Preview: Everton – Manchester United

22/04/2016 0 Od Javor

Zápas roku je tu. Everton jde do něj s novou stoperskou dvojicí, neproduktivním útokem, nízkým sebevědomím a prohrou se stejným soupeřem v lize před třemi týdny. Jinými slovy, Man U si ve středu večer musel mnout ruce. Mírný důvod k optimismu? Zatím aspoň v Anglickém poháru funguje obrana, nedostala ještě branku.

Barry a Stones ve středu nedohráli, Mori se nechal vyloučit a zítřkem začíná odpykávat třízapasový trest. Nad nominací Jagielky aspoň na lavičku stále ční otazník – spíše nebude. Pokud si říkáte, kdo tedy bude hrát stopery, ptáte se dobře. Mě to zajímá taky, nejpravděpodobnější varianta je Bešić a Stones. A co by znamenala prohra? Možná i konec Martíneze ve funkci, byť ne třeba s okamžitým efektem.

Když už jsme načali tu obranu, tak pojďme pár slovy o ní pokračovat. Zcela určitě hrát nebude Coleman, o startu trojice Barry – Jagielka – Stones se rozhodne před zápasem. Zpráva o předčasném ukončení Penningtonova hostování ve Walsallu tak nepřekvapuje, určitě bude aspoň na lavičce. A po Oviedově špatném výkonu v derby by nebylo velkým překvapením, kdyby k zápasu vyběhl od začátku. Jednou ze dvou potěšujících zpráv z minulého zápasu je to, že Baines, Lennon a Cleverley jsou zdravotně v pořádku (tou druhou je samozřejmě výkon brankáře Roblese). Osobně jsem na sestavu zvědavý celkově, možná bych při jeho současných výkonech i zvažoval posazení Lukaka na lavičku. Hráče v poli s formou bych ale musel hledat s baterkou…

Manchester United do semifinále postoupil po výhře na hřišti West Hamu a v současné formě (z posledních pěti zápasů čtyři výhry včetně té proti Evertonu) jsou jednoznačně favoritem sobotního utkání. V tabulce se nacházejí na pátém místě a docela slušně se jim rozehrála dvojice Martial – Rashford. Červení ďáblové si slabší chvilky vybrali na začátku sezóny, momentálně by postupovali do Evropské ligy. S tím by vedení klubu asi nakonec bylo spokojeno, ale třeba se povede i to čtvrté místo. Ostatně, na své městské rivaly, kteří ho okupují, ztrácí pouze dva body.

A jak je na tom favorit zítřejšího zápasu zdravotně? Do konce sezóny si již asi nezahraje trojice Januzaj – Shaw – Scweinsteiger. Ti nebudou hrát určitě, v minulém mači odkulhal ze hřiště Smalling, ale je v pořádku. Zbytek je zdravý a natěšený.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Nova sport 1.

Co: Everton FC – Manchester United FC, semifinále Anglického poháru
Kdy: 23. 04. 2016 od 18:15 SEČ
Kde: Wembley, Olympic Way, Londýn (kapacita: 90 000)
Rozhodčí: Anthony Taylor