Preview: Manchester United – Everton

01/04/2016 0 Od Riči

Po reprezentační přestávce se opět rozjede kolotoč Premier League a Toffees zajíždějí na Old Trafford, kde hodlají odstartovat fenomenální závěrečnou pětinu sezóny.

Když uvažuji, v jakém světle se Everton představí v Manchesteru, po pravdě si nevím rady. Jeden už ani nevěří prohlášení hráčů a manažera o touze vylepšit ligovou bilanci, jakmile následně na hřišti vidíme odevzdané duše. Přitom, i pokud pominu tabulkové vylepšení, stále je o co hrát. Především je třeba se připravit na semifinále FA Cupu, dále mnoho reprezentantů zápasí o nominaci na Mistrovství Evropy a přinejmenším tým by mohl pomoct Romelu Lukakovi k nejlepšímu střelci Premiership. Belgičan by si ocenění určitě zasloužil, v letošním ročníku prodělal neuvěřitelný progres. Naposledy v úterý skóroval v národním výběru po centru bratra Jordana.

Lehké není ani odhadnout zápasovou taktiku. Martínez si vybere z klasického rozestavení 4-5-1, nebo zvolí jeho oblíbené se třemi stopery. Základní sestavu mají jistou, troufám si tvrdit, Robles, Coleman, Jagielka, McCarthy, Barkley a Lukaku. Po ostatních pěti místech bude boj. Snad největší otazník spočívá ve startu Johna Stonese. V úterý mladý stoper opět čelil kritice za nepřesvědčivý výkon v dresu, tentokrát po utkání Albionu proti Nizozemsku. Každopádně Funes Mori vyhořel v březnových duelech proti West Hamu a Arsenalu. Podat podobné výkony Stones, mnozí Evertonians by si utloukli prsty na klávesnicích při hanobících komentářích na fórech.

Kromě dlouhodobých marodů Hibberta, odchovanec EFC mimochodem před 15 lety debutoval, a Browninga chybí stále vykartovaný Gareth Barry a také kvůli menšímu šrámu Steven Pienaar (s ním se ale už na Goodisonu pravděpodobně nepočítá a čeká ho letní odchod). Naopak Kevin Mirallas se vrací po odpykání dvouzápasového trestu.

Devils rovněž neprožívají povedený rok. V Lize mistrů nepostoupili do vyřazovací fáze, v navazující Evropské lize je vyprovodil nenáviděný Liverpool a v Premier League budou ještě těžce bojovat o TOP4. Stále aspoň zůstávají v FA Cupu, v odvetě čtvrtfinále cestují do Londýna, aby se s West Hamem utkali o semifinálovou místenku do Wembley právě proti Evertonu.

Louis van Gaal čelí velkému tlaku na svou osobu, notně se skloňuje jeho odchod, proto musí bez debat vítězit. Problém mužstva tkví v pomalém a nekreativním přechodu do útoku a logicky tudíž ve střílení branek. V kombinaci s Martínezovu nudnou hrou v neděli klidně můžeme očekávat totálně uspávajících 90 minut.

Na domácí straně vinou zranění zcela určitě absentují Luke Shaw, Bastian Schweinsteiger a Wayne Rooney. Pochybnosti visí nad startem zcela nevyléčených Jonese, Younga a Herrery. O pozornost si říká mladý útočník Marcus Rashford, do seniorského fotbalu vlétl jako uragán, pět branek v osmi střetnutích budiž jasným varováním.

Utkání vysílají přímým přenosem stanice O2 sport a Digi sport 1.

Co: Manchester United – Everton FC, 32. kolo Premier League
Kdy: 3. 4. 2016 od 17:00 SEČ
Kde: Old Trafford, Manchester (kapacita: 75 635)
Rozhodčí: Andre Marriner