Preview: Everton – Bournemouth

28/04/2016 0 Od Riči

Podle rozpisu zbývají do konce sezóny čtyři zápasy, jenže reálně pro Toffees sezóna již skončila. Není se čemu divit, boj o 11. příčku nezní příliš atraktivně.

Pochopitelně lze namítnout, že činí rozdíl skončit na 11. místě, nebo až na 16., ať už z hlediska prestiže či z odměny za umístění (jedno místo koštuje £1,2m), jenže koneckonců se stejně kterákoliv pozice v dolní polovině tabulky bude brát jako prohra. Motivace do posledních týdnů se bude hledat velmi složitě. Stačí si jen vzpomenout, jak ležérně hráči přistupovali k lize před semifinále FA Cupu. Po prohraném duelu s Manchesterem United se nasazení těžko zlepší.

Oživení do týmu by mohlo znamenat nasazení mladíků, což nastane minimálně v obraně. Kvůli zranění chybí Phil Jagielka a Seamus Coleman a kvůli disciplinárnímu trestu Ramiro Funes Mori. Na stoperu si tak možná odbude debut v lize Matthew Pennington. Do úvahy ale připadá i Brendan Galloway, Momo Bešić spíše zastoupí absentujícího Barryho ve středu zálohy. Pravého obránce potom nejspíše obsadí Callum Connolly, který si prožil premiéru před týden proti Southamptonu coby střídající. Další alternativou na pravého zadáka představuje Gethin Jones, přeci jenom Connolly nastupuje za U21 spíše na levém beku.

A pozor, připraven je rovněž Tony Hibbert! Odchovanec byl vyřazen z akce od léta s vážným zraněním křížových vazů v koleni.

Ve středu zálohy se může dočkat dalších minutek Tom Davies a do ofenzivy je připravený Kieran Dowell. Osmnáctiletý talent podává výborné výkony za rezervu, naposledy v pondělí se blýskl hattrickem při výhře 3:1 nad Manchesterem City a jeho víkendový start minimálně na závěrečnou část duelu je velice pravděpodobný. Do konce sezóny by si pravidelné herní vytížení zasloužil Kevin Mirallas, jenž bojuje o nominaci na Mistrovství Evropy. Z lavičky náhradníků Belgičanovi pozvánka těžko přijde, zase na druhou stranu u Martíneze má pokaženou reputaci za dřívější prohřešky.

V bráně se objeví Tim Howard, kroutící poslední měsíc v dresu Evertonu před ochodem do Colorada Rapids. Šanci na rozlučku s fanoušky dostane jak v utkání proti Bournemouthu, tak i v dalším domácím proti Norwichi. Ve venkovních duelech proti Leicesteru a Sunderlandu bude chytat Joel Robles.

Roberta Martíneze nečeká nic pěkného v sobotu odpoledne. Během pátku se údajně sejde vedení klubu a bude diskutovat o jeho budoucnosti. Ta visí opravdu na vážkách, přičemž Evertonians by rádi viděli jeho brzký odchod. Při střetnutí své názory rozhodně nebudou skrývat.

Bournemouth prožívá nádherné období, podceňovaný klub se s předstihem zachránil v lize a v současnosti se chlubí 41 body, tedy stejným počtem jako Blues. Eddie Howe prokázal svůj manažerský talent, když se musel vypořádat s dlouhodobými zraněními klíčových opor do ofenzivy Maxe Gradela, Calluma Wilsona a dále obránce Tyrona Mingse, v létě přišedšího jako nejdražší nákup v historii Cherries.

Co: Everton FC – AFC Bournemouth, 36. kolo Premier League
Kdy: 30. 04. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Neil Swarbrick