bez šancí, či dokonce příležitostí. Hodně akcí se tahalo přes levou stranu Evertonu, ale tam Oviedo svého protivníka naprosto vygumoval, Robles si také na míč moc často nesahal. A o chvilku později to bylo již o dvě branky. Míč byl hozen do vápna na Barryho, toho zfauloval Wollscheid, ale rozhodčí Marriner ukázal na roh. No a pak se ukázalo, že je fotbal jednoduchá hra. Centr Cleverleyho našel přesně hlavu Colemana a ten ukázal i netušené hlavičkové schopnosti, když poslal míč k levé tyči – 0:2! Čerstvý otec tak oslavil narození dcery nejlepším způsobem.

Do konce poločasu byli mírně zrakveni dva hráči hostů, konkrétně McCarthy a Barry, oba pochroumal Diouf, po ošetření se vrátili do hry a normálně pokračovali v zápase. Komu dnes opravdu zápas nevyšel, to byl Wollscheid. Ten před poločasem naplnil platnost pravidla, že středem se nemá rozehrávat. Lukaku dobře napadal, stoper domácích poslal míč pod tlakem na kopačku Lennona. Anglický záložník si popoběhl neatakovaný na hranici velkého vápna a prokázal střeleckou formu, když míč poslal opět k levé tyči – 0:3! Třetí gól ve třech zápasech pro evertonskou dvanáctku. Zmínit z první půle musím ještě dvě šance domácích, Robles musel zasahovat po střele Arnautoviće a Diouf v nastaveném čase vystřelil mimo.

Hned ve 47. minutě to mohlo být 0:4, ale Barkley po Lukakově pěkné přihrávce trefil jen boční síť. Domácí pokračovali v tlaku bez příležitostí, pro jeden centr si musel dojít Robles. Lukaku málem přidal svou druhou branku v 58. minutě, když jeho hlavičku mířící pod břevno vytahoval Butland opravdu konečky prstů. Chvilku poté to Marriner konečně spočítal Dioufovi, když domácí útočník po zajetí do Lennona konečně viděl žlutou kartu, jedinou, která byla v zápase udělena. Hughes sáhl k dvojímu střídání, Ireland vyměnil Afellaye a Odemwingie Shaqiriho. Lukakovi dnes nebylo souzeno vsítit ze hry, tentokrát jeho střelu vyrazil nohou opět Butland. V následující akci střílel těsně vedle McCarthy po Lukakově přihrávce. Barkley si dnes evidentně nechal strelky v kabině či na Goodison Parku, když po dalším pasu od Lukaka jen trefil obránce.

I nadále pokračoval tlak Potters, Everton se věnoval brejkům – a ty mu v tomto zápase šly. Na posledních 15 minut si přišel zahrát Koné, když vystřídal Lukaka. Joselu vystřídal Arnautoviće. Víte, co dělá Koné v sobotu ráno či dopoledne? Ne? Já také ne, ale víme, co nedělá. Nečte preview na tomto webu, protože kdyby ano, tak by se nad svým zakončením musel zamyslet, zvlášť, když ho na to Riči tak výslovně upozornil. A tak se není co divit, že když se dostal v 77. minutě do vyložené šance, tak ho Butland vychytal. Naštěstí to za stavu 0:3 tolik nevadí, ale pro sebevědomí devítky by to bylo dobré. Ale skutečnou loženku neproměnil po rohu Mori. Centrem z rohu ho našel Cleverley, argentinský stoper byl šest metrů od brankové čáry naprosto volný – a poslal míč tři metry vedle. Z příležitostí do konce zápasu musím zmínit ještě střelu Irelanda nad branku, Dioufovu hlavičku přímo do Roblese a Mirallasovo zamotání se do míče v gólové šanci po přihrávce Koného. V posledních pěti minutách Mirallas vystřídal Barkleyho a Osman McCarthyho.

Co celkově napsat k zápasu? Everton v prvním poločase udělil soupeři lekci z efektivity a ve druhém loženky pálil. Pokud by domácí dostali populárního bůra, tak by se člověk nemohl divit. Celý zápas fungovala obranná fáze, když soupeře do brankové příležitosti nepustila, takže tlak byl domácím k ničemu. Do budoucna pro zápasy venku tedy mám jedno přání. Jen houšť a větší kapky!

P. S. Když tak nad tím přemýšlím, tak třetí výsledek 3:0 v řadě, to je příjemný trend!

Branky: 11. Lukaku (pen.), 29. Coleman, 42. Lennon

Karty: 59. Diouf (Stoke)

Stoke City FC: Butland – Johnson, Wollscheid, Muniesa, Pieters – Imbula, Whelan – Shaqiri (62. Odemwingie), Afellay (62. Ireland), Arnautović (76. Joselu) – Diouf

Everton FC: Robles – Coleman, Jagielka, Mori, Oviedo – McCarthy (90. Osman), Barry – Lennon, Barkley (87. Mirallas), Cleverley –  Lukaku (75. Koné)

Diváci: 27 733

Rozhodčí: Andre Marriner