Everton – West Ham United 2:3

05/03/2016 0 Od Javor

Everton dnes naplnil ono známé cimrmanovské “po fázi očekávání přichází fáze zklamání“. Za stavu 2:0 Lukaku neproměnil pokutový kop – a pak následovala už jen hororová poslední čtvrthodinka.

Martínez trochu zaexperimentoval, zkusil hrát se třemi stopery a role krajních obráncozáložníků připadla Oviedovi s Colemanem. Barry byl posazen na lavičku a Barkley začal utkání trochu zataženěji. Hammers nastoupili se dvěma změnami, není se co divit, když hráli dva zápasy během čtyř dnů.

První vzrušení zažili diváci ve čtvrté minutě, když Lukaku byl u dlouhého míče trochu později než brankář Adrián, nestihl již zabrzdit a do westhamského čapajeva trochu naboural. Tomu se to nelíbilo. O dvě minuty později se pěknou střelou zpoza vápna po rohu prezentoval McCarthy, mířil hezky pod břevno, ale Adrián míč vyrazil akčním zákrokem (letím na jinou stranu, než míč, ale stihnu ho ještě hodit nad břevno) na roh. Mírný tlak Evertonu vyvrcholil ve dvanácté minutě. Oviedo přihrál Lukakovi, ten mezi dvěma obránci soupeře zapnul vyšší kosmickou a obvyklým zakončením z úhlu (tedy ke vzdálenější tyči) otevřel skóre zápasu – 1:0! V 15. minutě viděl přísnou žlutou za simulování Mirallas. Od rozhodčího chyba, od Mirallase hloupost. A navíc to ještě mělo následek. Přibližně během této doby měli hosté tlak, zmiňme aspoň střelu Lanziniho, ale Evertonu byla upřená jasná penalta. Během jednoho rohu byl v náběhu na centr celkem evidentně složen na zem Stones Oxfordem, ale chybující rozhodčí Taylor zůstal v klidu.

Když se opět hrál fotbal, tak Adriána pěkně střelou k levé tyči protáhl Barkley, brankář vyrazil na roh. Z něj nic nebylo. Ale něco bylo z Mirallasova skluzu na Cresswella. Jasná žlutá karta, Mirallas utkání nedohrál, dostal červenou, a tak Everton hrál od 35. minuty o deseti. Počet žlutých karet okamžitě snížil Antonio, když sekl po Barkleym zezadu kopačkou, také tato byla jasná. Do konce poločasu byla upřena jasná penalta i hostům, když Mori nedovoleně zastavil Ogbonnu, nicméně i tady zůstala píšťálka sudího němá. No a když Robles zlikvidoval i Emenikeho teč stříleného centru a Payet z trestňáku netrefil branku, tak se šlo do kabin za nejtěsnějšího stavu, výhodného pro domácí.

Do druhé půle oba týmy jednou vystřídaly, Stonese nahradil Bešić a Oxford uvolnil místo exRS Carrollovi. A začátek druhé půle Evertonu vyšel. Barkley byl o míč těsně před zakončením připraven, ale pak to už vyšlo. Lennon si narazil s Lukakem a ač zpracování anglického záložníka po narážečce belgického útočníka bylo všelijaké, tak byl u míče dříve než vybíhající brankář, pod kterým procedil kulatý nesmysl do sítě – 2:0! Bývalý Evertonian Bilić na to zareagoval dvojím střídáním, stoper Song vystřídal Obianga a Sakho Emenikeho. Domácí i nadále nepouštěli hosty do tlaku a měli dokonce více ze hry. A když Song zfauloval Bešiće a rozhodčí tentokrát pětku nařídil, ač být neměla (faul byl mimo vápno), tak měl Everton šanci soupeře definitivně dorazit. Jenže se tak nestalo, Lukaku rozběh vyloženě vyklusal, Adrián správně uhodl stranu, míč vyrazil a obrana ho následně odkopla na roh.

Definitivně poslední šanci navýšit vedení na 3:0 měl Lukaku o tři minuty později, když šel sám na brankáře, ale i tentokrát vyšel vítězně ze vzájemného souboje muž s rukavicemi. Na poslední čtvrthodinu vystřídal Niasse Lennona a West Ham začal tlačit, však už na to taky měl čas. Horší bylo, že začal střílet branky. Centr Nobleho zleva našel přesně hlavu Antonia a ten povedenou hlavičkou nedal Roblesovi šanci – 2:1. Svého protihráče neuhlídal Mori. Lukaku promluvil do děje zápasu ještě jednou, když po faulu na něj dostal Ogbonna žlutou kartu. Říká se, že tým je nejzranitelnější herně i psyhicky deset minut po inkasované brance. Ale proč nevyrovnat za čtyři minuty, že? Gól byl vypracován stejně, akorát zakončoval střídající Sakho, který přeskočil Jagielku – 2:2. Centr přišel pro změnu zprava. Stoperovi s polskými kořeny se podařilo o chvilku později zblokovat Payetovu ránu, ale to nestačilo. Barry sice ještě vystřídal Lukaka, ale West Ham, který šel za vítězstvím, se přece jen dočkal. Cresswell přihrál Sakhovi, ten přiťukl za sebe, tam si naběhl Payet a byl u míče dříve než vybíhající Robles – 2:3. Poslední žlutou kartu viděl v nastaveném čase Barkley za faul.

Co závěrem k zápasu napsat? Soupeře chycená penalta psychicky posadila na koně, šance vyhrát byla a mělo se tak stát. Samozřejmě nelze všechno házet na Lukaka, který dnes odehrál opět jeden z povedenějších zápasů. Nicméně penalty by mu asi měly být odebrány. A Barry měl přijít na hřiště dříve. Jenže takhle se to od PC snadno píše… A pohárové čtvrtfinále proti Chelsea navíc bez Mirallase.

Branky: 13. Lukaku, 56. Lennon – 78. Antonio, 82. D. Sakho, 90+1. Payet

Karty: 16. Mirallas, 90+3. Barkley (EVE) – 37. Antonio, 80. Ogbonna (WHU)

ČK: 35. Mirallas (EVE)

Everton FC: Robles – Stones (46. Bešić), Jagielka, Mori – Coleman, Barkley, McCarthy, Oviedo – Lennon (76. Niasse), Lukaku (89. Barry), Mirallas

West Ham United: Adrián – Oxford (46. Carroll), Kouyaté, Ogbonna, Cresswell – Noble, Obiang (60. Song), Lanzini – Antonio, Emenike (60. Sakho), Payet

Rozhodčí: Anthony Taylor

Diváci: 39 000