Preview: Everton – West Ham United

03/03/2016 0 Od Riči

Začíná série těžkých březnových zápasů, formu před nimi otestuje silný West Ham, útočící na první čtyřku. Prolomí Toffees prokletí Goodison Parku?

Sobotní odpoledne slibuje pěknou podívanou, soupeř předvádí dobrý fotbal podpořený výsledky a je veden charismatickým Slaven Bilićem, kterého spojuje s Blues hráčská minulost. Everton, vypadá to, našel recept na stabilní defenzivu a zákonitě se dostavily výsledky. Doufá se tedy v silné jaro. Povedený finiš sezóny ale musí podpořit nedobytný Goodison, což činí problém v aktuálním ročníku.

Pouze čtyři domácí výhry v Premier League jsou tristní vizitkou, naposledy si odvezl tři body West Brom, třebaže celé utkání čelil tlaku. Everton se momentálně dostal do herní pohody, a tak by strach (či jak to nazývat) z ochozů Goodison Park mohl opadnout.

Roberto Martínez se opět bude opírat o Romela Lukaka, se sedmnácti brankami nejlepšího střelce v klubové historii v Premiership. Když Belgičan dostane potřebné míče a spoluhráči mu aktivním pohybem otevřenou obranu soupeře, jsme si všichni vědomí, čeho je schopný.

Základní sestava nabízí malé otazníky. Bryana Ovieda trápí menší šrám, o jeho stavu se rozhodne až v den výkopu. Bohužel Leighton Baines stále pociťuje bolest v kotníku, musí tak vyhledat specialistu, dlouhodobé hraní pod injekcemi není ideální. Tolik k otázkám, proč vysedával v poslední době na lavičce náhradníků. Pochopitelně důvod představuje i dobrá Oviedova forma. Nicméně post levého obránce se těší kvalitě, na svou šanci čeká mladý Brendan Galloway

Tom Cleverley se pravděpodobně nestihne vyléčit z infekce hrudníku, zdravotní stavy Muhameda Bešiće a Darrona Gibsona budou ještě podrobeny testům. Ofenzivní trojka Lennon-Barkley-Mirallas nedala proti Villans důvody, proč by se měla změnit.

Hammers opravdu šlapou, o víkendu sice s problémy a s ležérním přístupem horko těžko porazili Sunderland, ovšem ve středu bavili atraktivním fotbalem v derby proti Tottenhamu. Jednobrankové prvenství vystřelil stejně jako v neděli Michail Antonio. Bilić naordinoval taktiku s vysokým presinkem, rychlou kombinační hrou okořeněnou o nebezpečné centry do vápna, s čímž si Spurs nevěděli rady.

Pozornost u West Hamu na sebe poutá především skvělý Dimitri Payet, jenže pozor třeba dávat i na ostatní. Mužstvo působí kompaktně, i proto se za něj v lize skórovalo už čtrnáct plejerů. Důležitým prvkem bude odstavit od hry středopolaře a duši týmu Marka Nobla. Kapitán umí zastavit akci skvělým skluzem a naopak na druhé straně zahrozí dalekonosnou střelou.

Biliće trápí obránci s bolístky, na marodce pobývají Winston Reid, Joye O´Brien, James Tomkins, Carl Jenkison a nově stoper James Collins. Navíc Sam Byram si odpykává trest za 10 žlutých karet. Ve středu obrany může zaskočit sedmnáctiletý Reece Oxford či záložník Alexandre Song. Ve výčtu zraněných chybí útočník Enner Valencia, a kdybyste na soupisce hledali Nikicu Jelaviće, ušetřím vám čas, v zimě odešel do Číny.

Co: Everton FC – West Ham United FC, 29. kolo Premier League
Kdy: 05. 03. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Anthony Taylor