Everton – Bournemouth 2:1

01/05/2016 0 Od Riči

Souboj průměrné kvality rozhodl Leighton Baines, čímž oslavil svůj 500. kariérní zápas. Everton tedy přerušil šňůru sedmi kol bez ligového vítězství.

Před výkopem Goodison Park potleskem uctil oběti tragédie Hillsborough a zároveň do středového kruhu vkráčeli pozůstalí obětí. Ti se posléze dostali i vřelého objetí od Roberta Martíneze – pěkné a emotivní gesto.

Do základní sestavy se poprvé v Premier League probojoval Matthew Pennington, debutu po třech měsících se dočkal i Oumar Niasse, Lukaku tak usedl na lavičku. V úvodní jedenáctce se trochu nepochopitelně udržel rovněž Mo Bešić, přestože na nezvyklém postu pravého obránce před týdnem ve Wembley neoslnil. Start loučícího se Tima Howarda byl avizován.

Toffees začali dobře, v 7. minutě na levé straně vykombinovali soupeře a Tom Cleverley se po hbitém uvolnění prosadil střelou na zadní tyč – 1:0. Asistenci si připsal Ross Barkley, jenž ukončil neplodné období deseti zápasů bez gólové přihrávky či branky.

Bohužel vedení vydrželo jen dvě minuty. Komplikovanou rozehrávku ukořistili hosté, Callum Wilson si následně pomohl (neodpískaným) faulem proti Penningtonovi, ale proč ve vápně měli dostatek času a prostoru k zakončení jeho centru rovnou dva hráči, je stále ta samá písnička. Míč zblízka doklepl do brány Marc Pugh – 1:1.

Ani jeden tým nedokázal na úvodní trefy navázat, chyběl moment překvapení a rychlost v útočné fázi. Až v 36. minutě Niasse vybojoval balon a posunul ho na Barkleyho, jehož individuální akce skončila ranou nad břevno. Barkleymu nebylo přáno ani vzápětí, když mu Artur Boruć včasným výběhem zmařil šanci.

Transparenty v hledišti s výzvou “Martínez out“ podpořilo před přestávkou letadlo nad stadionem s nápisem „Time to go Roberto NSNO“. Hlas lidu je zřejmý.

Manažer o přestávce vyměnil pozičně špatného Bešiće, překvapivé u střeďáka na kraji obrany, za uzdraveného Tonyho Hibberta. A 35 let starý matador ukázal svůj standard, do ofenzivy sice mnoho nenabídl, ale v obraně působil jistě.

Ve druhém poločase se nejprve výrazněji připomněl nováček, Joshua King neminul o mnoho ze střední vzdálenosti a Callum Wilson nastřelil z úhlu boční síť. Domácí lavička reagovala střídáním na aktivitu soupeře, po hodině hry odešel Niasse a na hřiště vyběhl Romelu Lukaku. Senegalec ukázal náznaky svých dovedností, ač si nebezpečné zakončení nevypracoval. Každopádně by nebylo rozumné soudit ho předčasně, počkejme si, co ukáže v příští sezóně.

V 64. minutě si Lennon nasprintoval na Barkleyho nabídku a ve vápně našel nabíhajícího Bainese z druhé vlny. Stálice Toffees neopovrhla odkrytou bránou a nekompromisně pod břevno vrátila vedení na tu správnou stranu – 2:1. V letošní sezóně Leighton Baines skóroval vůbec poprvé a také poprvé od roku 2013 jinak než z pokutového nebo trestného kopu.

Cherries se avšak ve zbytku střetnutí nehodlali smířit s prohrou a hrozili. Pennington včasným blokem zabránil střídajícímu Afobemu. Tentýž útočník následně hlavou minul z velmi dobré pozice. V samém závěru neuspěl ani jeho kolega Matt Richie a EFC si mohl oddechnout, konečně sebral tři body.

Potěšil výkon Matthewa Penningtona, na stoperu si počínal jistě. Velkého dne se dočkal též Kieran Dowell, osmnáctiletý talent si připsal premiérové minutky v závěru střetnutí.

Po závěrečném hvizdu zůstalo na tribunách přibližně 200 Evertonians žádajících odvolání Roberta Martíneze. Budou jejich hlasy vyslyšeny?

Branky: 7. Tom Cleverley, 64. Leighton Baines – 9. Marc Pugh
ŽK: 62. Darron Gibson
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Muhamed Bešić (46. Tony Hibbert), John Stones, Matthew Pennington, Aaron Lennon, Darron Gibson, James McCarthy, Tom Cleverley, Ross Barkley (87. Kieran Dowell), Oumar Niasse (60. Romelu Lukaku)
AFC Bournemouth: Artur Boruć, Tommy Elphick, Simon Francis, Charlie Daniels, Steve Cook, Andrew Surman, Harry Arter, Marc Pugh (68. Junior Stanislas), Matt Ritchie, Callum Wilson (79. Lewis Grabban), Joshua King (69. Benik Afobe)
Rozhodčí: Neil Swarbrick
Diváci: 38 345