Preview: Aston Villa – Everton

29/02/2016 0 Od Riči

Everton stojí na začátku nové éry, patřilo by se ji tedy zahájit vítězství. Vlastně tříbodový zisk se bere za nutnost, vždyť zajíždí na hřiště poslední Aston Villy.

Toffees od posledního duelu, vítězného 2:0 z FA Cupu ze hřiště Bournemouthu, nabrali čerstvé síly, dokonce si zaletěli na soustředění do slunečné Dubaje. Doufejme jen, že deseti denní přestávka nebude mít vliv na nerozehranost.

O víkendu koupil 49,9% podílu v klubu movitý obchodník Farad Moshiri, v žilách Evertonians prozatím koluje (klep klep na dřevo) optimismus, což podtrhl na tiskové konferenci Roberto Martínez. Ten by se v létě mohl dočkat štědrého rozpočtu na nákupy, ale zároveň nyní si uvědomuje potřebu zlepšení výsledků v závěrečné třetině sezóny. Umístění v první sedmičce je reálné při vyrovnanosti v lize a po letošních patáliích by vypadalo i hezky. A potom ještě ve vzduchu visí úspěch v FA Cupu, za dva týdny Goodison Park hostí čtvrtfinále soutěže proti Chelsea.

Tony Hibbert, Tyias Browning jsou dlouhodobě zranění, Momo Bešić a Darron Gibson budou připraveni až na víkendové střetnutí, a tak Martínez teoreticky může a prakticky asi také nasadí stejnou základní sestavu jako v posledních čtyřech zápasech. To by mimo jiných znamenalo lavičku náhradníků pro Howarda, Stonese, Bainese, Mirallase či Deulofea. Osobně bych aspoň posledně jmenovaného rád viděl v úvodní jedenáctce.

Villans jsou momentálně ztělesněním celku, kde nešlape vůbec nic. Poslední místo s trapnými 16 body a téměř jistý sestup o patro níže jsou vyústěním špatné celkové práce ve Villa Parku. Majitel Randy Lerner se netají touhou prodat klub a manažer Rémi Garde si pravděpodobně spílá, kam to v listopadu vlezl. Pod jeho taktovkou mužstvo zaznamenalo jen dvě vítězství, morálka je na bodě mrazu a Francouz pouze těžko přesvědčí o svém trenérském potenciálu.

Ve zbytku ročníku bude Aston Villa bojovat aspoň o čest a přiznejme si, většina hráčů o svá budoucí angažmá. V úterý Garde nepočítá se zraněnými Grealishem, Sánchezem, Traorém a Kozákem.

Co: Aston Villa FC – Everton FC, 28. kolo Premier League
Kdy: 01. 03. 2016 od 20:45 SEČ
Kde: Villa Park, Trinity Road, Birmingham (kapacita: 42 682)
Rozhodčí: Roger East