Crystal Palace – Everton 0:0

13/04/2016 0 Od Riči

Everton nezískal kýžené tři body ani na Crystal Palace, ale protože skoro celý druhý poločas odehrál bez vyloučeného McCarthyho, s bodem a čistým kontem nakonec převládá spokojenost.

Ramiro Funes Mori se očekávaně vyšvihl do základní sestavy, nahradil zraněného Jagielku. Dále Roberto Martínez připravil už jen jednu taktickou změnu, Deulofeu usedl mezi náhradníky a jeho místo zaujal Arouna Koné. Ten se v základní sestavě objevil poprvé od konce ledna, kdy startoval v Carlisle v rámci FA Cupu. Kapitánskou pásku navlékl Gareth Barry.

Domácí začali aktivně, Robles poprvé zasahoval v 3. minutě. Koné chyboval v rozehrávce a Yannick Bolasie vyzkoušel brankařovu pozornost. Vzápětí nepřesně rozehrával též Barkley, čehož využil Zaha nabídkou Gaylovi. Zakončení bez přípravy z nebezpečné pozice těsno minulu bránu.

Toffees se probrali až po 20 minutách, na levé straně dobře zakombinovali, Baines přetaženým centrem našel Colemana a jeho volej pohotově vyrazil Hennessey. Na druhou stranu se valil protiútok, Zaha se díky rychlosti dostal palebné prostoru, jenže vysoko přestřelil. Ač bylo k vidění spoustu nepřesnosti a ofenzivní akce postrádaly kloudné myšlenky a náběhy do volných prostorů, rovněž další šance smrděla gólem. Koné si našel odražený míč za vápnem a následné dělovce scházelo jen pár decimetrů k dokonalosti.

Dnes „Bílí“ postupem času přebírali iniciativu a také zlepšili mezihru. V další akci Barkley pěknou uličkou vysunul Lukaka a Hennessey zachraňoval včasným výběhem, Belgičan ho trefil do hrudi. Eagles se připomněli v 34. minutě, Stones neodvrátil příliš jistě a Dwight Gayle vystřihl pohotové nůžky. K útočníkově smůle nabraly směr těsně vedle levé tyče. Do konce prvního poločasu Everton rozjel a zakončil útok soupeře. Nejprve totiž Barkley zle přihrál na půlce a Zahův centr nejistě odvracel Funes Mori, balon naštěstí nezapadl pod břevno.

Druhou část předehrávky 35. kola otevřel Ross Barkley, za hranicí vápna napřáhl a orazítkoval břevno. Ofenzivní záložník mohl brankou potvrdit nominaci do šestičlenného výběru hráčské asociace na nejlepšího mladého fotbalistu ligy.

V 52. minutě nastal zvrat v utkání. James McCarthy nedovoleně vystavil stopku Bolasiemu, uviděl druhou žlutou kartu a poroučel se ze hřiště. Martínez okamžitě zareagoval střídáním, stáhl nevýrazného a nerozehraného Koného a ukázal na Mo Bešiće. Hosté na oslabení zareagovali zvýšeným nasazením a pěkně soupeře točili rychlými přihrávkami. Crystal Palace tuto část ukončil velkou příležitostí, v 62. minutě Jedinak roztáhl do strany na Puncheona, proti němuž skvěle vyběhl Robles a zažehnal vzrušení. Současná jednička si poté poradila i s Wardovou navštívenkou.

Alan Pardew se rozhodl posílit útok, k už dříve střídajícímu Wickhamovi poslal Adebayora. Měnili také Merseysiders, dolů šel Lennon, přestože očividně chtěl unavený Barkley, a na trávník vyběhl Bryan Oviedo. Ještě předtím ale Robles dalším mrštným skokem zastavil Puncheonův velmi žahavý obstřel. Everton se zaměřil na defenzivu (či byl donucen), Adebayorova hlavička aspirovala na přesnější umístění než vedle tyče.

Everton čelil tlaku, nicméně na své poměry bránil zodpovědně. Navíc zahrozil Funes Mori, jeho tečovanou a dalekonosnou střelu Hennessy nadvakrát zneškodnil. A jelikož se ve zbytku zápasu urostlí Wickham a Adebayor nedokázali dostat do vážnějšího zakončení, oba týmy si rozdělily bod.

ŽK: 16. James McCarthy, 90+1. Gareth Barry
ČK: 52. James McCarthy
Crystal Palace: Wayne Hennessey, Joel Ward, Scott Dann, Damien Delaney, Pape Souaré, Yohan Cabaye, Mile Jedinak, Jason Puncheon, Yannick Bolasie (66. Emmanuel Adebayor), Wilfried Zaha (77. Bakary Sako), Dwight Gayle (46. Connor Wickham)
Everton FC: Joel Robles, Séamus Coleman, John Stones, Ramiro Funes Mori, Leighton Baines, James McCarthy, Gareth Barry, Aaron Lennon (69. Bryan Oviedo), Ross Barkley (86. Kevin Mirallas), Arouna Koné (54. Muhamed Bešić), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Mike Jones
Diváci: 23 528