Everton blízko k převzetí

27/02/2016 0 Od Riči

To o čem se v posledních týdnech mocně spekuluje, začíná nabírat reálné obrysy. Novým majitelem by se ale nemělo stát často zmiňované americké konsorcium, nýbrž Farhad Moshiri.

Jedná se tedy o velmi překvapivý zvrat, neboť Američané John Jay Moores a Charles Noell byli považováni za favority na převzetí, s představiteli Toffees v čele s Kenwrightem jednali od Vánoc. Do hry však vstoupil Farhad Moshiri, úspěšný obchodník původem ze Středního východu.

O zprávě informoval Daily Telegraph v sobotu dopoledne, následně ji přebraly další zpravodajské služby včetně BBC nebo Liverpool Echa. Everton zatím oficiální prohlášení nevydal.

Moshiri vlastnil 15% podílu v Arsenalu, které jenom v pátek v noci prodal Alisheru Usmanovi. Podle zdrojů nyní cílí na 75% podílu v EFC, za akcie by zaplatil přibližně £200m.

Forbes uvádí, že 60 let starý Íránec se chlubí osobním majetkem vy výši £1,3 miliardy.

Kenwright koupil Toffees v roce 1999, kdy jej zachránil v nejvyšší možný čas. Blues hrozil sestup do druhé ligy a topili se v dluzích. Celoživotní Evertonian a divadelní i filmový producent tehdy zastavil i část svého majetku, aby odkoupil podíl od majitele Petera Johnsona za £20m. V roce 2007 se nechal slyšet, že bude naslouchat nabídkám k převzetí, pokud potencionální zájemce bude mít jen ty nejlepší úmysly s Evertonem. Především od té doby míří na jeho hlavu kritické hlasy o neochotě prodat klub bohatšímu investorovi. Přeci jenom nepatří k movitější majitelům v lize.

V letošní sezóně Kenwright přestal navštěvovat ochozy Goodison Park, dříve si nenechával ujít ani některé důležité venkovní utkání. Důvodem je zhoršený zdravotní stav.