Preview: Everton – Southampton

14/04/2016 0 Od Riči

Pokus č. 36443 o vylepšení bídné domácí formy v lize komplikují četné hráčské absence, i proto za favorita sobotního duelu platí Saints.

Nabitý program Toffees nabízí vzrušující týden. Ano, v sobotu ještě nepůjde o život, ale postupem týdne bude důležitost zápasů gradovat. Posuďte sami – ve středu Merseyside derby a v sobotu tolik očekávané semifinále FA Cupu proti Manchesteru United. Před tímto důležitým mačem by se velmi hodila výhra, která by pozvedla morálku. Avšak proti Southamptonu nepůjde o žádnou procházku.

Jednak na Goodison Parku v lize Everton triumfoval pouze jednou z posledních devíti utkání. Podruhé Blues bojují s náročným programem a řekněme si na rovinu, fyzická připravenost není jejich silnou doménou. Potřetí tým kosí absence a počtvrté myšlenky celého klubu směřují k pohárovému vyvrcholení.

Zaměřme se aspoň na pozitiva, k nim rozhodně patří výkon obrany ze středeční předehrávky. Ač střelci Eagles nepatří k nejlepším, udržené čisté konto potěší. A dále loňská účast v Evropské lize přinášela tři střetnutí do týdne, nyní se podobná zkušenost hodí. Snad toho chlapci využijí.

Čtveřice zraněných Hibbert, Browning, Jagielka a Cleverley se nemění. Nově bude chybět vykartovaný McCarthy, jehož zastoupí Mo Bešić. Po Crystal Palace trápí menší šrámy Bainese, Barkleyho, Lennona a Lukaka. Martínez je pravděpodobně nechá odpočinout, přičemž prvně jmenovaného nahradí Bryan Oviedo.

Výběr do ofenzivy komplikuje i nejistý stav Osmana, na druhou stranu možnosti by byly. Mirallas, Deulofeu a Pienaar by si rádi kopli, pochopitelně potom i Koné, jenž ovšem naposledy zklamal. A kdyby někdo zapomněl, v kádru se stále nachází řidič Gibson či nepolíbený Niasse. Hosté budou postrádat pouze zimní posilu Charlieho Austina a dlouhodobě rehabilitujícího obránce Florina Gardoşe.

Svěřenci Ronalda Koemana hodlají navázat na minuloroční 7. místo a opětovnou kvalifikaci do Evropské ligy. K dobrému finiši táhne mužstvo živou vodu politý útočník Graziano Pellè, v posledních čtyřech kolech zaznamenal čtyři góly a tři asistence a výrazně přispěl k třem vítězstvím ze čtyř zápasů.

Na jihu Anglie se poučili z nedávných existenčních problémů a odměnou je status celku trvale zakotveného v horní polovině tabulky, jakým býval například Everton za Davida Moyese (fňuk).

Southampton se vrátil do Premier League v roce 2012 a na dobrou práci manažerů Nigela Adkinse a Mauricia Pochettina momentálně navazuje Ronald Koeman. Přes světlou budoucnost na St. Mary Stadium si bývalé skvělé libero nechává otevřené dveře pro léto, hodlá se přesunout za lepším?

První měření sil z 2. kola dopadlo pro Everton výborně, ten tehdy podal skvělý výkon a do Liverpoolu si přivezl tři body za přesvědčivých 3:0. Dáme si repete?

COYB!

Utkání vysílá stanice Digi sport 1 ze záznamu v sobotu ve 20:35.

Co: Everton FC – Southampton FC, 34. kolo Premier League
Kdy: 16. 04. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Craig Pawson