Manchester United – Everton 1:0

03/04/2016 0 Od Javor

„Haló, to je pan Wenger? Tady Louis van Gaal. Taky jsem v lize doma porazil Everton.“ Aneb nabitý dubnový program začal teprve druhou venkovní porážkou v celoroční soutěži.

Do sestavy se vrátil Stones, před Mirallasem dostal přednost v základní sestavě Deulofeu a Lennon překvapivě doplňoval na hrotu Lukaka. Cleverley zaskakoval za Barryho na pozici štíta a Barkley byl posunut na kraj zálohy. Před utkáním byl odhalen název nové tribuny na Old Trafford, jižní část arény teď nese název Sir Bobby Charlton stand.

Nyní k zápasu. První příležitost měl Lukaku, který nevyužil špatné rozehrávky Blinda, ale Smalling se obejít nenechal. Domácí odpověděli střelou právě Roja po přihrávce Schneiderlina, ale obrana to zvládla zblokovat. Everton byl na začátku aktivnější, nebezpečný byl trestný kop Bainese či průnik Deulofeua, ale bez gólového efektu. Do té doby největší šanci měl v 17. minutě domácí útočný záložník/útočník Martial, naštěstí míč skončil po Bainesově teči těsně vedle. Hosté dost využívali svou pravou stranu, Deulofeu tedy byl často u míče. Cca v polovině prvního poločasu vybojoval roh, Lukaku ale hlavou netrefil zařízení. O dvě minuty později zazdil belgický útočník vyloženou příležitost. Smalling uklouzl, evertonská desítka šla sama na De Geu, ten stihl odkopnout.

Ke konci poločasu rozhodčí nenařídil penaltu po skluzu Colemana na Roja, z dalšího útoku domácích stejně (ale tentokrát jasně čistě) odzbrojil Stones Martiala. Evertonský stoper hrál tentokrát jeden z lepších zápasů, stejně jako Deulofeu. Tím velmi dietní první poločas končil, celkový počet střel na bránu v první půli: 0.

Do druhé půle Fosu-Mensah vystřídal Roja, je pravda, že Argentinec v souboji s Deulofeuem dost často prohrával a jeho výkon opravdu nebyl dobrý. Ale dobře začal druhou půli Everton. Carrick (o kterém se začíná psát, že po sezóně půjde k nám) přišel o míč, Baines přihrál na malé vápno Lukakovi, ten se otočil, zamířil do dolního rohu, vystřelil – a Blind skvěle zblokoval. De Gea by neměl šanci. O chvilku později nizozemský univerzál zfauloval Deulofeua wrestlingovým zákrokem, ve fotbale to je za žlutou kartu, ale Marriner ji nechal v kapse. Po rohu se k pěkné střele dostal Cleverley, ale Smalling ji zblokoval.

Následně se stadión konečně dočkal branky. Patička Rashforda, nové vycházející hvězdy, našla Fosu-Mensaha, ten přes Colemana se Stonesem (a skrze nohy McCarthyho) procedil přihrávku na Martiala, přičemž jeho střela prošla pod Roblesovým tělem – 1:0. Gól jde částečně za Roblesem, ale proč Coleman neodkopl míč, to ví asi jen on. Jde o 1000. branku United na Old Trafford v Premier league. O chvilku později bylo srovnáno, ale pouze málem. Hlavička Jagielky po rohu byla pěkná, povedená – a měla jít o 5 cm níže, takhle jen trefila příčnou tyč. Hned poté vystřídal Herrera kapitána Carricka, pásku si navlékl Smalling.

Na 2:0 téměř zvýšil Lingard, ale po Matově přihrávce mu centimetry chyběly. Prvním žlutým hříšníkem se stal Smalling po faulu na Stonese, ale jistě bere, že to byl útočný faul, nikoliv někde kolem vlastního vápna. Následně Roblesovi vyšla drzá klička na Martiala a Mirallas k mírnému překvapení vystřídal Deulofeua, který rozhodně patřil k lepším hráčům hostů dnes. Když už jsem u dobrých výkonů, tak musím pochválit Blinda, opravdu se mu podařilo Lukaka slušně pokrýt. Měl ale ulehčenou práci, část utkání Everton pouze nakopával míče na hroťáka a minimálně dvojici Lennon-Barkley se nevedlo. Po vystřídání Blinda Valenciou se v poslední destiminutovce dostal Everton do tlaku, po rohu Jagielka naneštěstí z malého vápna trefil přímo De Geu. Z dalšího útoku poslal Coleman polostřelu-polocentr, ale Fosu-Mensah míč zpod břevna vytáhl.

Na chvilku si přišel zahrát i Niasse, když vystřídal Barkleyho. Do konce zápasu se ale stala pouze žlutá karta pro Lingarda, když zatáhl protihráče za dres. Everton tak dnešní porážkou pokračuje v rozpačité ligové sezóně. A samozřejmě tohle může mít i psychologický efekt, pokud se červeným podaří za 10 dní vyhrát v Upton Parku a stanou se tak soupeři karamelek v semifinále Anglického poháru.

Branka: 51. Martial

Žluté karty: 61. Smalling, 90+2. Lingard (oba MAN U)

Manchester United: de Gea – Darmian, Smalling, Blind (82. Valencia), Rojo (46. Fosu-Mensah) – Schneiderlin, Carrick (58. Herrera) – Lingard, Mata, Martial – Rashford

Everton FC: Robles – Coleman, Stones, Jagielka, Baines – Cleverley, McCarthy – Deulofeu (63. Mirallas), Barkley (87. Niasse) – Lennon, Lukaku

Rozhodčí: Andre Marriner
Diváci: 75 341