Bournemouth – Everton 0:2

20/02/2016 0 Od Javor

Pomsta za ligu se povedla, do dubajského tepla se pojede v dobré náladě.

Základní sestava se oproti poslednímu zápasu nezměnila, na lavičku si poprvé sedl křídelník Niasse a společnost mu tam dělal i uzdravený Stones. Dvojice bývalých plejerů Evertonu, tedy Distin a Gosling, nastoupila v základu.

Z úplného začátku stojí za zmínku snad Cleverleyho přímý kop, který ale přeletěl všechny a o chvilku později Lukakova špatná přihrávka doprava na Barkleyho, po které byl Angličan rád, že slabou střelou trefil bránu. Federici neměl se zákrokem problém. Dalším zaznamenáníhodnou situací byla žlutá karta pro McCarthyho, ale ta byla jasná, byl v souboji s Iturbem pozdě. Jinak měl Everton tlak bez příležitostí a domácí sem tam zahrozili z protiútoku. Tempo zápasu ale bylo žalostné a relativně komorní atmosféra mu nepomohla. Slabou úvodní půlhodinu zápasu zakončil střelou zpoza vápna Stanislas, proletěla asi metr nad břevnem. Hned z protiútoku následovala největší šace hostů v první půli, k míči se u levé autové čáry dostal Lukaku, přesprintoval Elphicka a dostal se z boku sám před Federiciho, ale zakončení levou šajtlí nevyšlo. Lennon poté nepřešel s míčem přes Distina.

V podobné příležitosti míč špatně zpracoval Gosling a Jagielka mu ho špičkou kopačky odkopl, bylo to těsné, ale ke střele se domácí čtyřka nedostala. Pak se ale vyznamenal Robles. Rozhodčí Atkinson si vymyslel ruku McCarthyho ve vápně po rohu. Španělský brankář skočil ke své levé tyči a Danielsovu střelu vyrazil. Následná dorážka byla poslána mimo, když se u míče v podstatě srazili tři hráči domácích. Cherries tak svou jasně největší šanci v první půli nevyužili. Krátce před poločasem se opět špatně dohodli Barkley s Lukakem a belgický útočník se na dobře myšlenou přihrávku evetonské dvacítky vůbec nerozběhl. V poslední minutě zkoušel polorybičkou zavěsit ze 16 metrů Oviedo, ale Colemanův centr netrefil dobře a míč proletěl vedle tyče. Půle skončila žlutou kartu za faul Goslinga na Lennona.

Druhá půle začala beze změn, v první nebezpečné akci si na roh Cleverleyho naskočil Coleman, ale z nezvykle agresivní hlavičky nic nebylo. Bournemouth odpověděl střelou McDonalda nad poté, co se k němu dostal odhlavičkovaný míč z trestňáku domácích. K další střele se po přiťuknutí Lukaka dostal McCarthy, netrefil branku. Ale to byla předehra k hlavnímu chodu. Střela Barkleyho z 18 metrů trefila Goslinga a skončila navzdory Federiciho snaze pod břevnem – 0:1! Pro domácí smůla, protože teč byla opravdu masivní, pro Everton trocha štěstí. Následný gól Lukaka neplatil kvůli těsnému ofsajdu, ale nutno napsati, že po zvednutí praporku již domácí obrana přestala hrát. Bournemouth málem srovnal z trestného kopu, když zeď zblokovala trestňák Stanislase, Robles šel doprava a míč skončil vedle levé tyče asi půl metru. Z následného rohu trefil boční síť Gosling.

V krátkém sledu dostali King a Iturbe žluté karty, Iturbe za faul na Barryho, Kingův útočný faul na Jagielku byl zapískán a žlutá byla za zakopnutí míče, neovládl se. Domácí tlačili a snažili se o vyrovnání, Gosling byl sám na asi sedmi metrech, ale svou hlavičkou po Kingově centru zleva trefil přímo Roblese (ještě předtím Murray vystřídal Iturbeho). To měl Everton velké štěstí. Nádhernou akci v 75. minutě předvedl Lennon, narazil mu patičkou McCarthy, ale Barkleyho střela byla zblokována na roh. A z něj padl druhý gól. Colemanův centr propadl na malé vápno tak, že se míč kutálel po zemi. Lukaku zareagoval nejrychleji a důraznou střelou doprostřed zvýšil – 0:2! Následně Bournemouth vystřídal naposledy, Gosling uvolnil místo Smithovi. Debutu se dočkal Niasse, když v 80. minutě vyměnil Lukaka, za Barkleyho ve stejném čase přišel na hřiště Mirallas. Ten se po čtyřech minutách pobytu na hřišti prezentoval střelou nad. Slušnou šancí pohrdl ke konci zápasu King, když se dostal po centru Stanislase k hlavičce před vybíhajícím Roblesem, ale netrefil branku. Poté byl centr tohoto hráče chycen Roblesem před dotírajícím Stanislasem. Poslední střelu zápasu si vzal na starost McCarthy, ale opět přestřelil. Everton tak zítřejší čtvrtfinálový los bude zajímat.

Branky: 56. Barkley, 77. Lukaku

Karty: 45.(+1) Gosling, 66. Iturbe, 68. King (BOR) – 18. McCarthy (EVE)

Bournemouth AFC: Federici – Francis, Elphick (C), Distin, Daniels – Iturbe (70. Murray), O’Kane, MacDonald (63. Ritchie), Gosling (78. Smith), Stanislas – King

Everton FC: Robles – Coleman, Jagielka (C), Mori, Oviedo – McCarthy, Barry – Lennon, Barkley (80. Mirallas), Cleverley –  Lukaku (80. Niasse)

Diváci: 11 404

Rozhodčí: Martin Atkinson