Liverpool – Everton 4:0

20/04/2016 0 Od Javor

Hra od 30. minuty na jednu bránu, vymazaný Lukaku, vyloučený Mori. Sebevědomí týmu notně poškozeno a opravdu jsem zvědavý na sestavení stoperské dvojice pro sobotu. Zkrátka vše špatně.

Za tým dnešních domácích nastoupili v základní sestavě pouze dva hráči, kteří startovali v Bournemouthu. Mírně překvapivě začal na hrotu Origi a zařazení Lucase se taky úplně nečekalo. Evertonu se uzdravili všichni marodi, na pravé obraně nastoupil Oviedo. Zajímavé je, že Koné nebyl ani na lavičce náhradníků, ale Niasse ano. A to má přitom tenhle útočník fyzičku tak na 10 minut.

Everton začal aktivně, Lukaku měl pěkný průnik, poté Barkley typicky zadrbal míč a ke střele se nedostal. Nicméně Barry si vynutil faul na Milnerovi a Everton měl příležitost. Centr se ale Bainesovi nepovedl a když Oviedo v pozici posledního hráče zvoral odkop, tak po přihrávce spoluhráče šel Lallana sám na Roblese. Ten skvěle vyběhl a donutil červeného napálit míč do něj. O chvilku později už za druhý faul dostal žlutou kartu Milner, když zezadu sejmul Bainese. Ve 12. minutě vystihl Mirallas přihrávku, přesprintoval hřiště (včetně jedněch houslí) a dostal se i ke střele, ale mírně nad.

Po dalším faulu na Barkleyho si Lallana koledoval o žlutou, rozhodčí ji neudělil, ač šlo o faul zezadu. Trestný kop Sakho v klidu odhlavičkoval. Na druhé straně přetažený centr Morena zleva sklepával do ohně na vzdálenější tyči Lallana, ale nic z toho. Hned z brejku se dostal k zakončení opět Mirallas po přihrávce Barryho, ale tentokrát výrazně mimo vystřelil. Coutinho mimo, pak Sakho skvělým skluzem na malém vápně ubránil Lukaka, který už byl s míčem za ním, opravdu se to obránci Liverpoolu povedlo. Everton hrál na protiútoky, které se mu dařily, obzvláště Mirallas hrál dobře.

Hrálo se nahoru dolů, McCarthy měl dostat žlutou za faul na Firmina, zůstalo jen u domluvy. Dále zmíním aspoň dobrý zákrok Roblese proti střele Lucase. Coutinho střílel asi ze 20 metrů trestňák dva metry vedle. Robles si kolem 30. minuty opravdu zachytal, kryl i střelu Firmina zblízka. Nyní už byli domácí ve tlaku, obrana odolávala. Poté už tempo zápasu opadlo, zajímavá střela byla od Origiho zpoza vápna, ale šla přímo do Roblesovy náruče. Špatnou první půli korunoval žlutou kartou na konci poločasu Lennon, ten zblokoval na aut Mirallas a z něj už udeřilo. Milnerův centr zprava proměnil hlavičkou v gól Origi, když na malém vápně přeskočil Stonese – 1:0. Robles tentokrát zůstal na čáře, asi to bylo špatné rozhodnutí. A v nastaveném čase bylo ještě hůře. Autorem centru byl opět Milner, tentokrát zleva a Sakho byl volný na třech metrech, to dát musel, hlavou – 2:0.

Do druhé půle Bešić vystřídal Barryho. Brzy bylo ještě hůře. Mori přejel kotníky     Origimu, který byl odnesený na nosítkách, za to dostal žlutou, za následující zakopnutí míče červenou. Everton tak hrál o deseti. Útočníka domácích vystřídal Sturridge a o chvilku později Barkley uvolnil místo Cleverleymu. Přišly i další branky. Stonesův odkop středem zachytil Lucas, přihrál včas nabíhajícímu Sturridgeovi a ten bez problémů zavěsil – 3:0. Okamžitě po brance byl vystřídán Stones (zřejmě mírně zraněný) Pienaarem, takže Everton představil zbrusu novou stoperskou dvojici McCarthy-Besić. Následně Oviedo zblokoval Coutinhovu střelu po přihrávce Milnera a Allen vystřídal Firmina. Druhá půle byla nepřekvapivě na jednu branku, Liverpool svou převahu opravdu využil a využíval. Vyložené šance neměli, ale příležitostí bylo hodně.

Střelou nad se prezentoval Clyde, poté domáci přidali čtvrtou branku. Coutinho vystřelil asi metr za vápnem, Robles neviděl přes McCarthyho a míč skončil u vzdálenější tyče – 4:0. Další střela autora poslední branky šla přímo doprostřed, Robles tentokrát v klidu kryl. Deset minut si zahrál Ibe, když vystřídal Milnera, krátce poté řady střel nad branku rozšířila i ta Morenova. Pátá branka nepadla, ač k ní nebylo daleko, střela Ibeho byla tečován, ale Robles vykopnout stihl. Když své dvě šance neproměnil Sturridge a jednu Clyne, tak zůstalo „jen“ u čtyřky.

Branky: 43. Origi, 45+2. Sakho, 61. Sturridge, 76. Coutinho

Žluté karty: 8. Milner – 41. Lennon

Červené karty: 50. Mori (EVE)

Liverpool FC: Mignolet – Clyne, Sakho, Lovren, Moreno – Lucas, Milner (81. Ibe) – Lallana, Firmino (65. Allen), Coutinho – Origi (54. Sturridge)

Everton FC: Robles – Oviedo, Stones (62. Pienaar), Mori, Baines – McCarthy, Barry (46. Bešić) – Lennon, Barkley (58. Cleverley), Mirallas – Lukaku

Rozhodčí: Robert Madley

Diváci: 43 854