Aston Villa – Everton 1:3

01/03/2016 0 Od Javor

Skvělý výkon dvojice Mori – Mirallas -> export všech bodů do Liverpoolu

Do základu se na křídlo vrátil Mirallas, když nahradil Cleverleyho, který ani nebyl nominován k zápasu. Na lavičku tak opět usedli Baines, Deulofeu či Niasse. Od začátku v dresu soupeře nastoupil dle očekávání bývalý hráč Evertonu Lescott.

Everton se ujal vedení hned první střelou na bránu v utkání. Mirallasův roh zleva našel přesně hlavu Moriho – 0:1! O chvilku později se do příležitosti mohl po Lennonově přihrávce a úniku dostat Lukaku, ale anglický záložník ji poslal příliš prudkou a belgický útočník neprošel přes Lescotta. U další zajímavé akce byl opět Mirallas, když si první žlutou kartu zápasu po faulu na něj zasloužil Clark. Druhou žlutou kartu vyfasoval Gueye za faul na Barkleyho. Poprvé se musel v akci předvést Robles ve 22. minutě, když ho trefil odkop Moriho před nabíhajícím Agbonlahorem. Westwood pak donutil střelou asi z 25 metrů vyrazit španělského brankáře míč na roh. Z něj Richards akrobaticky vystřelil metr vedle.

Bacunova žlutá karta odstartovala druhou polovinu první půle, v této kategorii vedli domácí již 3:0. Nicméně Aston Villa zjistila, že za humny není drak a začala hrát i směrem dopředu. Obrana ale nefunguje. Barkley našel vlevo Mirallase, ten se podíval, poslal přesně přihrávku na Lennona a jeho střelu mírně tečoval Lescott mezi nohy Guzana – 0:2! Dvojí jesličky při jedné střele se moc nevidí. A mohlo být ještě lépe, když opět Mirallasovu střelu vyrazil Guzan jen k Oviedovi, ale ten neprostřelil obránce stojícího na brankové čáře. Za vytrvalého deště se občas domácí do nějaké příležitosti dostali, ale tím to haslo. Mori takhle odkopl před Agbonlahorem. Cissokho poté přešel přes Colemana a slušně nacentroval na Agbolahora, ale ten se k hlavičce nedostal. Poločas končil zaslouženou žlutou kartou pro Lukaka za faul na Clarka a rohem domácích, ze kterého měl být druhý (Robles vytahoval míč prsty nad břevno celkem evidentně), ale rozhodčí ho nenařídil.

První zajímavá akce druhá půle přišla až na konci první čtvrthodiny. Centr Lennona zprava skvěle hlavičkoval Lukaku, ale Guzan ještě lépe vyrazil na roh. A z něj udeřilo. Roh zleva přeletěl doprava až k Morimu, ten měl spoustu času podívat se a provést, co chtěl. Přihrál tak dobře, že Lukaku měl před sebou snadnou dorážku z asi tří metrů – 0:3! Argentinský stoper si tak dnes připsal druhý bod do kanadského bodování. Aston Villa se vzchopila, Everton na chvilku zamkla ve velkém vápně, ale Robles míč ze sítě lovit nemusel. Jagielka tam měl nějaký ten blok, Westwood přispěl dvěma střelami.

Krátce poté Gestede vystřídal Agbolahora. V 71. minutě se k zakončení po rohu dostal Lukaku, ale vysoko přestřelil. Začalo se střídat, Veretout nahradil Westwooda a Stones Colemana. V 74. minutě fanoušci domácích naplnili svůj slib a ve významném počtu opustili stadion, čímž vyjádřili protest proti tomu, jak je klub veden. Ti už tedy neviděli gól Gestedeho, kterému se podařilo přeskočit Jagielku se Stonesem a poslat míč pod břevno po centru Veretouta zprava – 1:3. Tlak Aston Villy pokračoval, hned po brance Baines vystřídal Ovieda. Obrana to ale zvládla a další gól již nedopustila, byť domácí opravdu utahovali šrouby. Z brejku naopak po přihrávce Lukaka zahrozil Mirallas, ale jeho střelu domácí obrana zblokovala. To byla poslední věc, kterou belgické křídlo udělalo, několik sekund nato ho vystřídal Niasse. Z protiútoku Ayew vyprášil rukavice Roblesovi. Svou druhou branku mohl v nastaveném čase přidat Mori, motal se u toho i Lukaku, ale Guzan je vychytal.

Everton tak splnil povinnost vyhrát na hřišti sestupem velmi ohrožené Aston Villy a již se těší na sobotní utkání proti West Hamu.

Branky: 79. Gestede – 5. Mori, 30. Lennon, 61. Lukaku

Karty: 13. Clark, 18. Gueye, 27. Bacuna (VIL) – 44. Lukaku (EVE)

Aston Villa FC: Guzan – Hutton, Richards, Clark, Lescott, Cissokho – Bacuna, Westwood (71. Veretout), Gueye – Ayew, Agbonlahor (65. Gestede)

Everton FC: Robles – Coleman (73. Stones), Jagielka, Mori, Oviedo (81. Baines) – McCarthy, Barry – Lennon, Barkley, Mirallas (88. Niasse)–  Lukaku

Rozhodčí: Roger East

Diváci: 29 755