Everton – Southampton 1:1

17/04/2016 0 Od Javor

Moriho hlavička na vítězství nestačila, Southampton v komorní atmosféře odjíždí s bodem. Před hodně důležitým týdnem (ligová dohrávka u RS, semifinále Anglického poháru) se posílení sebevědomí nějak nekonalo.

Nakonec se do základu nějak hráči áčka namačkali, ale opravdu přemýšlím, kdy naposledy hráli spolu od začátku Osman /ten dokonce jako kapitán/ a Gibson. Útočné čtveřici Pienaar-Barkley-Lukaku-Niaase dělali společnost na lavičce sedmnáctiletý Davies a osmnáctiletý Connolly. Baines a Barry nebyli nominováni k zápasu.

První zajímavý okamžik přišel v páté minutě, když Forster neudržel centr Ovieda z trestného kopu a byl mocinky moc rád, že obrana zvládla odkop. Southampton měl mírný tlak, Everton šance. Centr Koného našel na hranici velkého vápna Mirallase, ale jeho volej byl zblokován. Hosté odpověděli Tadićovým volejem, který těsně přeletěl břevno domácí branky. V dresu Evertonu byl aktivní Mirallas, ale poté, co sebral míč Wanyamovi, rozhodčí neodpískal faul, ač ho Fonte zatáhl za dres. Aspoň trochu zajímavý byl konec poločasu, kdy po vystřídání právě Fonteho Jošidou prošel pěkně Mané, ale naštěstí trefil jen boční síť. Do konce poločasu dostal žlutou kartu Gibson za faul na Pellého, Bertrand trestňák zakroutil pěkně a Robles vyrazil na roh. Největší šanci na skórování v první půli měl Mané, ale jeho teč skončila na tyči.

Druhá půle začala tam, kde skončila první, tedy střelou Southamptonu do tyče, tentokrát konkrétně Tadić trefil břevno. O tři minuty později se debutu za áčko dočkal Connolly, když nuceně vystřídal Colemana. Ten byl hned povolán do akce, když musel odvracet roh, zvládl to. Southampton pokračoval v tlaku, měl i nějaké šance, ale míč do sítě nebyl schopen poslat, loženky taky neměl. V polovině druhého poločasu došlo ke dvěma střídáním, Barkley vystřídal Deulofeua a Steven Davis Pellého. A hned se měnilo skóre – roh zahrávaný právě evertonskou dvacítkou skončil u Moriho, první střela se odrazila od změti hráčů zpět k němu a druhou zastavila až síť – 1:0! Hosté reagovali střídáním, Jay Rodriguez nahradil Wanyamu. Brzy bylo zaslouženě srovnáno. Tadić zakombinoval s Longem a právě Rodriguezem, prošel přes nedůrazného Gibsona a Mané zvládl zakončení, ač Stones byl se svým skluzem blízko a Robles se přibližoval – 1:1.

Debutu se dočkal také Davies, když v 83. minutě vystřídal Gibson a poslední zaznamenáníhodnou akcí zápasu byla žlutá karta pro Rodrigueze za zbytečné zakopnutí míče. Southampton tak i nadále není schopen přivézt v lize tři body z Goodison Parku (naposledy v roce 1997, sezóně, kdy se Everton zachránil v posledním kole), ač v tomto zápase byl lepší.

Branky: 68. Mori – 76. Mané

Žluté karty: 42. Gibson (EVE)

Everton FC: Robles – Coleman (54. Connolly), Stones, Mori, Oviedo – Bešić, Gibson (83. Davies), Osman – Deulofeu (64. Barkley), Koné, Mirallas

Southampton FC: Forster – Martina, van Dijk, Fonte (38. Jošida), Bertrand – Wanyama (72. Jay Rodriguez), Clasie – Mané, Long, Tadić – Pellè (64. Steven Davis)

Rozhodčí: Craig Pawson

Diváci: 36 761