49,9 % Evertonu patří Íránci Mošírímu

27/02/2016 0 Od Javor

“Každé zboží má svého kupce“, jak zpívají Visáči aneb i bulvár (tentokrát Daily Mail) má někdy pravdu. Američané Noell a Moores tak ostrouhali.

Kenwrightovo dlouholeté hledání někoho, kdo by chtěl koupit Everton, je u konce. Majitelem podílu, který činí 49,9 %, je íránský obchodník Farhad Mošírí. Údajně zaplatil 200 milionů liber, ale tuto částku klub nepotvrdil.

A kdo tedy je Farhad Mošírí? Narodil se v Íránu, ze kterého v roce 1979 utekl se svými rodiči do Británie. Zde vystudoval univerzitu v hlavním městě a stal se kvalifikovaným účetním, pracoval například ve firmě Ernst and Young, která poskytuje právě daňové a poradenské služby. Jmění nabyl investicemi do ocelářského průmyslu a do energetiky. V 90. letech minulého století se seznámil s Ališerem Usmanovem, svým dlouletým obchodním partnerem. Mošírí má podíl například v Megafonu, což je operátor mobilních telefonů. Spolu (m + u) založili firmu Red and White Securities, což je momentálně cca třetinový majitel Arsenalu.

Nu a když se naskytla možnost koupit podíl v Evertonu, tak se Mošírí rozhodl, že svůj podíl v Red and white securities Usmanovovi prodá. Prý právě tyto peníze byly použity na nákup těch 49 % modrého liverpoolského klubu. Farhad Mošírí pendluje mezi Monacem a Londýnem, má íránský a britský pas. Konzervativní odhad jeho jmění je 1,2 miliardy liber.