Preview: Liverpool – Everton

19/04/2016 0 Od Javor

„FA už poslala instrukce. Válka začíná dvacátého dubna ve dvacet jedna hodin.“ Aneb letošní adaptace knih „Everton míří na jih“, „Everton míří na východ“ a „Everton míří přes park na hřiště velkého satana“

je na programu zítra.

Před několika roky nazval jeden britský novinář Everton Barcelonou severu. A nutno napsati, že ta slova byla prorocká. Bída opravdu padla na kozáky. Oba týmy vstupují do tohoto týdne v mizerné formě. Ale zatímco katalánská pýcha hraje zítra na hřišti La Coruñi, tak karamelky čeká trochu těžší soupeř. Ano, je tu nejhranější ligový zápas anglického fotbalu.

Když pominu výhru na hřišti suverénně poslední a již jistě sestupující Aston Villy, tak poslední ligová výhra se datuje do prvního únorového víkendu, kdy se hodně podařil zápas ve Stoke. Od té doby pouze dvě výhry v Anglickém poháru, v Bournemouthu a po skvělém výkonu doma proti Chelsea. (O pohár půjde tento týden také, ale o tom později.) Chtělo by to nějaký výsledek na posílení sebevědomí. A proč ne z Anfield Road? To by jistě vrátilo úsměv na tváře fanoušků. Karamelky tahají šňůru tří remíz…

RS jsou na tom jinak, celkově i v lize. Po šťastném postupu přes Dortmund mají ve zbytku sezóny jinou prioritu. Jmenuje se Evropská liga a příští týden zahajují ve Villarealu souboj o postup do jejího finále. Přičemž nezapomínejme, že vítěz Evropské ligy postupuje přímo do základní skupiny příští sezóny Ligy mistrů. Momentálně jsou v ligové tabulce zítřejší hostitelé osmí a mají k dispozici ještě dvě dohrávky, živí tak ještě naději být na konci sezony čtvrtí. Momentálně na tohle umístění ztrácejí devět bodů. A výsledky posledních tří ligových zápasů? 7 bodů po výhrách nad Bournemouthem, Stoke a remíze s letos hodně silným Tottenhamem. Sečteno a podtrženo, do tohoto derby jdou domácí v pozici favorita, už jen kvůli formě a výhodě domácího prostředí.

Everton pošetřil před derby Barryho a Barkley s Lukakem také nejsou zvyklí začínat utkání na lavičce. Lukaku si nakonec nezahrál vůbec, Barkley musel zvládnout 25 minut, ve kterých stihl přihrát na jediný gól. Během zápasu se zranil Coleman, a tak ke svému debutu nastoupil Connolly. Hrál celkem slušně a nelze vyloučit, že si zahraje v základní sestavě. Určitě nastoupí Barry a po odpykání jednozápasového trestu za vyloučení je k dispozici též McCarthy. V obraně kromě Colemana bude chybět Jagielka, otazník je též nad startem Bainese, Lennona a Cleverleyho.

Na dnešní předzápasové tiskové konferenci Martínez řekl, že by neváhal dát šanci mladíkům, proto ta má věta o možném startu Connollyho. Složení obrany bude hodně slepované, to je jasné už nyní, nabízí se přesunutí Ovieda na pravou obranu, Barry na levé obraně a před ně dát McCarthyho s Besićem. Pokud bude hrát od začátku Connolly, tak doufám, že před ním bude hrát Lennon (ale i jeho start není jistý), protože Deulofeu, Mirallas i Koné toho moc neodbrání. Určitě nebude hrát i dvojník Vladimíra Putina, tedy Hibbert, o dlouhodobém marodovi Browningovi nemluvě.

RS bude chybět Henderson (koleno) a Can (kotník), dále by neměli hrát Ings, Gomez, Benteke (všichi mají problém s kolenem) a Rossiter (přitahovač stehenního svalu). Nedělní utkání v Bournemouthu absolvovali se šrámy Kolo Touré (přitahovač stehenního svalu) a Origi (záda), ale nemělo by jít o nic vážného a měli by se posadit od začátku na lavičku. Tam nastoupila hodně jiná sestava, např. ligový debut si odbyl brankář Ward a Ibe s Lucasem taky nejsou zrovna hráči běžné základní sestavy.

Utkání vysílají přímým přenosem stanice O2 sport a Digi sport 1.

Co: Everton FC – Liverpool FC, 27. kolo Premier League, dohrávka
Kdy: 20. 04. 2016 od 21:00 SEČ
Kde: Anfield Road, Liverpool (kapacita: 44 742)
Rozhodčí: Robert Madley