Everton – Manchester United 1:2

23/04/2016 0 Od Javor

Když už Everton přehrává Manchester United, tak má střílet góly. A ne si nechat dát vítěznou branku v poslední možné minutě… Krutá prohra ve skvělém zápase, výkon ve druhé půli byl hodně dobrý, až na to zakončení.

V základní sestavě nakonec nastoupila stoperská dvojice Jagielka-Stones, ač kapitán je zdravý tak napůl. Bešić musel hrát pravého obránce, Cleverley hrál křídlo a vedle McCarthyho hrál druhého štíta Gibson. Mirallas a Deulofeu začali na lavičce, stejně jako Hibbert a Pennington.

První pěknou akci předvedl Martial, umotal tam hlavu třem protihráčům, ale Stones zblokoval na roh, ze kterého nic nebylo. Z protiútoku šel sám na brankáře Lukaku, protože Carrick se vykašlal na hlavičkový souboj s ním po Roblesově výkopu, obešel De Geu, ale na čáře stihl vyhlavičkovat míč z prázdné branky Rooney! Tentýž hráč poslal do pokutového území zleva nebezpečný centr z trestného kopu, ale Fellaini a Rojo se k míči naštěstí nedostali. Červení pokračovali v tlaku, hodně aktivní byla trojice Rashford, Fellaini a Martial, ale neprosadili se gólově. Velkou šanci po přihrávce Rooneyho měl Lingard, ale napálil míč zblízka přímo do Roblese.

Na druhé straně se k zakončení z ostrého úhlu dostal Lukaku po chybě Smallinga, ale tohle nemohlo De Geu ohrozit. Martialovu výkonu do té doby samozřejmě pomáhalo, že Bešić opravdu není pravý obránce. I nadále pokračovala Účka v tlaku, momentů, kdy hráč v modrém měl míč u nohy na půlce soupeře, opravdu mnoho nebylo. Další šanci spálil Martial po skvělé přihrávce Lingarda, ale nedostatečně sklopený nárt znamenal, že přestřelil. Rashford následně trefil přímo Roblese po povedeném sklepnutí hlavou od Fellainiho. Není se co divit, že když kamera o chvilku později zabrala Kenwrighta, tak se mračil.

Postupem času se ale hra vyrovnala a Everton už přestal být pod tlakem. Důkazem toho byla hezká akce, převážně Barkleyho, kterou zakončil střelou Cleverley. Sice trefil branku, ale šlo to přímo na De Geu, takže se skóre neměnilo. Rooney, který režíroval útok červených, se tentokrát dostal ke střele, ale levačkou trefil jen střed brány. Poté se ale již hosté zaslouženě dočkali – Stones nezachytil náběh Fellainiho a ten po přihrávce Martiala zleva trochu kostrbatě zvládl zakončit nohou – 0:1. Do konce poločasu se již nic zajímavého nestalo, takže spravedlivě šel do šaten spokojenější Manchester United.

Do druhé půle nastoupilo stejných 22 hráčů, což mě osobně v případě Bešiće překvapilo. Everton měl příležitost v 51. minutě, ale centr Cleverleyho z trestňáku v klidu odhlavičkoval Fellaini. Následně Lingard odflákl střelu zpoza vápna po pěkném vykombinování Rashforda s Martialem a patičce prvně jmenovaného. Evertonu se ale povedl brejk. Lukaku s Lennonem dostali míč k Barkleymu, který byl ve vápně podražen Fosu-Mensahem. Penalta! Lukaku ji tentokrát kopl prudce a ne úplně špatně, přesto ji De Gea vyrazil! Everton se ale ještě dostal k míči, vynutil si faul, k trestňáku se postavil Barkley – a jen protáhl De Geu u pravé tyče. Při protestech proti penaltě viděl žlutou kartu Rooney. Modří se dostali do tlaku, Lennon zprava nacentroval na vzdálenější tyč, tam se Cleverley uvolnil od svého obránce, ale přestřelil.

Možná právě kvůli penaltě byl Fosu-Mensah vystřídán Valenciou. A ještě větší šanci na vyrovnání měl Lukaku po Lennonově centru zleva. Jenže za ním skákal zcela volný Bešić a belgický útočník mu míč z hlavy vzal. Bešić si zjevně nekřiknul, velká škoda. Následně z protiútoku nebyla odpískána ruka Jagielky při Fellainiho střele zblízka. Při penaltě a červené kartě by už asi bylo po zápase. Lukaku se následně přeměnil v asistenta, ale Cleverley netrefil z první míč na penaltě. V 70. minutě vystřídal Deulofeu Lennona. A bylo to dobré střídání. Chytrý centr Španěla zprava donutil Smallinga dát si vlastní branku – 1:1! Everton od té neproměněné branky byl lepší, takže i tady lze v klidu napsat, že vyrovnání bylo zasloužené.

A málem si Deulofeu připsal i druhý gól, když jeho chytrou střelu zleva De Gea jen vyrazil před sebe, Lukaku se ale k dorážce těsně nedostal. Následně mířil hlavičkou vedle po centru Bainese, když se dokázal odpoutat od Blinda. Ze dvou rohů United nic nebylo, z toho druhého měl Everton velkou šanci, ale přečíslení 4:3 nezvládl a těsně před střelou Lukaka odkopl Fellaini míč na roh. Myslím si, že už Deulofeu měl střílet. Martial se pak pěkně patičkou uvolnil a hledal Lingarda na malém vápně, ale ten skluzem netrefil. V 87. minutě Herrera vystřídal Fellainiho. Ten okamžitě dostal žlutou kartu, když zatáhl za dres unikajícího Barkleyho. Evertonská dvacítka se ohnala nohou a viděla žlutý kartónek také.

A potom přišlo kruté rozuzlení utkání. Po rychle rozehraném trestném kopu u půlky si Martial narazil s Herrerou, dostal se sám před Roblese a střelou k tyči mu nedal šanci – 1:2. To vše, když běžela již 93. minuta, před brankou Martiala neuhlídal Stones. Pak už jen Mirallas vystřídal Gibsona a rozhodčí Taylor naposledy foukl do píšťalky. Everton tak zaplatil za neproměněné šance a příležitosti z druhé půle (a samozřejmě i nevsítění z penalty), ve které byl rozhodně lepším týmem.

Jak tedy utkání zhodnotit? První půle byla ze strany Evertonu strašná a můžeme konstatovati, že bylo štěstí, že Toffees prohrávali pouze o branku. Na výkon z druhého poločasu se koukalo hodně dobře, na něm se dá stavět. Člověk se skoro ptal, proč na takovýhle výkon musel čekat měsíc… Do evropských pohárů se tedy nekvalifikujeme, bylo by dobré důstojně dohrát ligu, za týden máme doma Bournemouth.

Branky: 75. Smalling vlastní – 34. Fellaini, 90.+3. Martial

Žluté karty: 89. Barkley – 58. Rooney, 89. Herrera

Everton FC: Robles – Bešić, Stones, Jagielka, Baines – McCarthy, Gibson (90.+4. Mirallas) – Lennon (70. Deulofeu), Barkley, Cleverley – Lukaku

Manchester United FC: de Gea – Fosu-Mensah (62. Valencia), Smalling, Blind, Rojo – Carrick, Fellaini (87. Herrera) – Lingard, Rooney, Martial – Rashford

Rozhodčí: Anthony Taylor

Diváci: 86 064